Жан-Клод Юнкер: Аз не съм диктатор!

Европейската комисия предложи 5 сценария за развитие на ЕС
Обновена: 1 мар 2017 19:08 | 1 мар 2017 18:09,
69
Жан-Клод Юнкер: Аз не съм диктатор!
Снимка: БТА

Аз не съм диктатор. Европейската комисия не заповядва нищо и не диктува правилата. Това заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер при представянето на визията на Комисията за бъдещето на Европа в Европейския парламент в Брюксел.

Юнкер заяви, че гражданите трябва да изберат накъде ще върви ЕС и увери, че "всеки глас, дори най-тихият, ще бъде чут". Той отхвърли претенциите на някои европейски лидери, че те трябва да решат какво ще се случи с ЕС.

Председателят на Еврокомисията потвърди, че няма да се кандидатира за втори мандат. "Не е, защото съм стар и изморен или защото нямам идеи", каза той, но не обясни причините, поради които ще се оттегли в края на 2019 г.
"Европа не е даденост. Тя е избор, който трябва да бъде защитаван от всички бури", заяви Юнкер.

Дори и най-лошият ден на днешния европеец е по-хубав от деня на неговите предци, пише в добилата известност като "бяла книга за бъдещето на Европа" концепция за развитие на ЕС до 2025 г. В нея се дава за пример концлагерът на италианския остров Вентотене, където Спинели е написал манифеста си за Европа, в който са заложени идеите, върху които преди 60 г. е създаден ЕС.

Петте сценария на Еврокомисията разглеждат хипотези от продължаване по същия начин до разделяне на ЕС на различни кръгове, според желанията на страните членки да работят заедно.

Сценарий 1:  Продължаваме както досега

Брюксел продължава да работи по досегашните правила, но без Великобритания, която е напуснала ЕС. Общи акценти остават: работни места, растеж, инвестиции, общ пазар, изграждане на обща инфраструктура. Продължава развитието на Еврозоната, въвежда се общ финансов надзор и се развиват капиталовите пазари.

Брюксел контролира спазването на европейското законодателство. Охраната на националните граници остава задължение на всяка държава, ЕС дава подкрепа чрез граничната и бреговата си охрана. Сключване на общи споразумения за търговия и засилване на сътрудничеството в отбраната и борбата с тероризма.

Сценарий 2: Нищо общо, освен общия пазар

Решенията на проблемите се търсят на двустранна основа. Държавите не желаят да работят заедно по въпросите като миграция, сигурност и отбрана и запазват само общата търговия по между си. Еврото е обща разменна валута, но е слабо и може да изчезне при нова криза. Отпада по-голямата част от общото законодателство и правата на гражданите, произтичащи от него не са гарантирани. Премахват се свободата на движение на хора и услуги, като се запазва свободното движение на стоки и на капитали. Политиката и миграцията се управляват национално. ЕС няма международно представителство. Плюсът тук е че общите решения ще са малко и повечето работа ще бъде оставена на националните власти.

Сценарий 3: Който иска повече, прави повече

Хлабав съюз, в който членовете образуват "коалиции на желаещи" и работят заедно в определени области като отбрана, вътрешна сигурност, данъци, социални въпроси. Тези страни приемат общо законодателство и си имат общ бюджет за реализиране на общите политики. Тези, които работят заедно в отбраната, имат общи изследователски разработки, общи обществени поръчки и заедно правят задгранични мисии.

Други си сътрудничат с полицейски органи и разузнаване, за да борят престъпността и тероризма. Трети работят заедно в областта на правосъдието и имат общ главен прокурор, разследват измами, трафик на оръжие и наркотиците. Държавите от еврото развиват обща данъчна политика, което ще намали разходите за бизнес и ограничава избягване плащането на данъците. Желаещите развиват общо търговията с трети страни. Общият пазар и свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали се запазват. Останалите могат да се присъединят, когато желаят.

Главната опасност при този вариант е, че правата на гражданите ще произтичат от това дали те са граждани на страни, които избират да правят повече или не. Увеличават се различията между страните, които участват и тези, които не участват.

Сценарий 4: По-малко, но по-ефективно

ЕС действа заедно само по група общи приоритети. Общите финансови ресурси са ограничени и се харчат само в изпълнение на приоритетите. Брюксел има повече правомощия в определените сектори и никакви в останалите. Има обща агенция за борба с тероризма, за охрана на границите и обща политика за убежище. Еврото е обща валута и има общи отбранителни способности.

Еврокомисията предлага общи политики да се водят в иновациите, търговията, сигурността, миграцията, отбраната и охраната на границите. Както и ЕС да се откаже от регионалното сътрудничеството и всяка страна сама да развива своето здравеопазване, социални политики и пазар на труда. Премахват се общите стадарти за защита на потребителите, за околната среда и здравеопазването.

Плюсът на тази визия е, че ЕС ще може да реагира по-бързо и силно в избраните области, а гражданите да са наясно за кои решения отговаря Брюксел и за кои техните правителства. Големият минус - приоритетите ще се определят трудно.

Сценарий 5: Повече Европа

В тази хипотеза Брюксел получава повече правомощия да взема решения и по-голям бюджет за харчене за общи нужди. ЕС има обща външна, търговска, бежанска и отбранителна политика. Еврозоната се засилва и Брюксел координира финансовата и данъчна политика на членовете й.

Създава се общ отбранителен съюз, както и няколко собствени "Силициеви долини", където се развиват върховите технологии. ЕС харчи общи пари за общи проекти и пази външните си граници. Постепенно към него се интегрират околните му държави на изток и на юг.

Плюсът на този избор е, че ЕС ще взема по-бързи и по-категорични решения и ще разполага със средства да реализира собствените си политики. Минусът - че ще отблъсне гражданите, които предпочитат националното развитие.

През септември Европейската комисия ще обяви кой от изброените сценарии допада най-вече на европейските граждани. Засега не е ясно какво ще последва от този факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Жан-Клод Юнкер: Аз не съм диктатор!"---Не ставащ за диктатор! Ти си просто JUNKER !
25
2
 
10
 
! Отговори
Руснак преди 7 години
Ще подадете молби за членство в Евразийския съюз, ще се откажете от еврото, Брюксел ще се премести в Москва и ще приемете Владимир Владимирович за цар. Вижте колко хубаво се живее в Русия, Беларус, Армения и Казахстан, които просперират икономически под мъдрото ръководство на гениалният Путин!
24
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 7 години
Този пияница още ли е жив?
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-важния сценарий е ЕС без масони, те и без юнкер!
22
1
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Нещу си съмнителен. Дъ неси гей?.
21
1
 
10
 
! Отговори
Jraz преди 7 години
Na sichki hora po sveta e iasno - eu raboti za interesa na offshornite miliarderi, na monopolistite, na oligarhiata...na kolonizatorite, na fashistite...eu pravi aroganten teror varhu obiknovenite bedni hora...kolkoto po-bedni, tolkova po-brutalen teror...
20
1
 
16
 
! Отговори
тва е въпроса преди 7 години
Проблема е че жени и хомото управляват Европа .В Америка с едни избори ги изгониха,а ние трябва да проведем цели 27 избора.
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като малък ходехме на цирк имаше един клоун на него прилича.
18
2
 
7
 
! Отговори
а сега де преди 7 години
И кой ще приложи в тази разбъркана машинария на ЕС кой от плановете да следваме /Юнкер няма да го направи щото не е диктатор.Тоест е ясно -както досега.
17
2
 
5
 
! Отговори
Courageux преди 7 години
Vsichki tesi nesta da glasuvame na regionalni referendumi...glas naroden, glas boji...Zorlen guzelik olmaz.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До байхейсDo 16Begay barzo na doctor be nenormalnik
15
2
 
5
 
! Отговори
исторически преди 7 години
Ще ви кажа защо план 5е немислим в Европа .Защото ЕС е отрекла войната и е против диктаторите.Тоест ще си продължат така както и Горбито дорде някой Елцин не им свали флага,
14
2
 
9
 
! Отговори
исторически преди 7 години
Хайде пак поредната порция претоплено ядене от 30 г.Боже,та това са идеи в края на 80 те и 90 те .Оттогава циркулират ,но ефектът е дезинтегрирана Европа и ислямизация . Истината е че ако няма диктатор план 5 е немислим .САЩ е създадена от Вашингтон с желязна ръка, макар да са му викали президент, тайно му викали "краля".Турция е създадена от диктатора Ататюрк.Испания я оправи Франко ,за Хитлер ,Сталин ,Петър Велики и Мусолини какво да кажем ......Десетки примери .
13
6
 
10
 
! Отговори
ЕС-СССР преди 7 години
С тези ЕП,ЕК и прочие паразитни структури и хора нищо няма да се промени те живеят в миналото и не искат промени в ЕС.
12
4
 
14
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Брюкселските лентяи разбраха ,че края им се види и започнаха да търсят начини да поостанат на хранилката . Споко изборите по европата предстоят и тогава ще се разбере кой кум и кой сват.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кого му пука за хомолюбовника на Бойко Борисов.
10
2
 
18
 
! Отговори
жалко преди 7 години
Пет сценария който показват безпомощността и безсилието,хората искат промени на модела а те се държат за провала с зъби и нокти.
9
2
 
20
 
! Отговори
лицемери ек преди 7 години
И как защитихте Европа от "бурията"бежанци и емигранти!?стояхте и гледахте как нахлуват и безчинстват,как изобщо предатели като тези имат дързостта да говорят?
8
7
 
18
 
! Отговори
я стига преди 7 години
Това лице и цялата ЕК предадоха Европа,те допуснаха на хуните да влязат в ЕС и да си правят каквото искат и сега тези лица се правят на луди и правят разни планове,срам и позор....
7
5
 
14
 
! Отговори
факт преди 7 години
Всичко е ясно ......Даже за седесарите ,затова минаха в ДОСТ. Нали тяхната седесарщина ни остави осакатено поколение,което не иска да чете книги и е готово за ислямизацията на ИДИЛ. ЕП даже официално подкрепи днес ИДИЛ . Тва е ,който е за национализъм и комунисъм да се ориентира към САЩ на Тръмп и Русия .