Уязвима ли е Естония за конфликти като в Източна Украйна и Крим?

Страната се стреми по-добре да интегрира своето рускоезично малцинство
27 фев 2017 22:15, Василия Пейчева
116
Уязвима ли е Естония за конфликти като в Източна Украйна и Крим?
Снимка: Архив, Reuters

Това е белег на времената в Естония: Юри Ратас - премиерът на тази балтийска страна, която винаги е подозрителна към руските амбиции в региона - учи руски.

В страната се засилва безпокойството, че раздвоената лоялност в граничните й райони, в които се говори предимно руски, може да направи Естония уязвима за конфликти като тези в Източна Украйна и Крим. Затова Естония се стреми по-добре да интегрира своето рускоезично малцинство.

Естония и другите балтийски републики наблюдават руските действия в Украйна и се страхуват, че могат лесно да бъдат прегазени от огромния си съсед. Протягайки ръка към рускоезичните в страната, Ратас се надява да укрепи националното единство и да премахне евентуален претекст за руска интервенция.

И докато Ратас взема уроци по руски език, неговото ново правителство се опитва да облекчи процедурата за рускоезичните да получават естонско гражданство, както и да подобрява икономическото положение в крайграничните райони, в които безработицата е висока.

Естония, която е членка на еврозоната и на НАТО, има население от 1,3 млн., една четвърт от което говори руски. Повечето от тези хора имат руски паспорти или нямат никакво гражданство. Някои експерти по сигурността смятат, че евентуални оплаквания на рускоезичните, че се чувстват "жители от втора категория", могат да послужат на Кремъл като претекст за интервенция.

А НАТО заради опасения, че след като завзе Крим през 2014 г., Русия може да нахлуе в Полша или в балтийските страни, укрепва източния си фланг с войски и бойна техника.

Безпокойство сред балтийските страни (Естония, Латвия и Литва) предизвикват опасенията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да възприеме "мек курс" спрямо Кремъл, съчетани със страхове от "фалшивите новини", които могат да предизвикат напрежение. И то в момент, когато в балтийските страни пристигат натовски войски.

Латвия и Естония имат значителни рускоезични малцинства, които са резултат от миграция по времето, когато те бяха под съветско управление. Но само в Естония има партия с рускоезична електорална база, дошла на власт в състава на управляваща коалиция. Министърът на здравеопазването и труда Евгени Осиновски, чийто майчин език е руски и който е лидер на социалдемократите, участващи в управляващата коалиция, каза, че протягането на ръка към рускоезичните е необходимо в тази напрегната геополитическа ситуация.

"Ние винаги сме знаели, че големите грешки имат големи последствия, - каза Осиновски пред Ройтерс. - Вероятно през следващите години или в обозримото бъдеще, това ще стане ясно."

Задачата няма да е лесна. Много рускоезични гледат телевизионни канали, зад които стои Москва, и които, според Естония, излъчват пропагандата на Кремъл. Някои хора в Естония се боят, че пристигането на около 1000 натовски войници ще породи напрежение. Президентът Владимир Путин каза през 2014 г., че присъствието на руснаци в Естония дава на Москва право да се намесва със сила.

По-рано този месец НАТО обвини Русия, че стои зад фалшиво съобщение за изнасилване - дело на германски войници в Литва, имащо за цел да подкопае подкрепата за (натовските) войски. От централата на алианса казаха, че очакват още пропагандни трикове от този род.

Естония помни 2007 г., когато едно решение за преместване на паметник на съветски войник от Втората световна война предизвика яростни протести на рускоезични и вълна от кибератаки, дошла, според естонците, от Москва.

Страхът от окупация се е загнездил дълбоко в балтийските страни, анексирани от Съветския съюз (съгласно тайния пакт между Сталин и Хитлер през 1939 г.), прегазени от нацистите през Втората световна война, и отново завладени от Червената армия и останали в СССР до разпадането му през 1991 г. Руските войски напуснаха Естония чак през 1994 г.

След като Естония обяви независимостта си през 1991 г., естонско гражданство бе дадено на онези, които бяха живели там отпреди съветската окупация, независимо от етническия им произход. Но много рускоезични, мигрирали в Естония след войната, трябваше да се явят на изпит по естонски и история. Много хора вместо това решиха да не вземат никакво гражданство или да получат руски паспорт.

На границата

Една река дели град Нарва от Русия. Девет от всеки десет жители в града говорят руски. От другата страна, на руския бряг, местни хора седят на сгъваеми столчета на леда и ловят риба.

На един новоизграден граничен пункт хората показват паспорти с различни цветове - червени руски паспорти и сиви паспорти на хора без гражданство.

В един колеж от естонската страна недалеч оттам 23-годишният Денис Ларченко разказва как спори с баща си: "Един ден, когато му говоря за естонците, той като че ли се чувства естонец. На другия ден започва да гледа някаква руска телевизия и, както и друг път, казва, че Путин е велик".

В Нарва се надяват на по-добра политическа интеграция. До избирането на Ратас за лидер на Центристката партия, повечето от другите естонски партии не желаеха да работят с нея заради връзките й с Москва. "Поне започваме да забелязваме промяна, - казва заместник-кметът на Нарва Вячеслав Коновалов. - Преди това слушахме само приказки и не се правеше нищо."

Коновалов казва, че правителството възнамерява да открие колеж в Нарва и да построи изложбен център на мястото на бивша военна база. Но за града остават и някои чувствителни въпроси. Опитите да бъдат принудени шофьорите на таксита да подобрят своя естонски срещнаха твърд отпор. По-младото поколение рускоезични може би вече е по-тясно интегрирано с естонското мнозинство и е по-заинтересувано от възможностите за работа в Европа, отколкото от носталгия по "майка Русия".

"Те мислят, че са руснаци и мислят, че Путин е царят, но в същото време не биха искали да тръгнат след него", казва Ларченко. Самият той е учил в Канада. Много от неговите приятели потеглят на Запад, към естонската столица Талин и по-нататък. "Всяка година около 1000 души напускат Нарва и обикновено не се връщат", казва Коновалов.

Задължителната военна служба също подпомага интеграцията. Когато капитан Владимир Кузнецов - 34-годишен рускоезичен, постъпил в армията, той не знаел естонската дума за "Внимание!", за да предупреждава колегите си в казармата, че в спалнята влиза младши офицер. Сега самият той е офицер доброволец и говори добре естонски.

Ает Киисла, преподавателка по публична администрация в Нарва, казва, че повечето рускоезични са лоялни към Естония, но се отнасят с подозрение към редуващите се правителства. Това може да се окаже достатъчно за Кремъл да действа.

"В момента това не е проблем, но трябва да бъдем реалисти. Ако Русия реши да пусне в действие всички пропагандни методи и инструменти, положението може да се промени", каза тя.

/БТА/


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
русия няма бъдеще
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
готова ли е руската ко4ина за разпад Май ДА
65
1
 
1
 
! Отговори
един там преди 3 години
Такава огромна статия за държава с население от 1,3млн.д. Чакам следващата статия за Черна Гора например да е още по-голяма! Може да е и за Малта!
Иначе сравнително добре разсъждават естонците! Разбрали са, че трябва да правят компромиси и отстъпки спрямо рускоезичното население, понеже в противен случай напрежението наистина може да се покачи!
64
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При такава "статия"- дискусия с клишета тип Мирча Кришан и краставицата с 99 % вода.
Голямата картина - след войни и навсякъде се надребняват държави, разделят се залагат бъдещите агресивни действия!
Тези страни са надребнени по западната граница на Русия и от север.
Води се политика за обхваната южната част по границите с Русия.
Там страните имат недостатъци - много нефт, наркотици, религия и са "заплаха" за американската бизнес -клика.
НАТО не е гарант на ничия сигурност, само е инструмент.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До vmz

Лъжеш! Естония, никога не е била „типична съветска република“!!! Там стандарта е бил винаги много висок, производството високо технологично( според нивото на останалите републики)
62
1
 
7
 
! Отговори
vmz преди 3 години
Един естонски виц:

Руски турист в Таллинн пита местен:
- Извинете, ка да намеря Кадрийорг ?
- Поверните здесъ на лево, потом прямо, прямо и... увидитв вокзал.
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трите прибалтийски страни веднага като се отделиха от СССР искаха да забранят руския език. Сега защо треперят и реват.
60
4
 
9
 
! Отговори
vmz преди 3 години
До рускиня до 76

Глупости на търкалета. От 95 до 2002 работих в ЕСТОНИЯ И съм свидетел, как от една типично съветска република Естония се трансформира в Скандинавска държава. Естонците емоционално са далеч от нас българите, но са изклщчително мили и добронамерени хора. Дори руско говорящите в Естония са различни от тези Москва. Желая им все така добре да се развиват.
59
0
 
3
 
! Отговори
До под руско иго преди 3 години
С това искаш да кажеш ,че тези земи ,където сега е България е завладяни от български племена? По тези народи,които посочи като българи-май тук сте дошли отдалече. Така ти твърдиш,че България в момента на на чужда земя? И друго -дали тези народи,които изброим се припознават като българи? Познавах кумьки - те припознаваха себе си като дагестанци. Така че навряд ли разчитват на твоя закрила. Та викаш ,че родната земя на българи е Сибир? Интересно..
58
5
 
5
 
! Отговори
рускиня до 76 преди 3 години
Смея да те уверя,че 1000 излизат от Естония не е само от Нарва.Естония някога наброявала 1милион 600 хил сега вече е под милион.Разбито всичко-селско стапанство, промишленост. Основен поминък-еврофондове. Пред блока ни стоят коли с рег.номера на Швеция,Финландия,Полша. Хора юрнали там на гурбет-чистят,мият.това ако прогрес здраве му кажи.Но интеграция на руснаци-това е наистина най-умното нещо,които направи провитевство на Карьюлайд.Защото Хендрикс е бил един фашизиран "***".
57
1
 
3
 
! Отговори
weiss преди 3 години
Два аргумента винаги са ме поразявали с глупостта си в тези спорове: единият е за прословутите чемодан-вокзал-Москва, дето винаги ме е карал да пратя диспечера на едно топло и влажно място; другият е къде, значи, отивали хората, като напускали родните си места и защо това значело кой бил прав.Сега обаче видях и по-глупав: немой да ми се пънеш и да спориш с мен, щото ще те изчисля, намеря и ще ти дойда на гости. Тъпо, Задвратян. тъпо. П.С. ела ми на гости.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Историята е против

И коя по-точно История! Да не е тази дето не й излизат бройките на отрязаните в Батак глави и все се натиска да ги брои за наше добро, или онази дето ни учи, че сме съжителствали 500 години!???
55
5
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 3 години
в исотрчна украйна забраниха да се говори на руски и ден на победата 9 маи. да се празнува марш на фашистката армия.и затова рускозичн.искат своя роден език и своите празници ден на победата за руснака това е свещен празник и си искат своя република народа въстана естония правителството само да си вспомни че имат рускоезич.жители да не им създават неприятности както правиха 91год гониха ги с насила в русия. както и в бг 90г.гониха турскто малчинство с насила в турция
54
8
 
5
 
! Отговори
Историята е против преди 3 години
Цитат: "Всяка година около 1000 души напускат Нарва и обикновено не се връщат", казва Коновалов.....хайде да се хванем на бас, че не отиват в Русия...............Каквото и да правят руснаците, историята е против тях. Те самите се чувстват изоставени, отритнати, подценявани и неприемани. Затова и се хващат за оръжие, насилие и оправдат геноцида над другиете народи.Доказателство---никой не искада живее в Русия, дори и забогатялите с помощта на Путин.
53
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците никога нямаше да правят референдума за Крим, ако Украйна не е провокирана и е в нарушение на международните отношения.
Трябва да сте кьорави да не разбирате, че Русия е обект на поредното фашистко нападение от страна на САЩ.
Всяка реторика срещу Русия е излишна.
Не всеки е готов да си подари територията и народа на агресивния бизнес.
САЩ иска да окраде Русия - това е!
Не желая да бъдем членове на разбойническия инструмент на САЩ - НАТО!
Правят ни съучастници с нагла пропаганда!
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естония - пак моделът -"разделяй и владей", прилаган винаги от запада. За хората, които познават история и могат да анализират събитията , е ясно.
В момента се дестабилизира Македония, което значи, че на друго място се подготвя някоя мръсотия.
Може ли западните демократи да отговорят защо не им пречи в другите страни, например в Германия, че създадоха гета, в които има капсоуловано турско население, което не говори немски.
Ив други страни.
Но щом е Русия, то това е целенасочена политика.
51
9
 
14
 
! Отговори
Крим си остава руски преди 3 години
И с НАТО, и без НАТО, Крим си остава руски!
50
9
 
9
 
! Отговори
без майтап преди 3 години
Естония не е застрашена. Застрашена е фашистката държавна администрация на Естония. Застрашена е от собствения си народ.
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕСТОНЦИТЕ КАРАХА РУСНАЦИТЕ ДА УЧАТ ЕСТОНСКИ И КАТО НЕ УСПЯХА, СЕГА ТЕ УЧАТ РУСКИ.
КОЙ ЗНАЕ, МОЖЕ ДА ИМ ПОТРЯБВА.
48
4
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 3 години
До Изгърбич Задвратян

Безпросветнико! Червеният цвят, като доминиращ е на повечето натовски флагове!