Доживяхме: В България се живее по-добре от Гърция

Все повече гърци искат българско гражданство
8 мар 2017 19:00, Елка Василева
311
Доживяхме: В България се живее по-добре от Гърция
Гръцка таверна в Сандански. Снимка: архив, Reuters

Вече не са само гръцките фирми, които масово се "изселват" в съседна България. От репортаж на гръцката телевизия СКАЙ става ясно, че все повече гърци проявяват интерес и към придобиването на българско гражданство. За повече подробности Дойче веле разговаря с гръцката журналистка Зое Кацаянаки и с българския адвокат Борис Харизанов.

Все повече гърци приемат българско гражданство или обмислят такъв ход, се казва в репортажа на гръцката телевизия СКАЙ. Според авторите основните им мотиви са по-ниските данъци и по-високото заплащане в България.

Редакторката на репортажа Зое Кацаянаки разказва, че след като хиляди гръцки компании през последните години са отворили дъщерни фирми или са се регистрирали в България, журналистите напоследък констатирали сходна тенденция и при самите гърци.

Екипът на телевизия СКАЙ изброява 14 такива случая само в последно време, а в репортажа се твърди, че в момента над 200 гръцки граждани чакат за българско гражданство.

За Гърция не е никак добре, че нейните граждани заедно с фирмите и капиталите си се изтеглят към България, казва в тази връзка Зое Кацаянаки и добавя: "От седем години сме в икономическа криза. През това време 12 000 гръцки фирми се преместиха в България. Тази тенденция определено вреди на икономиката ни".

"В Гърция оцеляването е трудна работа"

На въпрос как оценява стандарта и качеството на живот в Южна България в сравнение със Северна Гърция Зое Кацаянаки казва: "Разбира се, че в България стандартът на живот е по-висок. Гърците, които работят там, получават повече, защото в Гърция данъците са 50%, а в България - само 10%".

А дали хората в Гърция се ядосват на онези свои сънародници, които търсят по-добър живот отвъд границата? "Те се гневят заради ситуацията в самата Гърция, но не се ядосват на онези, които напускат. Защото е логично: нали човек трябва да оцелява? А в Гърция оцеляването е трудна работа", казва Кацаянаки.

Българският адвокат Борис Харизанов работи именно с гръцки фирми, регистрирани в България. Според него "приливната вълна", която наблюдаваме в момента, е лесно обяснима: "Защото бизнес климатът в Гърция не е добър. Там сякаш държавата е срещу бизнеса. И дали ще е предприемач или просто човек, който иска да пребивава на територията на страната, включително и пенсионерите - за тях в България е изгодно, защото с една гръцка пенсия в нашата страна може да се живее доста доволно".

Борис Харизанов има адвокатски кантори в София и в Петрич и счетоводна къща в Петрич. Той работи главно с малки гръцки фирми - в сферата на услугите, на IT-технологиите, търговията и транспорта. Харизанов и неговите колеги помагат на гръцките предприемачи да се ориентират в България и да се нагодят към бизнес-правилата в страната.

"От гледна точка на сигурността: да, те се чувстват сигурни тук, защото българският законодател ясно е разписал техните права и задължения в страната. И гръцкият предприемач много добре знае какво точно би платил като данъци в следващата година или в по-близък период. Точно тази сигурност им липсва в Гърция".

България извлича ползи

А каква е ползата за българската хазна от присъствието на гръцки фирми в страната? На този въпрос Харизанов отговаря така: "Мога да Ви кажа, че от нашите фирми има постъпления в размер на милиони, които се изразяват не само в плащане на осигуровките - здравни или пенсионни, а също така и от ДОД и от разпределението на дивидента, където също има облагане с 5%".

Авторите на репортажа по СКАЙ твърдят, че редом с гръцките фирми към България се насочват главно три групи гръцки граждани: пенсионери, служители и студенти.

Много млади гърци искат да следват в България и след дипломирането си да останат в страната - защото смятат, че там ще имат по-добри шансове за професионална реализация, се казва още в репортажа на гръцката телевизия СКАЙ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТАТИЯТА Е ПОРЪЧКОВА И Е НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ГЪРЦИЯ КОИТО ЗА ПОРЕД ПЪТ ИСКАТ ДА ИМ НАМАЛЯТ ИЗИСКВАНИЯТА И ДА ИМ ОПРОСТЯТ ДЪЛГА ЗА 3-ТИ ПЪТ!!!!ЦЕЛИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ НА НАГЛИТЕ ГЪРЦИ Е НА БАЗАТА НА ВЗЕТИ ЗАЕМИ КОИТО КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ВРЪЩАТ ТОТАЛНО ОТКАЗАХА 60% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ИМ!ГЪРЦИТЕ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ СА БИЛИ ИЗМАМНИЦИ И ТАКИВА ЩЕ СИ ОСТАНАТ!!!АКО НЕ БЕШЕ МЕРКЕЛ ДОСЕГА НАИСТИНА ЩЯХА ДА СА ПО-ЗЛЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ АКО ГИ БЯХА МАХНАЛИ ОТ ЕВРОЗОНАТА И НЕ ИМ БЯХА ОПРОСТИЛИ ЗАЕМИТЕ А ГИ БЯХА ИЗИСКАЛИ!
201
2
 
14
 
! Отговори
Малко реализъм преди 7 години
Факт е, че въпреки по-високите заплати и пенсии в Гърция е драстично по-скъпо. Минаването по магистралата от Солун до Атина струва 25 евро в посока, само за тол такси. Цените са по-високи и няма нисък сегмент продукти, както е в България. Та 800 евро там въобще не са някаква значителна сума. Но че в България не са цъфнали хората е още по-вярно и в този смисъл статията е подвеждаща. Това, че на гърците им е по-изгодно в БГ не означава, че стандарта тук е по-висок.
200
0
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Кои ид... написа това ??!?! А кои ид... го качи тук ?!?! Защо си мислят ,че не те а ние сме ид.... и като ни повторят 100 пъти ,че бялото е черно ,ние ще повярваме ! Не не сме ние ид.... ,които ще повярват на тия дивотии ! България е страната в която се оцелява най-трудно! Това даже не може да се нарече живот , а ОЦЕЛЯВАНЕ !
199
1
 
12
 
! Отговори
ахахахахахааааа преди 7 години
алооооу,днеска да не е 2 април???? :)))))))
198
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Верно е,идат избори,не ни мислете за ***,разбрахме гениалнЪта ви мисъл.
197
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е,че с една гръцка пенсия в България се живее добре.Но с една българска пенсия никъде не се живее добре.Дори в България.Подобни сравнения говорят колко сме зле.Хубаво би било с българска пенсия да си живееш добре в Гърция.Но къде ти.Ако беше така България щеше да остане и без пенсионери.И те щяха да емигрират като внуците си.
196
2
 
23
 
! Отговори
az преди 7 години
това е първоаприлска шега , в Кавала средна заплата е 800 евро за 6 часов работен ден. в българия 800лв за 12 часов работен ден и задължително на работа в събота да не кажа и неделя.
195
1
 
45
 
! Отговори
Edna преди 7 години
Eлка Василева, когато видя гъркиня да гледа български баби и грък да бере грах и вади картофи по българските поля - ще ти повярвам!
194
0
 
21
 
! Отговори
да ама не преди 7 години
Ако гръцкият пенсионер живее по-добре от българския в България ,това не значи , че в последната животът е по-добър , а точно обратното.
193
0
 
7
 
! Отговори
зяпнал преди 7 години
Стига бе! Откога думата "меcти" се цензурира ??????
192
2
 
10
 
! Отговори
светнат преди 7 години
Само да вметна, че малаките регистрират фирми - пощенски кутии в България. Така де, само паричният поток да минава оттук. Производство реално не се мес'ти с изключение на два-три малки шивашки цеха.
191
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КАКВАТА НИ Е ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА ТАКАВА Е И ЖУРНАЛИСТИКАТА- СЛУГИНАЖА НА ПОЛИТИЦИТЕ !
190
2
 
31
 
! Отговори
Олеле преди 7 години
Тази статия е върхът в "кариерата" ми на читател. Ама май всичко трябва да се разбира точно наобратно. Колко гърци са дошли да бъдат наемни работници на българи? Колко българи работят като такива в Гърция? Какви са условията за пенсиониране тук е там? Днес първи април ли е?
189
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМА ЧЕ ЛЪЖИ!АКО СЕ ИМА ВПРЕДВИД ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА И БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ ТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДОБРЕ И ОТ МНОГО ГЕРМАНЦИ,ДАНЧАНИ, АМЕРИКАНЦИ. ДО ТАМ Я ДОКАРАХМЕ ВЪТРЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ЖИВЕЕ НА РАЗЛИЧНИ СКОРОСТИ. ПОЛИТИЦИТЕ СЪС СИГОРНОСТ ЖИВЕЯТ ТАКА КАКТО И НЕ СА МЕЧТАЛИ В СИРАМАШКА БЪЛГАРИЯ ,НО 90 % ОТ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕМ МНОГО ПО-ЗЛЕ НЕ САМО ОТ ГЪРЦИТЕ АМИ ВЕЧЕ И ОТ МАКЕДОНЦИТЕ И АЛБАНЦИТЕ.ПЕНСИОНЕРА В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ЛИ ДА МЕЧТАЕ ЗА ХИЛЯДИ ЛЕВА ПЕНСИЯ И ЗА ГЛЕДАЧКИ И ЧИСТАЧКИ КАКТО Е В ГЪРЦИЯ ?
188
1
 
42
 
! Отговори
да бе да преди 7 години
Заглавието на статията кърти мивки.А аз съм го писал и друг път този коментар-Лично аз ще повярвам че ние сме по добре от гърците когато виоя гъркини да чистят по българските домове, и видя гърци да работят по нашите поля само тогава ще повярвам че ние сме по добре от гърците другото са локуми !
187
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сън в зимен Ден , ама Вие тук и през деня ли ...
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 214Като ти чета поста си мисля , че или си забит в някое село или си неадекватен. Къде видя евтино в Гърция и какво точно беше евтиното?
185
1
 
27
 
! Отговори
Е стига глупости преди 7 години
Всеки ден срещам българи които работят в Гърция и все едно и също слушам : По трудно е отколкото преди три четири години ,но парите стигат за всичко ,дори и може да се спести Работа няма само за този който не иска да работи ......Почти същото е в БГ ,с малката разлика ,че парите стигат само за сметките и за насъщния ,за спестяване абсурд.Работа има само в няколко големи града ,малките градове и селата ,кучета ги яли
184
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Платен репортаж.
183
19
 
8
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Благодарение на Герб и Генерал Борисов изпреварихме Гърция.