Гръцкото отчаяние: Обедняващи и без спестявания

Според Гръцката федерация на бизнеса издържливостта им е на изчерпване
4 мар 2017 12:48,
47
Гръцкото отчаяние: Обедняващи и без спестявания
Снимка: архив Reuters

Като цяло повечето гърци притежават жилищата, в които живеят, имат кола и често вила - в родното село на своите предци. Но банковите им сметки се свиват, заемите не се обслужват навреме, а ликвидността им е на нулата, пише гръцкото издание "Катимерини".

Безработицата променя ситуацията в домакинствата и често се налага няколко поколения да живеят под един покрив.

Това са основните черти на гръцките домакинства в годините на икономическата криза, описани в проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), обхващащо периода 2010 - 2014 година. Данните бяха представени от Гръцката федерация на бизнеса (SEV).

Според тях домакинствата в страната все още се справят със ситуацията, но тяхната издържливост е на изчерпване. Гърците по-трудно могат да разчитат и на подкрепата на своя приятелски кръг. През 2009 година 59,4% казват, че могат да се обърнат за помощ към приятели и роднини. През 2014 година този процент е вече 36,5.

През следващите две години кризата се задълбочава още повече.

Все по-малко гърци могат да си позволят да пестят пари - 13,5% от домакинствата заявяват, че редовно успяват да заделят средства. Това е едно от най-ниските нива в ЕС. Пет години по-рано почти 22% успяваха да пестят от месечните си приходи.

За петте години намалява и броят на главите на домакинствата, които са предприемачи - от 18,9% до 14,4%, както и работещите на трудов договор - от 39,7 до 36,6%. В същото време расте броят на пенсиониралите се - от 34,7% до 39,3%, както и на безработните - от 6,6% до 9,8%.

Паралелно проучване, извършено от Института за икономически проучвания в Кьолн показва, че Гърция е страната с най-голям ръст на бедността в Европа. В периода 2008 - 2015 година броят на гърците, живеещи под линията на бедността, расте с 40%.

За още икономически новини четете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Ше се оправим... преди 7 години
Айде сега отчаяние... Имат ли заплати 200?, имат ли пенцийки 80?? Нямат! Ние сме на дъното, не те.
35
1
 
0
 
! Отговори
toto преди 7 години
дреме ми за гърците, турците, занзибарците, нигерийците и прочее точно толкова, колкото и на тях им дреме за мен, демек по-малко от изобщо. Да се оправят както могат. То пък остана да влезна в някой форум от Шри Ланка и да видя на тях да им пука.... Големи хора сте, стига сте си чесали клавиатурите с безсмислени и никому ненужни коментари. Тука гърци не влизат.
34
0
 
8
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Искам да им имам кризата!
33
2
 
14
 
! Отговори
на кво отгоре преди 7 години
А на какво отгоре да са добре. Двайсе и толко години Българите им работим на половин заплата, а те не си мърдат ***. Мустакерата се прай на важна. Не се вижда на кво прилича. Как ще са добре.
32
2
 
11
 
! Отговори
Дападжия преди 7 години
Купувам вила в района на Халкидики, с две маслини отпред, тераса към морето ,таверна у мазата - 5000 евро,6000 макс !
31
3
 
9
 
! Отговори
Циник малака преди 7 години
Сто се карате ве? Ние си апнааме...и осте сте апваме...само българските будали сте стоят гладни! Сега пак сте ни отпуснат един транс 85 милиарда и всицко сте е сест! Само по форумите лаете...ама инаце си траете!Сте се оправите като цъфнат налъмите на *** Нинова! Цялото БСП идват на насите острови...и сиртаки..и суфлаки! Цух ги един път как от сърце се смееха на българските будали викат: "Ем ги крадем...ем ги таковаме! Супер сте
30
2
 
16
 
! Отговори
Какъв ботуш бе! преди 7 години
С 380 000 000 000 откраднати пари нашите пътища щяха да са с по три метра асфалт и гърците щяха да работят у нас а не обратното! Теб май някой американски ботуш те е ботурясал в празната кратуна.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама точно те си избраха президент, който е точно антитолерантен.
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия от Кьолн знаят ли че Българоя е в ЕС
27
0
 
10
 
! Отговори
Кръстьо преди 7 години
Има и фалит !Не плащат, френските и германски банки пият по една студена вода. Политически сътресения в тези страни, които ще си го изкарат на Гърция. Гърция заплашва и излиза от ЕС. Масово обедняване. До 10 години всичко се е забравило и нещата са рестартирани.А иначе имаме 10 години мъки ...
26
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,и?Българите се гърчим така откакто говнарятбб взе властта!
25
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърция си пати заради православната религия. ЕС мрази всички, които имаме нещо общо с Русия.С риск да ядосам"колегите", но СИВ беше добре смазана машина в сравнение с Франкенщайна ЕС.
24
0
 
8
 
! Отговори
Напалм Детов преди 7 години
До Анонимен 26А знаеш ли колко са задълженията, на тия дето сега пак ще ги правят велики?А трябва ли самураите до един да си направят харакири, защото за тях спасени действително няма?!
23
7
 
16
 
! Отговори
Напалм Детов преди 7 години
До Анонимен 26Гърция е типичен пример за мракобесен капитализъм. Западноевропейски банки "инвестираха" в гръцката икономика, след което западноевропейските граждани чрез данъците обслужиха "гръцките" кредити, и дефакто рефинансираха същите тези западни частни играчи. Като допълнителен ефект предстои и разграбването на държавната гръцка собственост. Само че гърците не са като българите да си траят при грабежа и нищо чудно да се стигне до заслужена саморазправа с извършителите.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bg mutri hodat v solun da pluskat ribi razi v sjapi hoteli passruvat bokluzite im na gar4ulata
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Laji jivejat po dobre ot balgarite
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До25 За какво да им завиждаме,за това ли ,че цял свят ги видя що за стока са,живот на кредити ,които не искат да връщат ,а и реват за още пари.И други държави са изпадали в положение като тяхното,но такова мрънкане и оплаквания не е имало,като ,че светът им е длъжен с нещо!
19
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може само да им завиждате на гърците и нищо повече. Имат си самосъзнание и си отстояват правата. А ние великите българи които сме "най" се обединяваме само когато ножа опре до кокала.
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютише, скоро и у нас - вече се забелязва!
17
6
 
31
 
! Отговори
Е-е! преди 7 години
А като откраднаха 380 000 000 000 бяха добре! Те са най крадливото племе. И това не се случва за първи път!