Хиляди на протест в Скопие, не искат официален албански

Недоволните се заканиха да блокират съставянето на нов кабинет
62
Хиляди на протест в Скопие, не искат официален албански
Снимка: Reuters, архив

Хиляди хора протестираха в Скопие срещу споразумение, което би осигурило по-широка употреба на албанския език в Македония, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Миналата седмица лидерът на социалдемократите Зоран Заев каза, че очаква да може да състави правителство през март, след като си осигури подкрепата на партиите на етническите албанци в парламента.

Тези партии поставиха като условие за своята подкрепа за евентуална коалиция приемането на закон, одобряващ по-широка употреба на албанския език в Македония.

Участниците в протеста се включиха в шествие от сградата на правителството до тази на парламента в Скопие.

Те протестираха срещу сделката на Заев с партиите на албанците, като скандираха "Това няма да мине" и пееха македонски песни.

Демонстрантите, подкрепяни от бившия премиер Никола Груевски, се заканиха да блокират съставянето на ново коалиционно правителство между социалдемократите и партиите на етническите албанци.


 


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле!
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От двата народа-албански и македонски аз симпатизирам на албанците. Измислени нации нямат бъдеще. Тези които се чувстват българи там отдавна си извадиха български паспорти, а тези като миленко си заслужават съдбата.
47
2
 
7
 
! Отговори
MAKEDONIA E BUGARSKA преди 2 години
EDNO MAKE - YUNAK ! DVE MAKETA-DRUJINA ! TRI MAKETA- DRUJINA SO PREDATEL!
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе и аз съм работил в Косово с албанци. Работеха като луди и ни гледаха в очите, какво ще заповядаме. Като свършат, веднага идват да докладват че са свободни за друга работа и да им приемеш свършеното. Вярно, че им плащаха всеки ден вечерта. Наричаха ни някак ласкаво "бугарци". Не знам къде си бил точно, но аз една забрадка не видях. За сметка на това в старата чаршия на Шкупи, все едно че си в Палестина.
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работил съм в Косово, с албанци. Честно, измити муслимански мозъци, диви и неконтролируеми. Подигравали сме им се съвсем основателно за Албанските реотани. Македонците плюеха и ненавиждаха България, като не забелязваха агресията на албанския ислямизъм. Змията си показа зъбите и ще продължава. Кой им набиваше в главите на макетата, че ние сме враг не знам, ни ги чака огромен албански такова. А сега накъде? Винаги съм се смеел на македонските "воеводи", на глупостта им. Ще плащат и то скъпо.
44
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Албанците са наследници на илирите,които са близки с древите македонци.Правилното е всички ,,македонци"да научат албански,така ще имат някаква връзка с древна Македоия за която мечтаят.
43
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки посебен антички македонец знае прекрасно сръбски. Шиптрите също го знаят. Знаят и македонски. Какво пречи македонците да научат и малко албански? И без туй при 18% сърби, 26% албанци, 16% гюпци, 6% непризнати там българи и 3% турци и други, македонците са малцинство.
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 2 години пътувах от Охрид до Кюстендил. По магистралата видях повече джамии от колкото църкви. А най-лошото е, че албанците са стигнали почти до границата с България...
...
Кое му е лошото?
По-добре ли е статуи на Александър?
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От де накъде държавнообразуващ народ, като албанците, ще учи посебен антички, а македонците да не учат албански. Албанският е наследник на античният илирийски, а илирите са там, много преди хората на Ацето Големиот да дойдат от Африка и да завладеят всичкото, като фашистачки окупанти и смрдляви гадови! И да се смени името на Макебания.
40
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЕЛИКИТЕ "МАКЕДОНИ" ДОКАТО СЕ ЗЪБЯТ И МРАЗЯТ БЪЛГАРИЯ ШИПТЪРИТЕ ГИ ПРЕВЗЕХА!КАКТО ТУКА НАШЕНСКИТЕ ИНДИЯНЦИ
39
1
 
23
 
! Отговори
Тонката преди 2 години
Преди 2 години пътувах от Охрид до Кюстендил. По магистралата видях повече джамии от колкото църкви. А най-лошото е, че албанците са стигнали почти до границата с България...
38
0
 
20
 
! Отговори
Не щеш друже, но преди 2 години
времето Тито действаше у вас така, както наш Тодор у нас.
Бай Тошо ни внесе роми, да си ги дундуркаме, а те да ни се качват на главите.
Тито пък стимулираше албанците, въпреки техния девиз "Не е истински шиптър онзи, който няма поне седем деца." И си взимаха всевъзможните бонуси, плодяха се на поразия, а вие работехте, та Тито да може с парите от вашите данъци да провежда безумната социалистическа демографска политика - "развъждай по-примитивните, потискай по-будните и кадърните и се не бой!"
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е сега античкиот герой Миленко Неделковски да удари с *** като Тор или Крали Марко, и да провали вдън земя люти арнаути и църни арапи? Къде е питам тоя титан на варията, тоз метъл хамър?
36
0
 
0
 
! Отговори
Тони преди 2 години
До анонимен 42:
Глупости
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След разпада на СФРЮ съвсем на сериозно Гърция предлагаше план за подялба на Македония между нея, Сърбия, нас и Албания. Тогава това си остана нереализирано, поради съпротивата на БГ. И какво се получава - ние, които ги подкрепяме най-безрезервно и безкористно, накрая се оказваме от дявола по - черни.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
демографията играе огромно значение. Но за съжаление няма как да им се обясни на тези простовати хорица, че няма значение дали е македонско, албанско или американско - чистачът си остава чистач, а лекарят - лекар. Единствено тарикати се хранят от човешката идио.щина, като дават на простолюдието някакви химерни обещания за велика Албания, Турция и пр.
Нормалните и работливи албанци в Македония не ги еня за велика Албания - имат си по 1-2 деца и си гледат живота...
33
10
 
6
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
5. Албанците в Македония са под 25%6. И не се размножават като морски свинчета6. Убеден съм ,че самите обикновени албанци не искат това което се случва с държавата ,която и те си обичат
32
4
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
Много е интересно как коментирате без да знаете нищо.1.Не протестират хората на ВМРО,а македонци,власи сърби,роми ,които са за единна Македония и равноправна за всички граждани.2. Заев и албанския блок искат да въведат албанския за официален в цялата държава3. В момента албанския език е официален език в Македония,но задължителен само ,където албанците са 50%+1 4.Искат да променят химна,знамето,името и валутата и самите пари и.т.н? Което смятам е целенасочено с цел да се предизвика криза.
31
2
 
29
 
! Отговори
писна ми от тези преди 2 години
На македонците угодия няма. Първи ги признахме като държава, нашата дипломация света обърна, за да ги признае останалия свят; началото на 90-те, когато още имахме още армия, далеч не безобидна, ние бяхме възпиращия фактор сърбите да не ги прегазят и удавят в кръв; същото важи и за албанските скакал..ци; напълнихме ги с оръжие за около 150млн - танкове, оръдия, оборудване, муниции (вероятно са отишли за скрап), инвестиции, паспорти... и все сме лоши. Няма ненаказано добро.
30
1
 
24
 
! Отговори
. преди 2 години
Нали "бугарите" ви искаха въшливата държава бе древнички макета, мекерета сръбски! А сега се оправяйте с шиптърите !