Съд отсече: Не се нарушават човешките права на Брайвик

Убиецът на 77 души иска да разговаря с останалите затворници
1 мар 2017 22:29, Елка Василева
15
Съд отсече: Не се нарушават човешките права на Брайвик
Андерш Брайвик. Снимка: архив, Reuters

Норвежките власти не са нарушили човешките права на Андерш Брайвик, предадоха агенциите, като се позоваха на съдебно решение от днес.

"Съдът реши, че Андерш Беринг Брайвик не е и не е бил подлаган на изтезания или нехуманно или унизително отношение", се казва в решението на апелативния съд в Осло.

Още по темата

По този начин той отмени решение на по-долна инстанция от 2016 г. на Окръжния съд, според което държането на Брайвик в почти пълна изолация в тристайна килия е "нехуманно и унизително отношение" според Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Адвокатът на Брайвик изрази учудване от това решение на съда и заяви, че клиентът му ще обжалва пред Върховния съд, а ако и там не успее, може да се обърне към Европейски съд по правата на човека, предаде Ройтерс.

През 2016 г. Окръжният съд частично удовлетвори иск на Брайвик срещу норвежката държава за нарушаване на правата му, но не издаде конкретни препоръки към администрацията на затвора.

Решението остави недоволни и двете страни по делото и през януари апелативният съд разгледа едновременно две жалби - на норвежкото министерство на правосъдието и на адвокатите на Брайвик.

Норвежката прокуратура настояваше, че особените условия, при които е държан в затвора, са обусловени от съображения за сигурност и не могат да бъдат кардинално промени. Той иска да може да разговаря с другите затворници.

През 2011 г. Брайвик уби 77 души, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До Ангелиди гледай интервюто да им видиш християнските имена на оцелелите и тогава плямпай. тия си беха младежкото движение на тамошното дпс. а в една нормална държава за изказване като твоето, затварят сайта , докато не те намерят къде си :)
11
1
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Просто ги е страх че Брайвик ще пропагандира словата си сред другите затворници.Те знаят че той е много умен и с ораторски дарби което може да повлияе над останалите затворници което от своя страна може да доведе до Брайвик номер 2 .Въпреки всичко неговите действия докоснаха много хора които ненавиждат Ислямизма.Той не уби Мюсюлмани на остров Утоя той уби Християни които подкрепят Ислямистите.Смея да твърдя че Идеята Брайвик ще победи в тази толерастка Европа.Аз лично защитавам неговата Кауза!
10
1
 
3
 
! Отговори
Румен преди 7 години
Някой от всички Вас , бил ли е някога в Норвегия ?!Знаете ли какво се случва там в 21 век ...?!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
a religiata na tozi terorist kakva e ?edin polu chovek tuk se interesuvashe
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1453Заяждаш се.
7
5
 
14
 
! Отговори
Беше се объркал преди 7 години
Не беше редно да стреля по хлапета, има къде-къде по-подходящи за разстрел.Но потърсете в мрежата защитната му реч - едва ли ще имате нещо против нещата, които той казва.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Несправедлив, корумпиран и неспазващите човешките права съд. Средновековна жестокост. Тъмните векове са обладали тази жалка скандинавска държава обладана от най скверни сили. Истината ще победи!!!
5
10
 
9
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Той не е терорист защото е християнин, няма как християнин да е терорист, следователно трябва да го пуснете човека да си ходи
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пуснете го при другите затворници! Не може да го лишавате така от удоволствия!!!
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе като дойде ИД ще настоявате за амнистия и реабилитиране на Нрайвик, ама тогава ще е късно.
2
6
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Живеем в ненормален свят!! Е тове ме потресе вече .Чудовището подава жалба за нехуманно отношение !!!С кое право бе !! Защо е още жив ? Защо е в тристайна килия с всякакви удобства и го хранят и гледат ? Къде ви е акъла бе .77 отнети живота! 77 ,а колко още живота на близките им са разбити .Норвежци , връщайте смъртното наказание ,той трябва да умре .Защо и как е жив и с право на претенции не ми го побира главата
1
7
 
15
 
! Отговори
Антитатар преди 7 години
Абе ти за ада си а искаш човешки права! Какви човешка прави искаш след като не си чове, разплака сумати и майки и бащи braivik li si брава ли си та не разбираш от дума!