Русия се готви за избори: Корпорации влизат в битката

Щабът на Путин започва работа година преди вота
27 фев 2017 09:52,
72
Русия се готви за избори: Корпорации влизат в битката
Снимка: архив, Reuters

"На президентските избори в Русия ще бъде задействан корпоративният ресурс, пише в заглавие в. "Комерсант". Бизнесът ще получи роля в президентската кампания, подчертава изданието. Според източници, близки до администрацията на президента, неофициалният предизизборен щаб на Владимир Путин ще заработи още през март, една година преди вота.

Според политолози за президентската кампания ще бъдат мобилизирани всички ресурси, включително държавните корпорации и бизнес структури като "Газпром" и "Роснефт". Те определено ще могат да се справят със задачата да бъде повишена избирателната активност, смята политологът Екатерина Курбангалеева.

От гледна точка на електоралния мениджмънт държавните корпорации представляват дисциплинирана, многобройна и разклонена мрежа (и база данни за избиратели), която не изисква допълнителни финансови ресурси, напомня тя. Държавните корпоративни структури са непрозрачни за външен одит и по-трудно може да бъдат изобличени, че използват административен ресурс, отколкото например местните власти, изтъква аналитикът Михаил Виноградов. Привличането на корпорациите е най-добрият ход за решаване на проблема с избирателната активност, допълва политологът Леонид Давидов.

С оглед на президентския вот Кремъл започва месечен мониторинг на ключовите икономически отрасли, за да открои събития, способни да повлияят на избирателните нагласи по места, пише в. "Ведомости". В центъра на вниманието са големите предприятия от металургията, автомобилната промишленост, петролногазовата промишленост. Ресорните министерства ще се отчитат пред кабинета.

Кремъл трябва да знае за позитивните събития, за да насрочва според тях някакви посещения, а за негативните - за да изглади ситуацията, докато е време, обяснява служител в една от наблюдаваните компании. Новият мониторинг се вписва в поредицата анализи, вече провеждани от властта в Русия - проучват се доклади на тайните служби, социологически анкети, справки от министерствата, публикации в местни медии и в социалните мрежи, отбелязва политологът Абас Галямов.

В Русия е създадено движение за промени в изборното законодателство. Новото обществено сдружение "Изборните закони - за избирателите" се оглавява от Аркадий Любарев, BBC Би Би Си. Още през март на базата на Комитета за граждански инициативи на бившия финансов министър Алексей Кудрин ще започне подготовка на предложения за законови поправки, които ще бъдат изпратени на председателката на ЦИК Ела Памфилова.

Ще бъде предложено например връщане на графата "против всички" в избирателните бюлетини, сваляне на бариерата на 3 процента, облекчаване на някои изборни процедури. С оглед многопартийността в Русия най-интересна е идеята за връщане на предизборните коалиции в процеса. Не се знае обаче кои предложения ще бъдат чути от властите, пише "Независимая газета".

Всъщност либералните експерти не очакват никакви пробиви от днешната власт в Русия. Изгубени са вече надеждите, свързани с идването в ЦИК на Памфилова - известна правозащитничка, твърди наблюдателят Николай Миронов. Според него руските изборни закони няма да се променят съществено и за президентските избори през 2024 г., ако ситуацията в страната не стане критична и не подтикне властта към известна либерализация.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грантаджиите на Сорос *** на умряло.
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската *** не се нуждае от избори а от цар, който да бъде Бог в очите на алкохолизираните крепостници!
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За сетен път предлагам да го обявят за император и да се свърши с цирка.
34
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай Вова!
33
4
 
1
 
! Отговори
Политолог преди 7 години
Битката ще е титанично трудна, без ясен победител до последният момент. Пълна загадка и мистерия. Уравнение с хилядя неизвестни.
32
7
 
8
 
! Отговори
ист преди 7 години
Диктаторите не губят избори. Народът губи.
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избори в Русия няма. Това е просто манифестация в подкрепа на Императора, който ще управлява до края на дните си, а крепостните селяни ще реват по улиците като севернокорейците за Ким Ир Сен.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"" Хората в нормалния свят мислят и говорят за полети до Марс...!В Русия Путин се опитва да ограничи пиенето на лосион и антифриз със закони ...Различни светове ... ""Америка е най-големия консуматор на наркотици.
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво си играят на избори, защо се правят на демократи. Думата направо да избере Вофка за пожизнен диктатор или за цар. Руснаците са свикнали някой да ги плющи с нагайката, ще бъдат съгласни и на двата варианта.
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До факт налиЕдин балон винаги се надува преди да се спука
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и какво странно виждате в това че икономическите интереси се намесват в изборите за президент ?САЩ Европа са типични примери !Заначи и Русия е като тях...така ли ..това ли иска да ни каже "твореца" на тази статия ....или искап росто нещо да напише за Русия
26
8
 
11
 
! Отговори
факт нали преди 7 години
Уважаеми форумци който сипете ругатни към Путин,погледнете календара да вече сме 2017 г.света е вече друг събудете се и да не ви харесва Русия е велика сила и нейния президент е основен фактор в света и силата и расте постоянно.
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А петрола поевтиня и тази седмица
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лозунг: Руските корпорации - най щедрите корпорации в света
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Олигахия в най чист вид. За съжаление и нашата държава прилича на русия.
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКрим е руски. Въпросът е затворен.
21
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както доказаха ДНК тестовете ,това нещо на снимката няма никаква връзка със същото нещо от 2008 г, и версия 2008 е 2015 нямат никаква ДНК връзка с дъщерята на Путин. ДНК е взето от ЦРУ при посещението на "това нещо" в Италия през 2015 г.Путин е мъртъв от 2007 г.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кравите мощно мучат, муууу, муууу!
19
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 7 години
Има малка неточност в статията. Роснефт отдавна е полудържавна като собственост.
18
12
 
9
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Само в България - русофили на кокили!Този Стокхолмски синдром вече 27 години тресе България.Аз съм родолюбец...но народ толкова т*ъп...си заслужава съдбата!