Австрия: Да се спрат преговорите за членството на Турция в ЕС

Европа да забрани на Турция агитация за референдума, иска австрийският канцлер
Обновена: 5 мар 2017 07:34 | 5 мар 2017 07:30, Анисия Иванова
126
Австрия: Да се спрат преговорите за членството на Турция в ЕС
Снимка: БТА

Австрийският канцлер Кристиан Керн призова за обща забрана на ЕС на изяви на турски политици в подкрепа на референдума за конституционни промени, за да се избегне отделни страни членки като Германия да попадат под натиск от Анкара, предаде Ройтерс.

Правителството в Анкара планира изпращането на министри в Германия, за да насърчи кампанията за агитация в полза на конституционните промени, които ще засилят правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Няколко подобни събития бяха отменени от съответните регионални власти в Германия, което предизвика значително недоволство сред управляващите в Анкара.

В интервю във в. "Велт ам зонтаг" Керн заяви, че въпросните промени ще отслабят върховенството на закона в Турция, ще ограничат разделението на властите и ще нарушат ценностите на ЕС.

Още по темата

Той призова също ЕС да прекрати преговорите с Турция за членство и да премахне или ограничи помощта от 4,5 млрд. евро, планирана за Турция до 2020 г.

"Трябва да преориентираме отношенията с Турция без илюзията за членство в ЕС", каза Керн. По думите му "Турция се е отдалечила все повече и повече от ЕС през последните няколко години. Човешките права и демократичните ценности се погазват. Свободата на печата е чужда дума".

Керн разкритикува арестуването на кореспондента на в. "Велт" Дениз Юджел и на много други журналисти, учени и държавни служители и призова за незабавното освобождаване на Юджел, пише БТА.

В същото време, подчерта той, Турция остава важен партньор в сферите на сигурността, миграцията и икономическото сътрудничество и изпълнява задълженията си по споразумението за мигрантите с ЕС.

Турският министър на икономиката Нихат Зайбекчи планира предизборна изява, която ще се проведе в хотел в германския град Кьолн, предава австрийската медия ORF.

"Ще се подготвим за това“, заяви говорител на правоохранителните органи в града, който поясни, че полицията е информирана за предстоящо подобно събитие. То е обявено като "частно събитие“ и поради тази причина няма да бъде задействан полицейски контингент.

Съобщението идва на фона на дипломатическата криза между Берлин и Анкара. Градусът на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни отново се нажежи до опасни нива. Германските власти отговориха на ареста на кореспондента на националния ежедневник "Ди Велт“ Дениз Юджел в Истанбул със забрана за планиран митинг в южния град Гагенау, на който турският правосъден министър Бекир Боздаг трябваше да агитира в полза на конституционните промени, планирани от Анкара.

Малко след това властите на още два германски града блокираха провеждането на митинги на турската общност.

 На фона на дипломатическата криза между Берлин и Анкара правителството на Холандия обяви, че планираният за 11 март митинг на турската общност в Ротердам е "нежелан“, съобщава вестник Daily Sabah.

По-рано лидерът на Асоциацията на холандските турци заяви, че външният министър Мевлют Чавушоглу планира участие в митинг, насрочен за 11 март, в рамките на който ще призова турската общност в страната да подкрепи планираните от Анкара конституционни промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аз съм заИ да искат на наще иселници от Турция визи като идват тука"И с какво ви пречат ваще изселници по точно?Ако може го направете:-) ще сте първите, които ще искат визи от хора с бг гражданство, а ако викате да ги махнем...пригответе молко парички, няма да е толкова лесно! Аре давайте...
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм заИ да искат на наще иселници от Турция визи като идват тука
78
7
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА ЗА БГ преди 7 години
Кой е ЕС че ще диктува какво да прави или какво не трябва да прави Турция.ЕС може да командва само робите си,които източват банки и с народен дълг покриват следите на политическите крадци.А не да диктуват на държави които имам собствена икономика на развитие и собствена визия на мислене.
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е-динР-азуменД-емократ, койтоО-бича и Г-ледаА-надолскияН-ароден интересБългарските пък гледат интересите на ЕС :-)
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NAD 160 hilqdi firmi imat turcite v Germaniya,sastoyanieto im se izchislqva na stotici miliardi evra kaza ERDOGAN i te turcite ako reshat da si izteglqt evrata ot germanskite banki Germaniya shte falira,no 40 godini turcite rabotqt za prosperiteta na germanskata ikonomika
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕС кога ще забрани двойното гражданство на имигранти извън ЕС?Тогава такива проблени просто няма да има. Или са германци, или са турци. Не може и двете."Когато забрани и за българите имигрирали в ЕС:-):-):-)Те там какви са българи или немци, англичани. Ако тръгнем по твойта логика:-) ромите с българско гражданство са българи така ли:-):-):-):-):-)
74
5
 
4
 
! Отговори
По поручика преди 7 години
Драги аз от много одавна съм си събрал бавула за Турция:-):-):-)
73
5
 
5
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 7 години
Жалко само са истинските европейски турци. Познавам доста от тях. Иначе тази държава с Ердоган......не се вписва нито с Европа, нито с Австралия, Н. Зеландия, Канада.... Нарочно не слагам САЩ....Те са си СВОБОДАТА!!!!!!
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поручик, че кой е казал, че се измерва с това?
71
2
 
6
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
До Анонимен 75Величието на една държава не се мери със зверствата, извършени в нейното име или с прос-тотията на нейните апологети.
70
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До колкото си спомням турция се натиска за ЕС, не обратното.Да спре да търгува с Европа и да спре да пуска туристи от Европа. Ако има големи топки да го направи, ако са малки по тихи.
69
4
 
5
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Допълвам за неразбралите симпатизанти на Ердоган: Bavul, otobus, Turkiye, Azia.
68
3
 
7
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
До Анонимен 76,Да, ама ще си го искаш в Турция. А тука е България, Европейски Съюз, ЕВРОПА! На кой му не изнася - Bavul, otobüs, Türkiye, ASYA!
67
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
когато Ердоган свали забрадката на жена си тогава да погледне към Европа.щото по-далеч от главата й май не гледа
66
8
 
10
 
! Отговори
не трийте коментара преди 7 години
как Европа не разбра че от шалвари фрак НЕ става
65
3
 
9
 
! Отговори
ЕС преди 7 години
Твърдо ДАДа се спрат преговорите за членството на Турция в ЕС
64
5
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Изобщо много се церемонят с тази Турция! Трябва и от НАТО да бъде изключена ! Съюзи с диктаторски и държави окупатори свършват рано или късно винаги зле! В ЕС май още немогат да надскочат тънките си сметки....
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ще реши и проблемите със самоопределението на някои българскиграждани - или са турци, или са българи.
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС кога ще забрани двойното гражданство на имигранти извън ЕС?Тогава такива проблени просто няма да има. Или са германци, или са турци. Не може и двете.
61
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА, искаме "ДИКТАТОР" като ЕРДОГАН!Вие си гладайте вашите демократи...вие гледайте вие на къде вървите...