Стряскаща статистика: Залавят по едно дете убиец на ден

Поне 60 сред тях са малолетни - деца под 14 годин
27 фев 2017 07:00, Петя Славова
77
Стряскаща статистика: Залавят по едно дете убиец на ден
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

По едно дете, извършило убийство, е залавяно всеки ден от МВР. Това показва фрапиращата статистика на вътрешното ведомство. Според цифрите всяка година около 300 младежи на възраст до 17 години са залавяни като убийци.

Поне 60 сред тях са малолетни - деца под 14 години, пише "Монитор". Преди дни към статистиката на разкритите убийства, извършени от непълнолетни, се присъедини и досието на Йоан Матев, обвинен в хладнокръвното наръгване на 15-годишния Георги, издъхнал от раните си в Борисовата градина.

Още по темата

Освен този смразяващ случай в черния списък на МВР има серийни килъри момчета, които са изнасилили, а след това са убили жертвата си, както и деветокласници, убили връстник заради ключ от сейф, в който родителите му си държали спестяванията. Момчето отказало да им го даде, след което се озовало в плитък гроб.

Данните не се променят особено през годините. Разликата е максимум до плюс-минус 10 души. Немалка част от тях са обвинени в умишлени убийства, но преобладават тези, в чиито престъпления не е открита умисъл. Процентът съответно е около 40 на 60. Стряскаща обаче е цифрата на умишлените телесни повреди през годините - по около 190 за 12 месеца.

Има деца, които редовно смилали от бой съучениците си. В Пазарджик например преди няколко години хлапе се оказало с извадено око и счупена челюст заради спор по време на футболен мач в училище. Извършителите били заловени, но нито те, нито родителите им понесли наказателна отговорност. Причината – биячите били малолетни, настойниците им ги пратили на училище, а нападението станало в извънучебно време.

"Това предполага една особена агресия сред подрастващите. Те вече са по-опасни от зрелите хора. Изключително злобни са. На ден през Детска педагогическа стая минават десетки деца, които са нападнали съучениците си. Ние работим с тях, но след това те стават пълнолетни и сами започват да носят отговорност за себе си. Тогава ние сме безсилни, а родителите им са вдигнали ръце“, заключиха от Детска педагогическа стая към МВР.

Това е мястото, където децата попадат, след като са извършили престъпление. Ако те са непълнолетни, то максималното наказание, което могат да понесат, е до 12 години затвор. За тези под 14 години обаче законът не предвижда наказателна отговорност.

Така много престъпници, които са убили някого, се разминават просто с посещение при психолог или с беседи в Детска педагогическа стая. Въпреки работата на специалистите обаче цифрите сочат, че всяко второ дете рецидивира след навършване на пълнолетие или, иначе казано, си остава престъпник, който отново убива.

Полицейските сводки пазят много неспоменати случаи, сред които и на серийни убийци, ненавършили пълнолетие.

Такъв е случаят с деветокласника Ангел. Той заклал олимпийски шампион по бокс, а след това наръгал още три жени, преди да бъде заловен в столичния квартал „Красна поляна“. Момчето страдало от шизофения. Вярвало, че хората, които напада, са змейове и дракони. Смятало, че се бори със злото, и убивало с репликата "Ти не заслужаваш да живееш". Това били последните думи, които четирима души чули, преди да се свлекат на земята през 2011 година. Трима от тях оцелели по чудо. Причината била, че Ангел проучил учебника си по биология, в който било написано, че гущерите, които приличали на дракони, били най-уязвими в сърцето, а то се намирало на гърба им. Именно там Ангел ръгал жертвите си.

На 23 август 2011 година пък Борислав от София убива с над 90 удара с нож 12-годишния Цветан Цветанов заради това, че Цветан счупил растенията марихуана, които Борислав отглеждал в дома си. Във фаталния ден Борислав накарал две момчета да заведат Цветан на мястото, на което обръща трамвай 22 на столичното „Ботевградско шосе”, и хладнокръвно убил детето. Ударите били толкова силни, че парче от ножа се счупило и заседнало в черепа на жертвата. Борислав е осъден на 7 години и 4 месеца лишаване от свобода.
Криминалисти си спомнят и друг зловещ случай, станал в Перник през далечната 2004 година. Тогава

17-годишният Кристиян Петров убива хладнокръвно с брадва съученика си Кристин, след което разчленява тялото му и заравя ръцете, краката, торса и главата на Кристин близо до стадион "Металург" в миньорския град. На следващия ден други части от тялото на убития са открити във фризера на убиеца. На майка си Кристиян разказал, че са му дали свинско месо за съхранение, което буди съмнения у нея, тъй като той е вегетарианец.

 Полицията отива в дома на Кристиян заради пистолет, който той е носил в училище предишния ден и е предлагал за продажба. Вместо това се натъква на човешки останки. И до момента не е ясно какво е предизвикало жестокото убийство.

Трагична съдба спохожда и детето Галин Николов, който е отвлечен от 17-годишния Иван Янакиев и още две момчета. Те искали да вземат ключовете от дома му, да проникнат и да откраднат парите, които смятали, че родителите му са спечелили от продажбата на имот и държат в сейф.

След като момчето отказало да им предостави ключовете си, било наръгано три пъти – във врата, в корема и кръста. След убийството тримата заровили тялото на Янакиев в местността Бакаджика край Ямбол.

Няколко дни по-късно го изровили и го преместили в по-дълбок гроб. Извършителите са заловени от полицията. Иван Янакиев е осъден на 11 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Съучастниците му свидетелстват срещу него в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: насилиедеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евроатлантически ценности
48
0
 
7
 
! Отговори
Мир на праха им! преди 7 години
Мир на праха им и съболезнования на роднините на жертвите! А истината е, че повечето случай са с *** участие (разбира се не визирам изброените).
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се въведе макаренсковската педагогика. Наказания и шамари за провинения. Награди за труд и добро поведение.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изводът след тази стряскаща статистика е,че трябва да се направят големи промени в образованието,още от детската градина,да се работи с всяко дете,както и с родителите му,да се засили контролът над учители и директори,да се обхванат учащите в спортни клубове и други такива.Трябва да се възпитава непримиримост в обществото към всяко престъпление,било то и от дете.Законът да предвижда по-строги санкции при извършено престъпление.Учители и психолози,да работят заедно в училищата.
45
1
 
18
 
! Отговори
албанеца юрист преди 7 години
хора, забравете правосъдието в БГ. то не работи от 25 г. съдиите са подкупни, претоварени, ***, некомпетентни хора, без никакъв морал, без ясни критерии, мислят с клишета от телевизията, много ниска топка са. Българи знайте едно - от Библията - око за око зъб за зъб. Ударят ли те - вади ножа веднага, защото може и да не успееш после! посегнат ли на твой близък - отмъщавай без да ти мигне окото. няма разкриваемост, няма ефективност в МВР. само страхът въздейства възпиращо на такива ***!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До А Н Т ИПиночет няма да видиш. Сега обаче, някой от здравите, модерни, православни сили...
43
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази,, новина,, е вярна ,колкото новините за пенсионерите ,,мятащи от балконите хиляди левове,,.Ако в България годишно се извършват над 300убйства от малолетни,колко ли е общата статистика?Чудно,но ,,Днес бг" не ни информира всеки ден за убийства,още по-вече от млолетни извършители.
42
0
 
2
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 7 години
Шоп,,,,,,,,ар
41
0
 
8
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 7 години
Този млад *** трябва да го обесят и моментално статистиката във страната ще се подобри!!
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези деца се възпитават от родители, за да стане детето ***, значи нещо тотално е сбъркано в семейството му и никой не може да ме убеди в обратното. Да е пълен *** при нормално семейство е сигурно 1:100000.
39
0
 
9
 
! Отговори
Нямаше да съобщят преди 7 години
за случая и да дадат възможност за коментари, ако извършителят беше синчага на някой голям батьо.В настоящия случай говорим за не много силен баща-митничарят, дразнил съседите си с парвенюшка демонстрация на благосъстояние и бай-Ганьовски прояви на чувство за безнаказаност. Можел е да вилнее в махленски мащаб само защото не се е намерил някой живеещ наблизо бабаит да го "посъветва" - така, за съжаление, се решават тези проблеми у нас.Затова и синът му не е защитен чрез информационно затъмнение
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 54Ти не знаеш ли, че ако се съобщи за такова нещо, чийто извършител е някое коняче, после на журналиста жална му майка.
37
1
 
6
 
! Отговори
До А Н Т И преди 7 години
Прав си.Но много зависи от това, кой ще успее да спретне такъв режим.Някои превърнаха демокрацията в слободия за себе си. В България има много трески за дялане и ако начело застане умен и добронамерен човек с мащабно мислене, за един мандат на строг, но разумен режим можем да дръпнем много напред и да ликвидираме голяма част от проблемите, създавани от мошеници, лентяи и некадърници.Но, за съжаление, военен режим би могъл да наложи и някой от сегашните грабители, с цел да се донаграби.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е добре де, ако всеки ден има такъв случай журналистите няма да не отразят събитието, а един случай се дъвчене цяла година. Странно.
35
3
 
4
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
До Толкова си можемДано по латиноамерикански дойде и военен режим Пиночет.
34
0
 
9
 
! Отговори
Толкова си можем преди 7 години
Тръгнали сме по пътя на Третия Свят, в частност Латинска Америка и Индия и няма връщане назад... Между другото Бразилия е една от първите страни отменили смъртното наказание, там най строгата присъда на която може да бъде осъден сериен убиец е... 30 години.
33
0
 
11
 
! Отговори
СтараПесенНа новГлас преди 7 години
Толкова трудно ли се разпознава шизофренията? Никой ли не е знаел, че е шизофреник момчето,станало сериен убиец?Защо не подлежат на санкции родителите, възпитали психически здрави деца-убийци? Всяко дете мечтае да има неща,които родителите му не могат да си позволят да купят, но не всяко става убиец, за да си ги набави.Много деца изпитват силен гняв по различни поводи, но твърде малко от тях подлагат на тежък тормоз,осакатяват или убиват онзи, на когото са гневни.Всичко зависи от възпитанието
32
1
 
12
 
! Отговори
читател преди 7 години
Така е като напълниха училищата с хуманоиди, със специални образователни потребности.Преди такива просто ги изключваха, при първото сбиване.Плевелите трябва да се унищожават.
31
4
 
6
 
! Отговори
богомилът преди 7 години
Безконтролно излъчване на филми с много кръв, насилие и откровен секс, ефира на телвизиите прелива от сатанизъм - КАКВО ОЧАКВАМЕ, ЗА БОГА???!!! ЧЕСТИТИ ВИ ХОЛИВУДСКИ ДЕЦА! ВИНАТА Е В СЕМЕЙСТВАТА И ЛИПСАТА НА КОНТРОЛ НА ЕФИРА!
30
0
 
3
 
! Отговори
Hollywood преди 7 години
Ne proshtava.