Доживяхме: В България се живее по-добре от Гърция

Все повече гърци искат българско гражданство
8 мар 2017 19:00, Елка Василева
311
Доживяхме: В България се живее по-добре от Гърция
Гръцка таверна в Сандански. Снимка: архив, Reuters

Вече не са само гръцките фирми, които масово се "изселват" в съседна България. От репортаж на гръцката телевизия СКАЙ става ясно, че все повече гърци проявяват интерес и към придобиването на българско гражданство. За повече подробности Дойче веле разговаря с гръцката журналистка Зое Кацаянаки и с българския адвокат Борис Харизанов.

Все повече гърци приемат българско гражданство или обмислят такъв ход, се казва в репортажа на гръцката телевизия СКАЙ. Според авторите основните им мотиви са по-ниските данъци и по-високото заплащане в България.

Редакторката на репортажа Зое Кацаянаки разказва, че след като хиляди гръцки компании през последните години са отворили дъщерни фирми или са се регистрирали в България, журналистите напоследък констатирали сходна тенденция и при самите гърци.

Екипът на телевизия СКАЙ изброява 14 такива случая само в последно време, а в репортажа се твърди, че в момента над 200 гръцки граждани чакат за българско гражданство.

За Гърция не е никак добре, че нейните граждани заедно с фирмите и капиталите си се изтеглят към България, казва в тази връзка Зое Кацаянаки и добавя: "От седем години сме в икономическа криза. През това време 12 000 гръцки фирми се преместиха в България. Тази тенденция определено вреди на икономиката ни".

"В Гърция оцеляването е трудна работа"

На въпрос как оценява стандарта и качеството на живот в Южна България в сравнение със Северна Гърция Зое Кацаянаки казва: "Разбира се, че в България стандартът на живот е по-висок. Гърците, които работят там, получават повече, защото в Гърция данъците са 50%, а в България - само 10%".

А дали хората в Гърция се ядосват на онези свои сънародници, които търсят по-добър живот отвъд границата? "Те се гневят заради ситуацията в самата Гърция, но не се ядосват на онези, които напускат. Защото е логично: нали човек трябва да оцелява? А в Гърция оцеляването е трудна работа", казва Кацаянаки.

Българският адвокат Борис Харизанов работи именно с гръцки фирми, регистрирани в България. Според него "приливната вълна", която наблюдаваме в момента, е лесно обяснима: "Защото бизнес климатът в Гърция не е добър. Там сякаш държавата е срещу бизнеса. И дали ще е предприемач или просто човек, който иска да пребивава на територията на страната, включително и пенсионерите - за тях в България е изгодно, защото с една гръцка пенсия в нашата страна може да се живее доста доволно".

Борис Харизанов има адвокатски кантори в София и в Петрич и счетоводна къща в Петрич. Той работи главно с малки гръцки фирми - в сферата на услугите, на IT-технологиите, търговията и транспорта. Харизанов и неговите колеги помагат на гръцките предприемачи да се ориентират в България и да се нагодят към бизнес-правилата в страната.

"От гледна точка на сигурността: да, те се чувстват сигурни тук, защото българският законодател ясно е разписал техните права и задължения в страната. И гръцкият предприемач много добре знае какво точно би платил като данъци в следващата година или в по-близък период. Точно тази сигурност им липсва в Гърция".

България извлича ползи

А каква е ползата за българската хазна от присъствието на гръцки фирми в страната? На този въпрос Харизанов отговаря така: "Мога да Ви кажа, че от нашите фирми има постъпления в размер на милиони, които се изразяват не само в плащане на осигуровките - здравни или пенсионни, а също така и от ДОД и от разпределението на дивидента, където също има облагане с 5%".

Авторите на репортажа по СКАЙ твърдят, че редом с гръцките фирми към България се насочват главно три групи гръцки граждани: пенсионери, служители и студенти.

Много млади гърци искат да следват в България и след дипломирането си да останат в страната - защото смятат, че там ще имат по-добри шансове за професионална реализация, се казва още в репортажа на гръцката телевизия СКАЙ.


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, които пишат и приветстват тази простотия, наречена статия явно никога не са ходили в Гърция. 14 влезли в България срещу 40,000 избягали от България. Освен, че не сте пътували не можете и да смятате.
246
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слънцето май провокира комплексите за малоценност на българските връзкари. Няма по-голяма кочина от България.
245
1
 
0
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 1 година
Вярно е, че от скоро време, тука се пишат едни такива неща, че у нас ел.тока,водата, парното и газта са най-евтини в целия свят. Че ще ги оскъпят - е по-вече от ясно. И сигурно е така, щом ежедневно от 20 до 100 човека прескачат границата и хоп -- в рая на Земята. Ако аз съм гръцки гражданин и получавам 800 евра пенсия, защо да не живея в България. Нашите управници се мъчат с по 5 до 7 хиляди на месец! Аз защо да не опитам с 1500 лева ?
244
1
 
13
 
! Отговори
Dziga преди 1 година
По голяма глупост от тази не бях чел скоро
243
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие добре ли сте? Какви са тия глупости?
242
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доживяли сте таратанци - гръцките фирми идват в бегето заради ниските заплати, ниските данъци и огромните възможности за укриването им. Мечтайте си да се отлепите от дъното.
241
1
 
7
 
! Отговори
Xalara преди 1 година
Kakvo sa te gluposti deto gi pishesh be eiiiiiiii....vi normally li ste...xaxaxaxa
240
1
 
21
 
! Отговори
Закинтос преди 1 година
Това са пълни глупости! Гърците са пълни с пари, всеки грък има 50-60 хиляди евро на влог, а ние нямаме нищо!!! Празни джобове, празни спестовни книжки. Гърците са много по-напред от нас, нищо че ревът непрекъснато, че са зле!!!
239
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме доживяли кой знае какво. България и преди е била с по-висок стандарт на живот от Гърция. Окупацията на България от Червената армия обръща нещата, но сега всичко си идва на мястото.
238
1
 
7
 
! Отговори
111111 преди 1 година
До Анонимен 273
Твоята "правилна посока" води право към дъното. Аман от промити мозъци!
237
2
 
29
 
! Отговори
xaaxaxaxaxaaxxaaxxax преди 1 година
ахаахахахахаххаххах баси смешната статия... това нито има как да стане сега нито след още 5000 години.. разликата е абсолютно във всяко едно отношение в тяхна полза
236
2
 
9
 
! Отговори
ГЛУПАЦИТЕ преди 1 година
ГЛУПАЦИТЕ СА СИ ГЛУПАЦИ КЪДЕТО И ДА ГИ СЛОЖИШ...
235
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно гърците защо не отиват да живеят в Русия, а се тъпчат в България?
234
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13797
ЕДИН ЧАС СЕ ЧУДЯ, ДА СЕ СМЕЯ ЛИ ИЛИ ДА РЕВА?

ако спреш да четеш руски медии и умнотиите на другарката Курнелия и ще се оправиш.
233
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! В правилна посока сме. Само да не си вкараме автогол на изборите със столетницата и нейния вожд-ездач Корнелия!
232
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що триете само казвам че е лесно да се лъже вместо да се гледат баби в гърция
231
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обичам "Дойче веле" и техните герои да обясняват какъв е животът ни, обичам техните изводи и заключения и им вЕрвам.
Лягам и си не мога да заспя в очакване какво ще е мнението на "Дойче Веле" по важни въпроси касаещи живота ни. И пак им вЕрвам.

С 2 думи - те обясняват, а аз им вЕрвам, вЕрвам и пак вЕрвам...
230
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ако искам да си запазя паричките бих се преместил и в Албания, ако там правителството няма да ми одира кожата ще се преместя. Това е разликата, идват тука щото данъците ни са по-ниски. Не искат да ходят в Швеция и Норвегия щото там ще им изпият кръвчицата. Това означава ли, че тука се живее по-добре отколкото в Скандинавия. С манипулативните си статии правите от мухата слон, България продължава да копае дъното на ЕС по отношение качество на живота.
229
12
 
14
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Вземе ли БСП властта , с идилията на гърците у нас е свършено.Свършени сме и ние.
228
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бугарчетааа,това е процес и като един процес се изисква време до окончателното му завършване!И да,България е била по добре от Гърция и пак ще бъде!Въпрос на време!А то вече започна!