Гръцкото отчаяние: Обедняващи и без спестявания

Според Гръцката федерация на бизнеса издържливостта им е на изчерпване
4 мар 2017 12:48,
47
Гръцкото отчаяние: Обедняващи и без спестявания
Снимка: архив Reuters

Като цяло повечето гърци притежават жилищата, в които живеят, имат кола и често вила - в родното село на своите предци. Но банковите им сметки се свиват, заемите не се обслужват навреме, а ликвидността им е на нулата, пише гръцкото издание "Катимерини".

Безработицата променя ситуацията в домакинствата и често се налага няколко поколения да живеят под един покрив.

Това са основните черти на гръцките домакинства в годините на икономическата криза, описани в проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), обхващащо периода 2010 - 2014 година. Данните бяха представени от Гръцката федерация на бизнеса (SEV).

Според тях домакинствата в страната все още се справят със ситуацията, но тяхната издържливост е на изчерпване. Гърците по-трудно могат да разчитат и на подкрепата на своя приятелски кръг. През 2009 година 59,4% казват, че могат да се обърнат за помощ към приятели и роднини. През 2014 година този процент е вече 36,5.

През следващите две години кризата се задълбочава още повече.

Все по-малко гърци могат да си позволят да пестят пари - 13,5% от домакинствата заявяват, че редовно успяват да заделят средства. Това е едно от най-ниските нива в ЕС. Пет години по-рано почти 22% успяваха да пестят от месечните си приходи.

За петте години намалява и броят на главите на домакинствата, които са предприемачи - от 18,9% до 14,4%, както и работещите на трудов договор - от 39,7 до 36,6%. В същото време расте броят на пенсиониралите се - от 34,7% до 39,3%, както и на безработните - от 6,6% до 9,8%.

Паралелно проучване, извършено от Института за икономически проучвания в Кьолн показва, че Гърция е страната с най-голям ръст на бедността в Европа. В периода 2008 - 2015 година броят на гърците, живеещи под линията на бедността, расте с 40%.

За още икономически новини четете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еи тва гърците са много хитри. Евреите и арменците срещу тях да бягат не могат да ги стигнат
15
5
 
29
 
! Отговори
-- преди 7 години
Лъжат като гръцки еврей на арменска сбирка , който иска да им верва ,но важното е че ги плашат с нивото на българите ..... шампион по мизерия и мутро олигофрениии .
14
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен............УЖ БЕДНИ ПЪК ПАК СА ПО ДОБРЕ ОТ НАС БОГАТИТЕ...............Ами не ги е тъпкал 45 години руски ботуш, 20% от икономиката им не е свърдзана с руско участие и нямат енергийни монополисти руски фирми, които работят без да плащат данък печалба и източват всяка година пнад 1 милиард от националния бюджет.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не искат да учат български и да работят в България.
12
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе *** не можете ли да разберете, че в ЕС няма по бедни,болни и нещастни от българите? Това е факт отразен във всички статистики на ЕС.Гърците трябва 10 години само назад да вървят и пак няма да стигнат българската мизерия! Само един пример в България мин. пенсия 80 евро в Гърция 600 евро за стаж и възраст. А стоките в супермаркета и горивата са съвсем малко по скъпи.
11
15
 
14
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Заплата на работник в Атина е около 500евро.А цените им са като тук но в евра.
10
11
 
28
 
! Отговори
Де е BUlgaria преди 7 години
ГЪрция дава стотици милиарди на гърците като заплати и пенсии,помощи и стипендии.СОфия ограбва десетки милиарди от БЪлгарите.След поредица от нагли диверсии през терористи менкани на власт в София над 5 000 000 БЪлгари живеем без доходи за оцеляване след 1989година.Терористите от СОфия сринаха цените на жилищата ..НАд 2 000 000 нямат никакви доходи..
9
2
 
23
 
! Отговори
Bg. преди 7 години
Гърците не са свикнали да спестяват,а само да харчат.
8
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я просяците на ЕС работещи за по 200 евро и с по 60 евро пенсии и бърщещи дирниците на малаките решили да обсъждат ггръцката икономик,а ами първо погледнете дали вие самите не сте отдавна фалирали после чакайте Елада да фалира ц ървули скъсани.
7
3
 
1
 
! Отговори
Rood преди 7 години
Mnogo zemetresenia, vulkani, svlachista, pojari im puskat priatelite im ot nato...
6
6
 
31
 
! Отговори
баю преди 7 години
Ами всеки дяволък се заплаща. Ядоха пиха веселиха и накрая някой трябва да плати сметката. Които са ходили в Гърция са видяли селата им. Къщи като палати. В сравнение с нашите села ние сме *** ***. До най затънтеното селце в Гърция има път като огледало. Няма дупки няма кръпки. Но това е европейска държава а не булгариш ***. Гърците които живеят в северната част на страната имат алтернатива. С техните заплати и пенсии в ко.чинката бг са милионери. Пазаруват в Петрич и Сандански!
5
16
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Гърците ще идат на село там ще живеят ако се наложи и то ще живеят и ще търгуват без пари за ужас на банкерите от ЕС. Колкото и да се опитвате гърците няма да поробите време е света да се събуди и финансовото робство да се премахне не ползвайте хартиени средства като пари смърт на ЕС.
4
5
 
44
 
! Отговори
Циник малака преди 7 години
Толкова хубаво бесе...по цял ден суфлаки и сиртаки...краставицките беха без пари..мислехме це сте ни давате осте пари...големи скръндзи сте станали...350 милиарда кво са? Изпапкахме ги за цетири години...и сега кво да правим? Ние не сме свикнали на работа - много е изморителна!Дано Мурксул ханъм пак се изръси, це ние сме свикнали на стандарт! Не мозе като българите да зивеем с 200 евро на месец! Зивота е скъп...Еропа сте помогне!
3
4
 
44
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
Кога минималната заплата В Гърция ще стане 230 евро,колкото е в България,тогава ще са зле!
2
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От един час не мога да спра да плача... Каква човешка драма, каква жестока съдба.
1
8
 
37
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Често пътувам в Гърция,няма по мързеливи и глупави хора от тях.Заслужат си го.