Оланд: Москва използва всички средства за влияние на Запад

Методите са като тези от времето на СССР, заяви френският президент
6 мар 2017 10:22, Елка Василева
117
Оланд: Москва използва всички средства за влияние на Запад
Франсоа Оланд. Снимка: архив, Reuters

Френският президент Франсоа Оланд обвини Москва, че използва "всички средства за влияние върху общественото мнение (. . .) понякога със същите методи" като бившия Съветски съюз, предаде Франс прес.

В интервю за шест европейски вестника Оланд заявява, че дори вече да "не става въпрос за същата идеология като по времето на СССР", "понякога методите са същите, като добавим технологиите".

Според френския лидер Русия прилага "стратегия за влияние, включваща мрежи и постановки, твърде консервативни в морално отношение", но "и с претенцията, че брани християнството от исляма".

"Да не преувеличаваме нещата, но да бъдем бдителни", приканва той в интервюто си за "Монд", "Зюддойче цайтунг", "Стампа", "Вангуардия", "Гардиън" и "Газета виборча", което излиза преди насрочената за днес във Версай европейска минисреща на върха с участието на лидерите на Франция, Германия, Испания и Италия.

"Какво се стреми да постигне Русия?", пита френският ръководител и отговаря: "Влияние в пространствата, които са били нейни владения в бившия Съветски съюз", например в Украйна.

"Тя се стреми да участва в решаването на конфликти в света в своя полза", по-специално в Сирия, "утвърждава се като сила" и "сондира нашата съпротива", добавя Оланд.

Френският лидер призовава също да бъдат "демаскирани" "идеологическите операции", за да "се каже много ясно кой с кого е, кой кого финансира" и "защо крайнодесните движения са повече или по-малко свързани с Русия".

Обвиняван, че е съдействал за избирането на Доналд Тръмп в САЩ чрез хакерски атаки срещу Демократическата партия, Кремъл е подозиран от редица френски експерти в стремеж да повлияе на президентските избори във Франция чрез кибернападения и дезинформационни кампании.

Упорито опровергавани от Москва, френските подозрения се споделят обаче в Европа, където предстоят и други важни избори - например в Холандия през март и в Германия през септември, посочва АФП.

Париж никога не е спирал диалога с Москва независимо от разногласията. Да разговаряш обаче, не означава да се съгласяваш, когато те поставят пред свършен факт, отбелязва държавният глава на Франция, цитиран от ТАСС.

Франсоа Оланд определя като свой последен дълг, преди да напусне през май Елисейския дворец, "да направи всичко", за да не бъде френският президентски вот спечелен от лидера на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. Защото в такъв случай "тя веднага ще започне процедура за излизане (на Франция) от еврозоната и дори от ЕС" - "такава е целта на всички популисти" от която и да било страна, казва Оланд.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DA AMI BANKERSKITE FAMILII ROTSCHILDOVI,SHIFOVI,ROKFELER I NAI DREBNIAT V ERARHIATA SOROS NIAMAT NAMESA
27
1
 
17
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 7 години
Франсоа Оланд е прав. На бюрото на Путин в Кремъл има клавиатура и на всяко копче е написано името на някой западняк. Когато Путин иска някой от западняците да бъде избран за президент, например Доналд Тръмп, на Путин му е достатъчно само да натисне копчето със съответното име, и чичката или лелката моментално биват избирани за президенти. На това му казват хай-тек.
26
1
 
15
 
! Отговори
врагове на народа преди 7 години
Американския президент Доналд Тръмп: CNN, The New York Times, NBC, ABC, CBS, "Гардиън" и "Вашингтон пост"са врагове на народа!
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САМО МАРИН ЛЬОПЕН !Цялото юдео-масонство се страхува от нея.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СРЕЩАТА ВЪВ ВЕРСАЙ МИ ПРИЛИЧА НА БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС - И ТАМ ЩЕ СЕ РЕШАВА СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ЗЛА КРУША - ЗЪЛ ПРЪТ.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСИЯ ОЧЕВИДНО ВЛАДЕЕ МОЩНИ КОМПЮТЪРНИ ТЕХНОЛОГИИ, ЩОМ БЪРКА ИЗ НАЙ-СЕКРЕТНИТЕ СЪРВЪРИ НА САЩ И ЕВРОПА.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този некадърник скоро ще отиде на борсата.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А НИМА ЗАПАДЪТ НЕ ИЗПОЛЗВА ВСИЧКИ СРЕДСТВА ЗА ВЛИЯНИЕ НА ИЗТОК?
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един път викат че Русия била изостанала, сега че избирали президентите на САЩ и Европа.Кое е истина ?
18
5
 
18
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
Много ми е забавно да ги чета ЕвропеЙските лидерчета . напъваха се , напъваха се . Уж това с Украйна уж онова , а като трбваше да се изкарат парите дасе плати - Русия и е виновна . Винаги съм се чудил след като западните държави са най-големите длъжници на света и банките как ги раздават тези помощи ? Изтината е че те нямат реални пари , но имат много кредити . Кредити които ги разяждат отвътре и това ще се види в близките 25 години . Ама пак Русия им е виновна , че не иска да налива пари в тях
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шубето е голям страх! Виждате ли, ние не търсим собствена изгода от положението в Сирия, а Русия. Не трябва льо Пен да спечели, защото ще се излезе от ес. Всичките ни проблеми идват само и единствено от Русия, а не от некадърната ни политика, че нямаме топки да се противопоставяме. Клякаме на една германска луда крава водеща Европа до унищожение. Като добавим, че Франция вече не е Франция. Толеранс и търпение, съпричастност и мълчание. А не съм фен на Русия, просто гърча на политиците е голям.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"и с претенцията, че брани християнството от исляма"че да не би Меркел да брани християнството от исляма бе третополов мърляк
15
0
 
15
 
! Отговори
къде преди 7 години
Къде е учила красавицата Могерини ,ислям ?Да не мислите ,че в СА,ИРАН ИЛИ ПАКИСТАН .Ами ,в Париж.
14
1
 
11
 
! Отговори
къде преди 7 години
Къде пребиваваше ислямския лидер Хоменей преди да се завърне в ИРаН и да поведе отвратителна анти западна революция.
13
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9Ха-ха-ха.....тролчета са такива безмозъчни същества като тебе. А всичси останали българи ВЪОБЩЕ няма защо да ги "облъчват", те са закърмени с тази мисъл, че руснаците са ни "братушки" и НИКОЙ, АБСОЛЮТНО НИКОЙ ДРУГ В СВЕТА ОСВЕН ТЯХ, НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА НАС!!! И ВСЕ НИ СПАСЯВАТ! НИЩО, ЧЕ ние сме си дървени, шопски глави и все настъпваме една и съща мотика!
12
3
 
18
 
! Отговори
Гатанка преди 7 години
Всички започнаха да говорят разнопосочно .Но е факт ,че Москва преди подкрепяше левите,а сега десните.Но пък Франция преди бе стожер на католицизма,а сега е стожер на ислямизма.Какво да правиш -живота е история.
11
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И този откри топлата вода за империята на злото в света.
10
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такааааа ли???? Вай, вай, вай.......горкичките, да ги ожалиш даже!!!! Нещо да си спомнят за радио "уж свободна еуропка", би-би-си-та и т.н. и т.н разна ***, която ни облъчваше години наред, да ни покаже "колко са напредничави"!!! За да ни подлъжат да им ядем *** сега и купуваме евтини китайски ***. Ой мошмуроци, тя Русия още не се е развихрила, на всички ви ще ви начука канчетата. Беше вече крайно време, пък и няма да и е за първи път!!!
9
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе , там има ли фондации Русия за Франция, Затворено общество, Руски недемократичен институт, Център за нелиберални стратегии ? И в България няма...