Вишеградската четворка с мисия: Еднакво качество на храните за всички!

22 продукта в Словакия били различни от тези в Австрия
2 мар 2017 13:00,
109
Вишеградската четворка с мисия: Еднакво качество на храните за всички!
Снимка: архив Reuters

Лидерите на четири централноевропейски страни ще се срещнат днес във Варшава, за да призоват Европейския съюз да вземе мерки срещу производители на храни, включващи нискокачествени съставки в продукти, предназначени за продажба в по-бедните членки на Общността, предаде Ройтерс.

Още по темата

Тази специална среща на върха ще "призове Европейската комисия да вземе законодателни мерки, които да забранят подобни практики. . . това унижава гражданите и създава две категории хора", посочи миналата седмица словашкият премиер Роберт Фицо.

Лидерите на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Унгария, Полша и Словакия - ще обсъдят този въпрос във Варшава, посочва БТА.

Организации за защита на потребителите и държавни власти се оплакват, че някои производители на храни използват по-евтини съставки в продуктите, предназначени за Централна и Източна Европа, отколкото за същите стоки, които се продават в Германия и Австрия.

В момента тази практика е разрешена, тъй като правилата на ЕС изискват единствено на опаковката всички съставки да са ясно изброени.

Министерството на земеделието на Словакия представи резултатите от лабораторни тестове, показващи, че половината от 22 продукта, купени в словашката столица Братислава, се различават по вкус, външен вид и състав от същите продукти, купени в два австрийски града от другата страна на границата, припомня Ройтерс.

Ладислав е словак и е наясно, че храните в страната му не са същото качество като тези в съседна Австрия, макар че границата е на броени километри.

"Те ни взимат за идиоти и само гледат да печелят за наша сметка. Мигар ние сме сметището на Европа? Честно: чувствам се като втора ръка европеец", възмущава се Ладислав, цитиран от "Дойче веле".

Чешкият министър на земеделието Мариан Юречка също изрази недоволство от двойният стандарт. Пред Ройтерс той заяви: "При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук".

Законите на ЕС обаче не забраняват такова нещо. Ако всички изисквания за безопасност на храните са изпълнени и съдържанието е описано - проблем няма.

Множество производители в Европа твърдят, че разликите в продуктите им в различни страни се дължат на "угаждане" на местния вкусия и познати рецепи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейци второ качество...Какво унижение... А преди трийсетина години сами произвеждахме всичко, че и навън изнасяхме. Откакто сме в евросъюза, сме принудени да им ядем ***, а нашето производство е съсипан, направо разбито. Какъв е извода?
4
2
 
40
 
! Отговори
Циник до 2 преди 7 години
Нещо силно си се объркал ...в българският LIDL има много стоки - които са по-скъпи отколкото в немския!
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, мамка му, на това се вика ЛИДЕР на когото му пука за своя народ и има топките да се изправи пред когото и да е за да го защитава. Кога ли и в България ще влезнат такива кадри в политиката...
2
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом тия се оплакват,представете си какво е качеството у нас.Би трябвало потребителите от източна Европа да бойкотират стоките на тези западни вериги.
1
0
 
29
 
! Отговори
льольо преди 7 години
Хаха Ладислав да дойде тук да опита храните :)))