Оланд: Москва използва всички средства за влияние на Запад

Методите са като тези от времето на СССР, заяви френският президент
6 мар 2017 10:22, Елка Василева
117
Оланд: Москва използва всички средства за влияние на Запад
Франсоа Оланд. Снимка: архив, Reuters

Френският президент Франсоа Оланд обвини Москва, че използва "всички средства за влияние върху общественото мнение (. . .) понякога със същите методи" като бившия Съветски съюз, предаде Франс прес.

В интервю за шест европейски вестника Оланд заявява, че дори вече да "не става въпрос за същата идеология като по времето на СССР", "понякога методите са същите, като добавим технологиите".

Според френския лидер Русия прилага "стратегия за влияние, включваща мрежи и постановки, твърде консервативни в морално отношение", но "и с претенцията, че брани християнството от исляма".

"Да не преувеличаваме нещата, но да бъдем бдителни", приканва той в интервюто си за "Монд", "Зюддойче цайтунг", "Стампа", "Вангуардия", "Гардиън" и "Газета виборча", което излиза преди насрочената за днес във Версай европейска минисреща на върха с участието на лидерите на Франция, Германия, Испания и Италия.

"Какво се стреми да постигне Русия?", пита френският ръководител и отговаря: "Влияние в пространствата, които са били нейни владения в бившия Съветски съюз", например в Украйна.

"Тя се стреми да участва в решаването на конфликти в света в своя полза", по-специално в Сирия, "утвърждава се като сила" и "сондира нашата съпротива", добавя Оланд.

Френският лидер призовава също да бъдат "демаскирани" "идеологическите операции", за да "се каже много ясно кой с кого е, кой кого финансира" и "защо крайнодесните движения са повече или по-малко свързани с Русия".

Обвиняван, че е съдействал за избирането на Доналд Тръмп в САЩ чрез хакерски атаки срещу Демократическата партия, Кремъл е подозиран от редица френски експерти в стремеж да повлияе на президентските избори във Франция чрез кибернападения и дезинформационни кампании.

Упорито опровергавани от Москва, френските подозрения се споделят обаче в Европа, където предстоят и други важни избори - например в Холандия през март и в Германия през септември, посочва АФП.

Париж никога не е спирал диалога с Москва независимо от разногласията. Да разговаряш обаче, не означава да се съгласяваш, когато те поставят пред свършен факт, отбелязва държавният глава на Франция, цитиран от ТАСС.

Франсоа Оланд определя като свой последен дълг, преди да напусне през май Елисейския дворец, "да направи всичко", за да не бъде френският президентски вот спечелен от лидера на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. Защото в такъв случай "тя веднага ще започне процедура за излизане (на Франция) от еврозоната и дори от ЕС" - "такава е целта на всички популисти" от която и да било страна, казва Оланд.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
7
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Ей тази Русия ,все им е виновна.Та направила да изберат Тръмп,сега и в Франция ще сложи неин президент,В България пак тя избрала Радев,в Германия пак Путин ще реши кой да е канцлер.Ти да видиш,тази Русия много мощна била БЕ!Тя сваля ,тя назначава.Една мисъл не ми дава мира в последно време:защо тази"западна" цивилизация в последно време взе тотално да изпростява -няма кадри ли,явно няма подготвени качествени политици.Или искат да прехвърлят на друг вината за безсилието си.
67
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се тези които създават конфликтите в света като Франция спрямо Либия например за чия полза го правят
66
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до вчера четяхме статии че Русия всеки момент ще фалира , че руския народ е беден и гладен , че там няма никаква демокрация , демек цветни революции , че са изостанали технически и как едва ли не русия ще се затрие за броени месеци , сега обаче вече четем че те са най опасните хакери в света и че русия управлява целия свят даже слага и президентите на Сащ , и властва над всичко , я последно се разберете какво ще пишете че така ме обърквате тотално
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай е ядрена държава, комунистическа, авторитарно управление. Наложете им санкции на тези комунисти, докато падне режима. Там е комунизма, борете се, западни олигофреени.
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Запада лъжеше, че се бори срещу комунизма.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, пуска им руски филми да гледат, екшъни, руска музика, заливат ги с руски стоки, французите карат руски коли. Французите вече не издържат на руското влияние.
62
1
 
14
 
! Отговори
Кирил преди 7 години
Оланде Бацко преди имаше и ЦК на БКП и ЦК на КПСС но ряпа да ядът от сегашните ЦК на ЕК и ЕС това първо.Второ знаеш ли България на кое место е в момента по свобода на словото а ти не знаеш та да ти пишем на 112 ... на 112 при тази "силна" демокрация в ЕС защо така трябва да питаме не само нашите а и еврозелките .При социалъзЪма сигурно бяхме по напред в класицията Оландее Оландеее ! Пък да не пиша за мин.заплата каква е у нас че всички съседи ни изпреварвят дори Косово и Албания ..!!!
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин хакнал есето и сега есето се разпада!
60
1
 
4
 
! Отговори
До изнервен 55 преди 7 години
Пий си редовно лекарствата и ще бъдеш спокоен! Политиката определено не е за теб, ниско интелигентен си, направо зомбиран!!!
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проваленият политик Оланд е продукт на още по-проваленият неолиберален модел на управление,който си е направо една съвременна версия на фашизма.Всички инакомислещи са обявявани за диктатори и популисти.Само такива като тоя *** са праведните.Срещу опонентите е впрегната цялата компроматна и медийна машина.Но хората вече не са слепи и виждат истините.Човеконенавистния неолиберален модел отива безвъзвратно на бунището на историята.
58
2
 
10
 
! Отговори
Станой от Ахелой преди 7 години
Жалък ***. Добре че има такива като Блеевнелиев, та да може Оланд да се почувства мъж.
57
14
 
4
 
! Отговори
Russische Schwein преди 7 години
Понеже Русия е неспособна икономически да настигне Запада и след един век, руските *** искат да спънат развитието на цивилизования свят и да го доведат до своето равнище.
56
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 66Ами те вече почти я натикаха. Цената на петрола, санкции. Разпада на *** е само въпрос на време.
55
3
 
12
 
! Отговори
до 66 преди 7 години
Ами натикай я Русия в ъгъла,като си толкова отворен.Какво си увиснал над клавиатурата като цифун.
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оланд си е Оланд...Нищо ново при него - слаб политик, нищоправещ и нищо говорещ! Пее си лебедовата песен...
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия трябва да бъде наритана в ъгъла. Там и е мястото.
52
1
 
7
 
! Отговори
Оланд преди 7 години
си пее лебедовата песен.Също като плевнвлиев се напъва ли напъва да изглежда умен и прави нещо.Това е само отвличане на вниманието от бежанската вълна която ги поглъща, те потъват все повече но не го признават!Все някой друг им е виновен!Явно Оланд ще драпа със последни сили да излезне от блатото но сламка никой няма да му подаде!
51
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 7 години
За нас достаъчно е да видим истината... А този само голослови и нищо явно не показва!Как с полу-истини ще преборите руската пропаганда?
50
1
 
15
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 години
"Оланд: Москва използва всички средства за влияние на Запад"...ами и вие използвайте всички средства за влияние на Изток...кой ви пречи...
49
3
 
6
 
! Отговори
Присмяла се кука.. преди 7 години
Тия са пълни популисти!Ако сами не вдигат шум изобщо няма да знаем че гима!И все Москва им виновня!