Жан-Мари льо Пен ще плаща ?5 хил. глоба, обидил роми

Изказването на бившия водач на френската крайна десница е от 2013 г.
44
Жан-Мари льо Пен ще плаща ?5 хил. глоба, обидил роми
Снимка: архив, Ройтерс

Бившият водач на френската крайна десница Жан-Мари льо Пен беше осъден днес от апелативна инстанция на глоба от 5000 евро за обидно за ромите свое изказване от 2013 г., предаде Франс прес.

Апелативният съд в Екс-ан-Прованс отново го призна за виновен за подклаждане на омраза и дискриминация заради негово изявление по време на пресконференция.
 
"Изглежда имате известни неприятности с неколкостотин роми и тяхното смрадливо и предизвикващо сърбежи присъствие. Това е само върхът на айсберга", казал на пресконференцията тогавашният председател на Националния фронт, който днес се оглавява от дъщеря му Марин.
 
"Поддържам изказването си, защото го мисля", обясни в съда 88-годишният Льо Пен, който трябва да плати също 2000 евро обезщетение на организацията "SOS Расизъм" и още 1000 евро на "Лига за правата на човека" - ищци по делото.
 
"Трябва да ви кажа, че през 2014 г. в Ница ще дойдат най-малко 50 000 роми, тъй като от 1 януари 12-те милиона роми, които живеят в Румъния, България и Унгария, ще имат възможност да се установят във всички страни в Европа", казал също Льо Пен на среща с обществеността по онова време според сайта 20minutes.fr.
 
"Присъствието им предизвиква обриви у населението, да, хората се оплакват, а е и миризливо. Достатъчно е да посетите ромски лагер, за да го разберете", каза той и допълни, че "му се плаща да казва онова, което мислят избирателите". "Омразата е абсолютно неприсъщо за мен чувство", увери Льо Пен.
 
"Не знам дали омразата е присъщо за г-н Льо Пен чувство, но обвинението срещу него не е за това, а за думи, които накърняват достойнството на тази общност", каза заместник-главният прокурор.
 
За всеобща изненада ветеранът във френската политика Жан-Мари льо Пен успя да стигне до втория тур на президентските избори през 2002 г., на който в крайна сметка беше победен от президента от десницата Жак Ширак, който се бореше за втори мандат.
 
От началото на 90-те години на миналия век досега Жан-Мари льо Пен е бил осъждан най-малко осем пъти за расистки и обидни изказвания. След като през 2011 г. оглави Националния фронт, Марин льо Пен предприе стратегия за подобряване на имиджа на формацията, в резултат на която през 2015 г. баща й беше отстранен от партията заради изказване, че нацистките газови камери били подробност от историята на Втората световна война.
 
Жан-Мари льо Пен оспори това решение в съда, който му призна правото да остане почетен председател на партията. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: ромиЖан-Мари льо Пен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Присъствието им предизвиква обриви у населението, да, хората се оплакват, а е и ***. Достатъчно е да посетите ромски лагер, за да го разберете"Ооо не, значи още не сте се сблъскали с най-лошото. Ама не смятам да ви развалям изненадата. :D
5
1
 
37
 
! Отговори
Не дремете, българи! преди 7 години
Човекът заслужава премия, не глоба!Който не е съгласен с мен, предлагам му да се разходи до ж.к."Дружба" 1, бл.5 или да потърси информация в други сайтове за патилата на домоуправителя, арестуван, защото е посмял да апелира към ромите да си плащат тока.А те се прикачват към електромерите на българите, крадат кабелите от асансьора и нарочно чупят прозорците на стълбището. Българите поправят прозорците за своя сметка, ромите ги чупят пак. Не си плащат и наемите на общинските жилища,които обитават
4
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 10! Ако е в час няма да го каже! Но нали сьм казвал, скрелозата не прощава дори и и на фашкиите?
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Присъствието им предизвиква обриви у населението, да, хората се оплакват, а е и ***. Достатъчно е да посетите ромски лагер, за да го разберете"Хем му съчувствам, хем се радвам, че се постепенно се изтръскваме от крастата. Време е да ги хване и тях за да видим как ще я лекуват с толерантност.
2
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""Поддържам изказването си, защото го мисля", обясни в съда 88-годишният Льо Пен"Накратко съдят го за това, че има мнение, различно от диктуваното от властите и не го казва скришом на масата сред приятели, когато знае, че никой не го следи, а го казва пред целия свят, заради което го наказват. Това на какво ви напомня? Автоматично се сещате за комунизъм, само че това се случва в условията на установена демокрация. До какви изводи стигате?
1
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя на 88 години! Еб* си пенсипнерския расистки клуб.