Външно скастри Гьокче за ДОСТ: Турция да не се меси в изборите!

МвнР призова Анкара да не допуска повече подобни нарушения
Обновена: 8 мар 2017 09:17 | 8 мар 2017 09:07,
136
Външно скастри Гьокче за ДОСТ: Турция да не се меси в изборите!
Снимка: архив, Булфото

Министерството на външните ни работи призова Турция да спре с политическата пропаганда сред изселниците ни в полза на партия ДОСТ.

След спешна среща с посланик Сюлейман Гьокче, зам.-министър Бойко Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Република Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания, съобщиха от МВнР.

Още по темата

"Турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март 2017 г., в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Република Турция. Като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията. Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Турция, Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., нарушават това изискване и пораждат редица въпроси. Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи", се посочва в съобщението на ведомството.

Заместник министър Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения.

"Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми", заключават от Външно.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов също коментира казуса пред Bulgaria ON AIR и обясни, че комисията има правото да се поизнесе, както и да се самосериза за видеоклипа на ДОСТ, в който посланик Гьокче участва.

"Личното ми мнение е, че уечастието на представители на чужда държава в наша предизборна кампания определено е нарушение на добрите нрави. Има норма, която дава право на ЦИК, когато смята, че се нарушават самите нрави, да налага санкции", сподели Томов.

"Непрекъснато биваме сезирани от СЕМ по време на кампанията", коментира той.

Томов обяви, че утре в ЦИК ще се проведат консултациите с партиите за представителите в комисиите в чужбина.

"Обичайно дават твърде малко предложения и това създава проблеми за организацията на секционните комисии извън страната. Винаги сме имали проблеми с попълването на състава на секционните комисии", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
5
 
! Отговори
факт преди 7 години
да, защото Русия е сила,а Анкара е едно нищо !!!!!
33
0
 
1
 
! Отговори
МВнР преди 7 години
Гл.редактор само копирал Текста от сайта на МВнР , конкретна Информация няма
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Moskva moje da se mesi, Ankara ne??????
31
2
 
4
 
! Отговори
:))))))))))) преди 7 години
нека да заповяда страхливеца Ердоган с танкове :))))))))))))
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НР БЪЛГАРИЯимаше 250 изстребителя, 2500 танка, 120 000 редовна НАБОРНА армия. Дисциплинирана и морално мотивирана. Всички знаеха, че свирне ли тръбата батальоните --------Лъжа и по трите точки.
29
6
 
4
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Ако е бил казал само да гласуват интересно що за Пропаганда е това , но явно някой има страх от това нещо в България или не му се харесва хахаха..............семшни истории да четем сега
28
1
 
11
 
! Отговори
ЗАБРАНА ЗА ГЛАСУВАНЕ преди 7 години
извън територията на страната. Както е в уж най-демократичните САЩ. Защо хора, които ТРАЙНО /или поне няколко години живеят навън и там ИСКАТ да живеят/ ще решават кой да управлява страната. Като са бълг. граждани - МОЛЯ който иска да гласува да се върне да живее ТУК. Да е живял тук поне 6 месеца ДОКАЗАНО с паспортен контрол на границата и тогава да има право на глас
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво точно е казано пред изселниците ни в Истанбул , толкова ли е сташно да се напише в Медиите
26
0
 
16
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До хм..Проблемът с гласовете от Турция е лесно и ЗАКОННО решим!Нужни са само 121 депутати що годе патриоти,които да гласуват закон забраняващ гласуването на лица живели в чужбина 27г и един средно добър адвокат за Страсбург.Делото там ще бъде спечелено от България,защото наскоро имаше аналогично,спечелено от Великобритания!Става дума за тяхна забрана за гласуване на хора живели над 12(!) години в чужбина!Така че е нужна само воля!Ха да видим дали някой ще обещае такова нещо на изборите!
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едните искат да ни завлекат към Турция, другите към Русия и на никой не му пука за България! Още ли сме с робско мислене?
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конкретна информация няма , какво е казал или направил , повече прилича на Манипулация
23
3
 
10
 
! Отговори
НР БЪЛГАРИЯ преди 7 години
имаше 250 изстребителя, 2500 танка, 120 000 редовна НАБОРНА армия. Дисциплинирана и морално мотивирана. Всички знаеха, че свирне ли тръбата батальоните тръгват НА ЮГ. Границата се охраняваше така, че и пиле не можеше да прехвръкне, а не като сега с една оградка , която излапа вероятно над 1 млрд и минават все едно я няма. Полицита беше малко, а не като сега 65 000 и пак им се види малко. Без да броим частните охранители
22
0
 
7
 
! Отговори
да преди 7 години
това е унижение за Турция да привикат посланика й и да дава обяснения !!!!независимо къде по света ..най - малкото се показва на Анкара къде й е мястото !!!!!Ердоган е побеснял,за което ще го преместим в другия си крачол:))))
21
5
 
4
 
! Отговори
айдееее сега преди 7 години
Били се бъркали!Тя и една друга държава ни се бърка от 1944г. ама си траем.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Vuprosniqt Giokche ne e spiral s podrivnata si deinost ot kakto e doshul. Borisov umishleno si zatvarqshe ochite, dori razreshi suzdavaneto na DOST za da ne si narushi dostluka s onzi nacist Erdo.
19
1
 
15
 
! Отговори
да преди 7 години
Турция може да си въобразява и, че Луната й принадлежисамо, че никой не се интересува от смешното й мнение, защото са безсилни..и не ми се слушат глупости за армията им от пластмаса и картон, с която никой не се съообразява:))))))
18
4
 
11
 
! Отговори
ВЪН ОТ НАТО и ЕС преди 7 години
Ние сме хора, с държава на 13 века, а не ТЕРИТОРИЯ, на която да строят концлагери за пакистанци, които не искат да пуснат в Германия, въпреки теманета на МЕРКЕЛ - политическата майка на ТИКВАТА. Искат ОФИЦИАЛНО да ни обявят за 2 ръка като ни натикат в товарните вагони на ЕС. Първа класа естествено за Западняците. Ядем ГМО, и отрови, а нашите така наречени политици мънкат като н.асрани. Затова ми хареса Нинова - защото го заяви в прав текст - искаме да имаме равни права в ЕС
17
2
 
2
 
! Отговори
Дезинформация преди 7 години
Не е ясно кактово точно нарушение има и каква е пропагандата , така и не стана ясно
16
0
 
14
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Гьокче си го премести в другия крачол от страх! Хаха Според мен задължително и незабавно трябва държавата България да забрани тази партия дост!
15
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До до 1Изгонването на посланик не е решение на даден проблем,а предупреждение да бъде решен към съответната страна!Сегашното действие трябваше да бъде направено още миналата година,а при липса на желание да се спре тая практика,следващата стъпка е изгонване на посланика!Впрочем при ответната мярка щяхме да се отървем от хубавото(и некадърно) Наде,хи-хи!