Оланд: Москва използва всички средства за влияние на Запад

Методите са като тези от времето на СССР, заяви френският президент
6 мар 2017 10:22, Елка Василева
117
Оланд: Москва използва всички средства за влияние на Запад
Франсоа Оланд. Снимка: архив, Reuters

Френският президент Франсоа Оланд обвини Москва, че използва "всички средства за влияние върху общественото мнение (. . .) понякога със същите методи" като бившия Съветски съюз, предаде Франс прес.

В интервю за шест европейски вестника Оланд заявява, че дори вече да "не става въпрос за същата идеология като по времето на СССР", "понякога методите са същите, като добавим технологиите".

Според френския лидер Русия прилага "стратегия за влияние, включваща мрежи и постановки, твърде консервативни в морално отношение", но "и с претенцията, че брани християнството от исляма".

"Да не преувеличаваме нещата, но да бъдем бдителни", приканва той в интервюто си за "Монд", "Зюддойче цайтунг", "Стампа", "Вангуардия", "Гардиън" и "Газета виборча", което излиза преди насрочената за днес във Версай европейска минисреща на върха с участието на лидерите на Франция, Германия, Испания и Италия.

"Какво се стреми да постигне Русия?", пита френският ръководител и отговаря: "Влияние в пространствата, които са били нейни владения в бившия Съветски съюз", например в Украйна.

"Тя се стреми да участва в решаването на конфликти в света в своя полза", по-специално в Сирия, "утвърждава се като сила" и "сондира нашата съпротива", добавя Оланд.

Френският лидер призовава също да бъдат "демаскирани" "идеологическите операции", за да "се каже много ясно кой с кого е, кой кого финансира" и "защо крайнодесните движения са повече или по-малко свързани с Русия".

Обвиняван, че е съдействал за избирането на Доналд Тръмп в САЩ чрез хакерски атаки срещу Демократическата партия, Кремъл е подозиран от редица френски експерти в стремеж да повлияе на президентските избори във Франция чрез кибернападения и дезинформационни кампании.

Упорито опровергавани от Москва, френските подозрения се споделят обаче в Европа, където предстоят и други важни избори - например в Холандия през март и в Германия през септември, посочва АФП.

Париж никога не е спирал диалога с Москва независимо от разногласията. Да разговаряш обаче, не означава да се съгласяваш, когато те поставят пред свършен факт, отбелязва държавният глава на Франция, цитиран от ТАСС.

Франсоа Оланд определя като свой последен дълг, преди да напусне през май Елисейския дворец, "да направи всичко", за да не бъде френският президентски вот спечелен от лидера на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. Защото в такъв случай "тя веднага ще започне процедура за излизане (на Франция) от еврозоната и дори от ЕС" - "такава е целта на всички популисти" от която и да било страна, казва Оланд.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тролските коментари към тази публикация също са продукт на руските манипулации върху общественото мнение.
7
5
 
40
 
! Отговори
Сашо преди 7 години
"Тя се стреми да участва в решаването на конфликти в света в своя полза", по-специално в Сирия, "утвърждава се като сила" и "сондира нашата съпротива", добавя Оланд.А в чия полза да се стреми, във ваша ли?Ми утвърдете се вие, като сила т.р.и.п.о.л.о.в.и безгръбначни мекотели.
6
2
 
9
 
! Отговори
геополитика преди 7 години
А Османската империя е цвете или Персийската ,а може би Асирийската.*** сами продават победените от тях племена в робство ....
5
9
 
30
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Чудя се дали гилотината е само музеен експонат или дали още може да върши работа та французите да се сетят ,че някога са съборили Бастилията и да коригират малко такива като тоя.
4
7
 
42
 
! Отговори
Сунай Ибрахим преди 7 години
А той Запада щото не почна пръв с манипулациите и намесите по света... Обаче сега реват защо другите не траели, а и те постъпват по същия начин. Абе ЕС и Запада като цяло са империи на двойните стандарти.
3
8
 
7
 
! Отговори
вин преди 7 години
В смисъл, че западът ще си изпати и ще стане изток ли гений номер 1???
2
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вълка козината си мени, но нрава не
1
9
 
37
 
! Отговори
321 преди 7 години
Каквото повикало такова се обидило,запада обърна нагоре с краката половината свят.