Едва 1/3 от мигрантите в ЕС сирийци, другите – от Ирак, Сомалия...

Повечето искат в Германия, заради социалната система
4 мар 2017 10:33, Боряна Павлова
89
Едва 1/3 от мигрантите в ЕС сирийци, другите – от Ирак, Сомалия...
Снимка: архив Булфото

Близо 1 400 000 мигранти са дошли в ЕС, сочат официалните данни на Евростат. Оказва се обаче, че сирийците сред тях са само една трета - 425 880, при положение че в общественото пространство именно те са вадени на преден план при дебатите за прием на бежанци от различните страни - членки на ЕС. 226 410 от мигрантите в рамките на съюза са афганистанци, 159 425 - иракчани, следват Нигерия, Пакистан, Сомалия и Ирак. Вълната, заляла Стария континент, от години предизвиква все по-ожесточени спорове на всички нива.

Най-привлекателна за бежанците е Германия, където получават по 359 евро на месец на възрастен член от семейството. За дете се полагат по 269 евро месечно - от тях 216 евро са за храна и дрехи и още 143 евро джобни пари. За сравнение – така например получаващите Hartz-IV (хората в Германия, които са останали без работа повече от една година) взимат по 399 евро на месец за храна, дрехи, обществен транспорт и джобни пари. При положение че разходите за наем, за отопление, за вода, за здравна осигуровка (която покрива почти изцяло разходите за стоматолог и лекарства) се поемат от социалната служба на Германия. Преди да получат статут на бежанец или при т.нар. първоначален прием в Германия на тях им се осигуряват безплатен подслон, храна и дрехи, като възрастните получават 143 евро месечно, а децата – 85 евро като джобни пари. В Германия регистрираните бежанци са между 600 и 800 хиляди. Трудно е да каже обаче колко е техният реален брой, тъй като има много нелегално пребиваващи.

Друга е картината във Великобритания, където помощите за бежанци бяха 36 паунда седмично, което съответства на 210 евро месечно, но правителството заяви, че социалните плащания за мигранти ще бъдат намалени и дори ликвидирани, пише "Монитор"

Достатъчно щедра към мигрантите в същото време е Франция, където по 300-340 евро получават и онези, които чакат да получат статут на бежанци. През това време мигрантите живеят в хотел и могат да разчитат на безплатни медицински услуги. След като получи статут на бежанец, всеки получава и право на работа, използва всички придобивки на социално слабите като безплатен градски транспорт и безплатно образование за децата.

В Швеция, където има най-много бежанци на глава от населението (8,4% при средно ниво за Европа от 1,2%), кандидатите за статут получават от 60 до 225 евро. Разликата се обяснява с това, че бежанците могат да бъдат настанени в общежитие или в избрано от тях жилище. И ако в първия случай живеят безплатно и сумата е по-малка, то във втория случай държавата плаща част от наема. Освен това шведите предоставят на „своите“ бежанци храна и безплатни езикови курсове.

В началото на бежанската криза парите, предвидени за бежанци, в Дания бяха по 1450 евро на човек месечно, като върху тях имаше 44% данък. От септември 2015 г. те станаха 800 евро (или 450 евро бруто). Онези, които издържат езиковия тест по датски, получават 200 евро допълнително, жилището е безплатно.

Във Финландия първоначално бежанците получават безплатна храна и подслон, като към това има 92,62 евро месечно за облекло и хигиенни аксесоари. След 6 месеца могат да подадат молба за разрешително за работа.

В Белгия месечната сума за бежанците е по 220 евро на човек от семейството. При първоначалния прием в Белгия те се радват на безплатен подслон, храна и дрехи, джобни пари от 29,60 евро месечно. След като получат статут на бежанец, страната им дава 276 евро месечно допълнително – за наем.

В Италия мигрантите получават по 35 евро дневно за наем и други нужди плюс по 2,5 евро за джобни пари, както и безплатни езикови уроци. След като получат статут на бежанец, италианската държава спира плащанията към тях, но за сметка на това имат право на работа.

В Холандия те получават подслон без храна: 2-ма души – 89 евро седмично, 4-ма души – 33 евро за възрастен и 26 евро за дете под 18 години, за дрехи – 12,95 евро на седмица.

В Австрия те получават за общежитие 50 евро месечно и по 5 евро за храна дневно. Ако решат да не живеят в общежитие, тогава държавата им плаща по 120 евро месечно на човек, а за цяло семейство - по 240 евро месечно. Отделно за храна те получават месечно по 210 евро за възрастен и 100 евро за дете. Освен това Австрия плаща150 евро на година за дрехи и 200 евро на година за обувки.

В Унгария за периода 2015 - 2016 г. 18 000 са подали молби за убежище, но само 76 са удовлетворени. За същия период през страната са преминали 400 000 души. Будапеща предлага ЕС да приеме силно ограничителни мерки за мигрантите, които не са получили официален статут на бежанци. В Испания те получават по 51 евро на ден, а в Полша – 16 евро.

Не особено привлекателна за мигрантите е Гърция, където държавата не дава нищо освен жилище и храна (купони за 60 евро месечно). Все пак има някои категории мигранти – възрастни хора, инвалиди, жени с деца, които при добър късмет може и да получат помощи, но всичко е индивидуално и става с молба, като се разглежда всеки отделен случай.

В Румъния претендентите за статут на бежанци мигранти взимат по 67 евроцента на ден за храна, 40 цента за жилище и още 1,35 евро за други разходи – общо 72 евро месечно.

ЕС също така предоставя хуманитарна помощ на бежанци и мигранти от държави извън ЕС като Турция, Ливан, Йордания и Ирак. В Турция са приети най-много бежанци - общо около 3 милиона, от които 2,5 милиона са сирийци. За да се подпомогнат бежанците в Турция, между 2016 и 2018 г. ЕС и неговите държави членки ще предоставят 6 милиарда евро чрез специален механизъм.

У нас издръжката на бежанец, преди да получи статут, коства на държавата около 1100 лева. След като вземе документи, той има право на помощи, както и да се хване на работа. Към края на миналата година обаче според данни на Агенцията за бежанците само 60 мигранти се бяха трудоустроили в рамките на периода от началото на 2016 г. Осем от тях се бяха обърнали за помощ към бюрата по труда.


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Йохохо преди 2 години
Безумие! Европа си е поканила господари от Азия и Африка. Засега кротуват, защото Европа им слугува и си плаща джезието. Да видим, ако опита да не им угоди, какви ще ги къдрят.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1100 лв и ще си живея добре в провинцията. За големия град ще ми стигнат,ако имам жилище. Да ама колко българи получават толкова?
62
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1/3 е много. Нали Путин освободи Сирия, защо бягат сирийците от хубавите руски братя?
61
2
 
1
 
! Отговори
До 71 сириец... преди 2 години
Тези хора не са мюсюлмани. В Корана е записано, имай толкова жени (и деца) за колкото можеш да се грижиш и издържаш. Сам! Ако можеш да издържаш 4 жени и децата им, ОК. Но дали те ги издържат сами? Или стоварват и жените, и деСата на социалното министерство на приемащата ги държава. В този случай те нарушават сериозно Корана и не могат да бъдат наречени мюсюлмани. Оттам не могат да се ползват със защитата за недискриминация по отношение на религиозни убеждения, защото не са мюсюлмани.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес бяхме в два парка в София - забрадка до забрадка и пълно с чер ни тара м буки.
Чудно ми е колко от тези имаха изобщо някакви документи....
59
0
 
10
 
! Отговори
на месец 30 хил.евро преди 2 години
Сириец с 4 съпруги и 23 деца... взима €360 хил. за година помощи в Германия! Мъжът е работил в автосервиз в родината си, но не е хващал работа, откакто е в Германия. Той заяви, че иска да работи, но неговата отдаденост към семейството прави нещата трудни.
58
0
 
6
 
! Отговори
ДА СЕ ЗНАЕ преди 2 години
Няма Бежанци Сирийци , те се бият с ИДИЛ за да си защитят Държавата и Децата си .
Всички бежанци със Сирийски Паспорти ЛЪЖАТ- взимат документите на заклани хора . Това е Проект на САЩ и Сорос за Изкарване на пари .
Мисля че ЕС Службите заедно с Руските Служби ще се справят с тази Атака .
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен
В момента госпожа Меркел е облъчвана жестоко от изток и от запад.В момента,в който Гурмания има своя политика,ЕС ще стане по-силен,България по-спокойна.
56
1
 
16
 
! Отговори
нацистка Гавра преди 2 години
Защо държавата България масово настанява емигранти в малките градове предоставя им всички удобства,дава им по 1100лева,а на пенсионерите дават по 200лева,значи за държавата на Бойко иракчанинът или афганецът е 10 пъти по ценен от Българина който се е осигурявал цял живот!?
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли да я махнат лудата Ангелина.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тези мечтани за тях условия,пришълците ударно ще атакуват Европа до пълната и ***.
53
0
 
13
 
! Отговори
Bg. преди 2 години
И накрая какво става от написаното, че емигрантите са по-добре материално осигурени в България, отколкото в другите държави.Ако е така, то нашите управници здраво крадат.При нас завишават разходите за да има и за тях.Надали дават и 400лв.за тях при описаните 1100лв!!Отврат.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колега цяла седмица чакам ще се разделям кзп спи картата е платена до маи шилета
51
0
 
6
 
! Отговори
висшите демократи преди 2 години
До *** до 52

В Австралия има концлагери около военните бази,отделно някой ги пращат във временни лагери в Науру,а комари и мухи на тези острови просто няма!
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен42
Ако не знаеш,Русия е единственият гаспадяр в Сирия ,а от там контролира целия регион и от там,манипулира свободния сват в момента.Има съмнения,че Москва тайно преговаря с някои от многобройните групи,които се определят към ИДИЛ,подстрекават войната и прогонват огромни маси мигранти към ЕС,с цел неговата дестабилизация.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси тия за два лева ли са чия касиерка ги е проспала 35 лева малко ли са им на тия грешници
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2-3 милиона бедстващи и от демократична България.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Булсатком ще видам на кзп скоро при платена услуга ми дава карта грешка жалки сте за двв левв
46
1
 
26
 
! Отговори
Циник до 52 преди 2 години
Австралийците си решиха проблема - арабско, или африканско пиле - при тях не може да прехвръкне! И малкото хл*ебарки , които успяват ги пращат на бракувани брезентови палатки на едни острови на 3 000 километра от Австралия ..много уютни - комари колкото лястовици...и 45° на сянка! И хич не им пука дали някое прогнило корито пълно с тарамбуки ще потъне пред Австралия!
Виж България строи лагери ...и дава убежище на куцо, сакато, и нагло!
45
4
 
11
 
! Отговори
42 преди 2 години
До Сидней
Като си австралиец си коментирай там в новинарските им портали, чуждопоклонниче...