Горките! Гърците станали бедни като... българите

Южните ни съседи – третите най-бедни в Евросъюза
27 фев 2017 16:14,
81
Горките! Гърците станали бедни като... българите
Снимка: архив, Reuters

Гърция е третата най-бедна страна член на ЕС след България (34,2 на сто) и Румъния (22,7 на сто)

С тази разлика, че докато процентите за бедност на бившите комунистически балкански държави значително са намалели - с почти една трета, например, в Румъния, то бедността в Гърция е скочила двойно от 2008 година.

Това показват данни на Евростат, цитирани от гръцкото издание "Имерисия" под заглавие "Станахме като... България по бедност на домакинствата".

Бедността застрашава гръцкото общество: седем години след присъединяването на Гърция към режима на меморандумите, процентът на домакинствата, живеещи в условия на бедност се удвои.

 Докато през 2008-а, когато избухна световната икономическа криза, 11,2 на сто от гърците са изпитвали недостиг на основни блага, през 2015 г. този процент е "скочил" до 22,2 на сто, както в никоя друга страна на ЕС, пише изданието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
eleno mome преди 7 години
studeni *** gruzki etiopi
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ss30 години минали... :) Все едно някой 40-годишен, когато си търси работа да каже на евентуалния си нов работодател - 20 години минаха, стига сте ме питали, дали съм завършил висше или не. Важно е сега какво правя. Миналото си е минало и оказва влияние на настоящето. България се е освободила преди 138 години, цели 138, а не 30,но ако тогава хората си бяха стояли вкъщи, сега век и половина по-късно нещата тук щяха да са коренно различни. Това са елементарни работи, защо ме карате да ги пиша?
29
2
 
35
 
! Отговори
:) преди 7 години
Гърция все още е доста по-добре от България. Който не ми вярва, да ми намери 1 гъркиня, която е дошла да гледа български пенсионер или да е камериерка в 2 звезден хотел. Или да ми покаже един грък, който да превива гръб по българските поля. Само един.Ние сме по-бедни и от мамалигарите вече.
28
0
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
тва за 5% от гърците ли става въпрос?такова нещо е възможно колкото ние да станем Швейцария икономически
27
2
 
15
 
! Отговори
майорски преди 7 години
че те Гърците и преди 80-те си бяха бедни като мишки , след като влезнаха в ЕС се пооправиха ...ама нейсе !
26
9
 
16
 
! Отговори
ss преди 7 години
айде стига глупости с тва комунистически и бла бла ... 30 години минаха и все това се повтаря ! просто сме мързеливи и гледаме някой магазинче, някой услуга нещо дето не трябва да се работи ! Нямаме индустрия, нямаме земеделие, нямаме ... нищо нямаме ! имаме едни call центрове дето започват да се затварят че индиичетата подбиват цените ! Народа докато не се научи че тряя се работи все ке реве че кумунистите са му виновни !
25
11
 
9
 
! Отговори
морето преди 7 години
Ако не е агресивната пропаганда на гръцките курорти, които не превъзхождат нашите, нещата много бързо могат да се обърнат и да станат по-зле и от нас.
24
2
 
9
 
! Отговори
живот на кредит преди 7 години
А на какво отгоре да са по-богати?
23
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърция си е във фалит и само я крепят на изкуствено дишане с пари. България и Румъния са просяците и клошарите на ЕС и чакат каквото остане от трохите след Гърция.
22
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До баюхахаха Едно печено пиле плюс бира е 10-ина лева. Ако ми кажеш, че повечето хора в България не могат да си го позволят ще ти отговоря, че за последно си виждал табелата със задрасканото име на селото ти в северозападна България преди няколко десетилетия... Съжалявам, че съм груб, но на груби лъжи и "грубовати" мнения отговарям така. Наема на жилище в Атина 500-600 евро, хляба 3 евро, бензина... и т.н. Затова има термин покупателна способност, а мохабета с пилетата на бабите на село...
21
6
 
23
 
! Отговори
баю преди 7 години
Имам познати гърци и мога да кажа че стандарта им падна. Но са много по добре от нас. Вместо на обяд работниците да печат агнета и да разливат узо както го правеха преди сега вместо агнета си печат пилета и узото са го заменили с бира. А ми покажете някои които всеки обяд да ядът печени пилета и да пият бира? Аз поне непознавам такива. Така че Гърците пак са по добре от нас. Заплатите им са несравними с нашите. Пенсиите също. Един пенсионер си позволява обилна храна и може да си плати сметките.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС им дават големи помощи че в противен случай ще са като в Африка. България ги чака тия помощи вече 28 години и няма.
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите е добре да подобрим своето положение, вместо да се оглеждам и сравняваме с други.
18
2
 
26
 
! Отговори
Тито преди 7 години
Кога ще ги стигнем бедните гърци ?
17
8
 
14
 
! Отговори
до анонимен 3 преди 7 години
Точно така, заради герб сме бедни, а помниш ли колко богати бяхме преди това? Нищо , Курнелчето и Доган нали пак идват на власт, ще живнем, ще забогатеем.......
16
2
 
8
 
! Отговори
sluginja v Greece преди 7 години
Gluposti na kvadratcheta......
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей от как почнахте, да ходите, по курортите, за бедни, много ви порасна работата
14
4
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Те уж от години са в криза ,но сега може да усетят как е да нямаш средатва.Няма вече заеми от баба Меркел , ще трябва да се разпродават островчета и земя май май ....Но така си е ,гърци ,испанци ,италианци все са мързеливи гадове....пиене ,ядене спане иии мооже за час два и малко работа да свършат....ех средиземноморски душици вие на бедност каквато има в България и 1 месец няма да изтраете .Но искрено ви я пожелавам и следващият път да ми е по- евтино на Санторини ,че и аз скъсах джеба !!
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чуждите дългове, не ги бройте, ваще как ще връщата, че сте гол тумбак чифте пищови?
12
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците ако имаха Бат Бочко щяха да се много бедни. От дадените на Гърция 320 милиарда Бочко щеше да е гепил най-малко 150. Но те не търпят като нас, а щяха да набарат Бочко и да му пръснат дебелия г//з. Толкова бедни като у нас в ЕС няма. Гърците са щастливи, че нямат ГЕРБ. Иначе.... глад, мизерия, разруха, миграция, ранна смърт, болести, самоубийства.