Горките! Гърците станали бедни като... българите

Южните ни съседи – третите най-бедни в Евросъюза
27 фев 2017 16:14,
81
Горките! Гърците станали бедни като... българите
Снимка: архив, Reuters

Гърция е третата най-бедна страна член на ЕС след България (34,2 на сто) и Румъния (22,7 на сто)

С тази разлика, че докато процентите за бедност на бившите комунистически балкански държави значително са намалели - с почти една трета, например, в Румъния, то бедността в Гърция е скочила двойно от 2008 година.

Това показват данни на Евростат, цитирани от гръцкото издание "Имерисия" под заглавие "Станахме като... България по бедност на домакинствата".

Бедността застрашава гръцкото общество: седем години след присъединяването на Гърция към режима на меморандумите, процентът на домакинствата, живеещи в условия на бедност се удвои.

 Докато през 2008-а, когато избухна световната икономическа криза, 11,2 на сто от гърците са изпитвали недостиг на основни блага, през 2015 г. този процент е "скочил" до 22,2 на сто, както в никоя друга страна на ЕС, пише изданието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
кажи сега кое от кумунизма ти пречи в момента да се развиваш? да правиш парички и всичко да върви добре? да има за всичко и за всеки? кажи ми кое ? или ей тай си говорим щото вземаш по 2 ст на пост?
50
1
 
9
 
! Отговори
do 48 преди 7 години
да ти го кажа така никога не съм и няма да гласувам комунисти и т.н. ( бсп, гроб и т.н.) само че те не са виновни че ги избирате :) те не са виновни че децата се друсат шмъркат и т.н. ами вчера имаше статия коко фирми са фалирали 2016 и за тях ли кумунистите са виновни ? да въпроса е друг ! В БГ всички са ти виновни но не и ти ! нагледах се за 40 години на всичко но не и някой българче да каже АЗ САМ ВИНОВЕН ! законите ли не бяха виновни, комунисти, комшията, бабата от село че скъпо продавала..
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЦОНЬОкъде са тия комунисти и що не ги изловихте
48
7
 
22
 
! Отговори
se преди 7 години
ЛЪЖАТ и нарочно ни будалкат.По бедни в Европа от нас няма.Заради ГЕРБ,ДПС,комунистите и Костовата банда.
47
5
 
14
 
! Отговори
от гръцко преди 7 години
И за мен комунизма е виновен много за положението в България.Не само това че агенти на големия брат продължават да точат и разтурват държавата,но за това че,психологията на народа е прецакана.В Гърция например се плюе по Германия но хората знаят че с нея е по добре отколкото с Русия.Протестира се против ЕС,но знаят че ако излязат от него ще станат още по бедни.Не цепят басма на никой,но винаги гледат да са с най богатия,щото сиренето е с пари.Действа се умно,а не по робски.
46
1
 
18
 
! Отговори
Тито преди 7 години
До ЖожоЕдва ли ще изостанат до нас. Нито имаме техните къщи, нито парите им /не тези в банките/, а за трите световноизвестни туристически ръкава на Халкидики да не говорим. Държавата им може да е бедна, но самите гърци не са.
45
0
 
35
 
! Отговори
Андрей преди 7 години
Когато видя гъркиня да чисти нашите домове или грък да работи по нашите поля тогава ще повярвам че те са зле и по зле от нас само тогава!
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do 33Да, комунистите са виновни за много от изброените неща, но най-вече за това, че до ден днешен децата на твоите любимци управляват държавата (друг е въпросът, че в началото на 90-те само те са имали управленски опит и е било логично да го използват, за да се задържат). Да не би на 11 ноември 1989г. любимците ти да са напуснали управлението? Те до днес не са, чрез децата си, така че ДА - за много лоши неща все още е виновен КОМУНИЗМА. Тук обаче говорим за процеси отвъд възприятията ти...
43
2
 
2
 
! Отговори
ЦОНЬО преди 7 години
До do 33 това което е сега го направиха комунистите
42
1
 
7
 
! Отговори
до до от гръцко преди 7 години
Да я,всеки месец цената на нещо се вдига,а се режат заплати и пенсии.По един процент,по два процента,това е вече от няколко години,по програмата с кредиторите ще продължи най малко до 2018 аможе да отпере до 2028.Всеки ден фалира някоя фирма,предприятие.Съкращават се работници,но това като цяло е лошо за България,щото тука като раздаваха кюфтета,освен гърците и колко българи намазаха от това,че и тяхните семества в БГ.Не всички българи се пребиваха от работа,мног бяха тук само за масата.
41
0
 
26
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
Колко е мин.заплата в Гьрция-230 евро ли?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Vtorite koi sa ?
39
3
 
8
 
! Отговори
до от гръцко преди 7 години
да бе ...
38
7
 
22
 
! Отговори
от гръцко преди 7 години
Първо,в Гърция вече не идват да работят българи,а българите които работеха в Гърция се прибират към България.Второ много гърци заминават да работят за Западна Европа,щото в Гърция няма работа или е ниско платена.Трето,Гърция обеднява бавно но сигурно,такава е програмата и сделката с кредиторите.Начална заплата в Гърция в сферата на услугите 500-600 евро.Добре са пенсионерите,не всички,и тези които кризата е заварила на подходяща позиция.Хората харчат това което са спестили от преди,след това ням
37
0
 
0
 
! Отговори
Жожо преди 7 години
До ТитоИ да не ги стигнем, те ще изостанат до нас.
36
20
 
7
 
! Отговори
do 33 преди 7 години
комунистите ли са виновни,че децата са дроги? комунистите ли са виновни,че младежите ги мързи ? комунистите ли са виновно, че няма нито един цех ? комунистите ли са виновни,че се работи на принципа дай да лепнем квото можем от еврофондовете и после след 5 години затваряме? стига глупости ! 20-30-40 годишните или 85% от лицата в трудоспособна възраст никога не са имали проблеми с развитието както преди 89та ! Даже и 50 годишните са били на 20 тогава ! който иска да се развива го прави който не...
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Garzite sa bogati i ne im puka nai niska pensia 500 eur sled 17 4asa na padsrite vs po 2 3 5 eur plodove selenzuzi mesa i nai bednia moje da jade do spukvane sa tova bg robi i bg zigani da tam ruskini kadkat badtunite bg ziganki saschto super sa si garzite dr sa laji. Siedta ot 12 fo 17 spat
34
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До :)ти да си видял изобщо грък да работи ..дори и в Гърция ...мързеливи са
33
2
 
14
 
! Отговори
един там преди 7 години
Не може да е вярно това! Отварям класацията за БВП на човек от населението и Гърция е далеч пред редица средноевропейски страни като Полша, Словакия и Унгария!Оппаа, отварям същата касация с отчитане на ППС и наистина Гърция е след горепосочените страни! Някой ни убеждаваха, че ППС-то било пълна глупост! По тази логика излиза, че и тази статия е пълна глупост!
32
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедните гърци с български прислужници !!! ама верно ли са обеднели ?