Пхенян пак провокира - с четири ракети в Японско море

Според Токио една от тях може да е междуконтинентална
6 мар 2017 07:21,
12
Пхенян пак провокира - с четири ракети в Японско море
Снимка: Reuters

Северна Корея изстреля четири балистични ракети, които прелетяха около 1000 км. Това обяви южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции.

Ракетите са били изстреляни от район близо до границата с Китай, където има ракетна база, и са паднала в Японско море край източните брегове на КНДР, казаха още от министерството, цитирани от БТА.

"Южна Корея и САЩ правят обстоен анализ", заяви южнокорейската армия.

Изстрелването на ракетите явно е било в отговор на съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ. Според КНДР маневрите са подготовка за война срещу нея.

Държавният департамент на САЩ осъди изстрелването на ракетите и заяви, че е недопустимо Пхенян да продължава да извършва провокации.

"САЩ осъждат изстрелването на балистични ракети от КНДР . . . което нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, строго забраняващи на Пхенян да извършва такива изстрелвания", каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

"Призоваваме всички държави да използват всички възможни канали и средства за въздействие, за да дадат на КНДР да разбере, че по-нататъшните провокации са недопустими, а също да предприемат стъпки, за да покажат на Северна Корея какви могат да са последиците от подобни противоправни действия", заяви още той.

Тонър призова КНДР да се въздържа от провокативни действия и изказвания, а също да изпълнява международните си задължения и да се върне към сериозни преговори.

Японският министър на отбраната Томоми Инада заяви, че някои от ракетите са паднали на около 300 км от бреговете на Япония.

Според японски правителствени източници, цитирани от агенция Киодо, една от четирите балистични ракети може да е била междуконтинентална, посочва ТАСС.

Японският външен министър Фумио Кишида каза, че Токио ще се стреми да постигне решителен отговор от ООН на ракетните изстрелвания, извършени от Северна Корея.

Кишида обсъди по телефона севернокорейските ракетни изстрелвания с американския държавен секретар Рекс Тилърсън и южнокорейския външен министър Юн Бьон-се.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
9
 
! Отговори
От преди 7 години
години Кимчо им лази по нервите.Сипят всякакви закани с/у него,но само с тях си остават.След поредните отправени такива,нашите ш.ороши почват да вият от екстаз и чакат нещо да се случи.Да,ама с чакането си остават!Хайде,къде са великите САЩ?Няма ги за друго освен за напразни заплахи,защото това не ти е като да бомбиш Белград!
6
0
 
1
 
! Отговори
до Така е преди 7 години
Що бе глупендър нещо лично ли имаш???
5
3
 
3
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До смЕх Много ти е смешно , защото си безкрайно гл....в.
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре да си корейско диктаторче с атомни бомби отколкото крадлив евреин като Елена Поптодорова.
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сороссоидно-ционистката сгган не може да спи спокойно, щото едно малко човече може да ги изпържи и фламбира когато си пожелае.
2
6
 
19
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Това не е провокация ,а демонстрация в отговор на поредните безкрайни военни маневри на краварите така ,че не слагайте каруцата пред коня. И между другото защо в края на краищата кукловодите след като са толкова "загрижени" за мира не оставят корейците сами да седнат на масата и да се разберат или пасианса им друг.
1
0
 
16
 
! Отговори
Циник преди 7 години
И последно? Имат ли си атомна бомба...или не?Дебеланкото дето ги оправя ...май не се стряска много от санкции!На него си му е добре! От пиле мляко...мацки..пука му за санкциите!