Китай намали прогнозата за икономическия си растеж

Пекин не съобщи процентът, с който ще увеличи бюджета за отбраната
Обновена: 5 мар 2017 14:51 | 5 мар 2017 11:46, Анисия Иванова
17
Китай намали прогнозата за икономическия си растеж
Снимка: БТА

Китай намали днес целта си за икономическия растеж за 2017 г., отчитайки увеличаването на китайския дълг и мрачната световната икономическа ситуация. Комунистическият режим обаче има намерение да стабилизира икономическата активност преди важни политически промени през есента, отбелязва Франс прес.

Очакваме растеж от около 6,5 процента, дори ако се стараем да постигнем повече, заяви днес китайският премиер Ли Къцян пред близо 3000-те членове на Общокитайското събрание на народните представители.

Пекин ревизира амбициите си, след като през 2016 г. обяви цели за растеж между 6,5 и 7 процента. БВП на втората икономика в света в крайна сметка достигна 6,7 процента, което е най-лошото представяне за Китай за последните 26 години.

При откриването на сесията на парламента Ли Къцян изброи сериозните трудности пред китайската икономика и плановете за икономически реформи.

Премиерът отчете, че световната икономика е в застой и изброи опасностите, надвиснали над китайската икономика, а именно дълг, надвишаващ 270 процента от БВП, покачване на съмнителните кредити на предприятията и възход на нерегулираните "сенчести финанси".

Намалявайки значително стойността на кредита от 2014 г., Пекин искаше да стимулира икономическата активност, но огромните ликвидности подхраниха преди всичко спекулацията и доведоха до образно казано образуването на огромен балон в сектора на недвижимите имоти, който сега властите се опитват да раздуят. Това призна премиерът Ли Къцян.

Но той побърза да успокои депутатите, че основите на китайската икономика са здрави, че Китай е способен да овладява системно рисковете и припомни, че намаляването и изплащането на дълговете на предприятията, основно държавните, е приоритет за китайските управляващи.

Банките - които затварят врати за частните фирми, за да привилегироват държавните компании и спекулативните инвестиции -трябва да се съсредоточат върху финансирането на реалната икономика, каза Ли. Той обеща опростяване на административните процедури в икономическия сектор и прозрачна и по-справедлива фискална среда.

Според анализатори намаляването на целта за растеж на икономиката оставя пространство за продължаване на структурните реформи, особено тези, визиращи онези огромни компании, които са зле управлявани, както и онези структури в държавния сектор, които са наричани образно казано "зомбита".

Страната ще намали годишния си капацитет във въгледобивния сектор със 150 милиона тона. До 2020 г. целта е намалението да е от 800 милиона тона, каза Ли. Той подчерта, че правителството ще води безпощадна война, за да върне "синьото небе" над Китай, визирайки смога в китайските мегаполиси.

Въгледобивната индустрия осигурява все още около 60 процента от китайското електричество, което пък подхранва замърсяването на въздуха в мегаполисите. Премиерът съобщи също така, че Пекин ще инвестира тази година сума, равняваща се на 355 милиарда евро, в железопътни проекти, магистрали и водни трасета.

Според наблюдатели премиерът иска да спазва традиционни рецепти за поддържане на икономиката на едно приемливо ниво, като същевременно се придържа към обещанието да редуцира отклоненията във финансовия сектор. Целта на тази стратегия е да се запази стабилността, преди очакваната подмяна през есента на повечето от 7-те членове на Постоянния комитет на Политическото бюро на Китайската комунистическа партия - свърхмогъщ орган на китайския режим.

Същевременно скъсвайки с практиката от миналото, при откриването на заседанието на парламента не бе споменато точното увеличение на бюджета в сферата на отбраната, предаде Асошиейтед прес.

Вчера Фу Ин, говорителката на китайския парламент, каза, че бюджетът на Китай за отбрана за тази година ще бъде увеличен с около 7 процента спрямо 2016 г., предаде Франс прес.

По традиция при откриването на сесията на парламента се представя доклад, в който се споменава процентът, с който ще бъде увеличен бюджетът за отбраната. Този път в доклада, представен в парламента, цифра не се споменаваше, отбелязва АП. (БТА)
 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 8 години заплатата на китаеца е НАРАСТНАЛА 4 пъти. И това дава доста добра идея за това, че започват да си развиват вътрешния пазар ;)
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 8 години заплатата на китаеца се е стопила с 4 милярда. Някакви предпиложения накъде е тръгнала?
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 3 години валутния резерв /най-голямият в света/ се е стопил с близо 1трилион долара ,сега 3,2трл.длр.,Китайската икономика има проблеми,но китайците не ги крият,както нашите комунисти едно време, и не търсят начини за решението им в книгите на Маркс,Енгелс и Ленин.
11
2
 
3
 
! Отговори
До Исти преди 1 година
Имаш ли представа колко е минималната заплата, и колко е средната заплата в Китай в момента?
И колко пъти са над нашите...
2010 официално беше признато, че евтината работна ръка там свърши.
10
1
 
5
 
! Отговори
Бря преди 1 година
До Анонимен
"Цените на нефта тръгнаха надолу след тази новина..."
Ау,Русия фалира,радост в краварника и присъдружните!Е да, ама не!Тя не фалира при 30$,та сега ли,когато петролът е близо до реалната си цена(50-60$)?Е,ако им се вижда малко-техен си проблем.Нас ни устройва напълно.
9
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Растеж от 2-3% е необходимо условие за стабилно развитие на икономиката при значителна задлъжнялост.В Китай е над 6%,а САЩ с разни шмекерии го докарват до необходимото.Какво да кажем за Европа,където се радват и на 1%????
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ценитена нефта тръгнаха надолу след тази новина, което подлудява евразийските пpимати.
7
2
 
5
 
! Отговори
Хм преди 1 година
До Исти
"Пекин не съобщава процента за да не му се присмиваме"
Ако научиш какъв е военният бюджет на Китай в момента(150млрд $),ще ти замръзне усмивката!А като се има предвид,че по-голямата част на американския военен бюджет отива за заплати и поддръжка на базите,а не за ново оръжие,може да си представим темповете на китайското въоръжаване!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е китайската икономика да забави растежа си, но все пак го има, нали така? Разбирам дребният опит за внушение, че по-нисък растеж е равно на рецесия, но това е само в главите на няколко псевдо иконоМИСТИЦИ.
Китайците засега се справят с управлението на риска и контрола върху банките си. Те направиха огромни инвестиции в индустрия и инфраструктура когато кризата беше в разгара си. А тук ни поучаваха, че трябвало да стягаме коланите и да ядем постни пици.
Нали, Бойка?
5
8
 
4
 
! Отговори
Божил преди 1 година
Напредъкът нерядко замъглява мисленето на мнозина затова ККП е решила,че е време китайския икономически напредък да бъде реализиран на бойното поле. Путин няма да отстъпи Сибир без война,а сибирските ресурси ще направят от Китай първа световна сила във всяко отношение. Затова Китай скоро ще поведе борба срещу руския ревизионизъм, див капитализъм и колаборационизъм което е много опасна тенденция не само за Русия,но и за цялото човечество!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В програмата на ККП се казва, че засега ще се намали икономическият растеж и ще се наблегне на териториалния. Това ще стане идущата зима. Засега само се разполагат ракети и се модернизират танковите армии.
3
16
 
5
 
! Отговори
Исти преди 1 година
Китайския напредък е поредното доказателство,че икономиките базирани на почти безплатен робски труд са по-печеливши от свободните икономики.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайската икономика е първата в света! Защото е реална, свързана с труд и разход на материални ценности. Докато американската е виртуална, свързана с измамниците от Уолстрийт. Да видим какво ще стане с борсите на 17 март
1
10
 
4
 
! Отговори
Исти преди 1 година
Пекин не съобщава процента,за да не му се присмиваме.