Външно скастри Гьокче за ДОСТ: Турция да не се меси в изборите!

МвнР призова Анкара да не допуска повече подобни нарушения
Обновена: 8 мар 2017 09:17 | 8 мар 2017 09:07,
136
Външно скастри Гьокче за ДОСТ: Турция да не се меси в изборите!
Снимка: архив, Булфото

Министерството на външните ни работи призова Турция да спре с политическата пропаганда сред изселниците ни в полза на партия ДОСТ.

След спешна среща с посланик Сюлейман Гьокче, зам.-министър Бойко Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Република Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания, съобщиха от МВнР.

Още по темата

"Турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март 2017 г., в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Република Турция. Като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията. Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Турция, Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., нарушават това изискване и пораждат редица въпроси. Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи", се посочва в съобщението на ведомството.

Заместник министър Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения.

"Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми", заключават от Външно.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов също коментира казуса пред Bulgaria ON AIR и обясни, че комисията има правото да се поизнесе, както и да се самосериза за видеоклипа на ДОСТ, в който посланик Гьокче участва.

"Личното ми мнение е, че уечастието на представители на чужда държава в наша предизборна кампания определено е нарушение на добрите нрави. Има норма, която дава право на ЦИК, когато смята, че се нарушават самите нрави, да налага санкции", сподели Томов.

"Непрекъснато биваме сезирани от СЕМ по време на кампанията", коментира той.

Томов обяви, че утре в ЦИК ще се проведат консултациите с партиите за представителите в комисиите в чужбина.

"Обичайно дават твърде малко предложения и това създава проблеми за организацията на секционните комисии извън страната. Винаги сме имали проблеми с попълването на състава на секционните комисии", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
11
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
ДОСТ са наясно , че с гласовете в страната няма да влезнат в парламента , затова агитират в Турция.Трябва категорично да се спрат "изборните екскурзии" до България на хора ,които не плащат данъци и не пребивават поне 2 г.у нас.
13
1
 
7
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
До Али,Отклоняване на вниманието викаш, докато един ден не се събудим с референдум в Кърджали и турски войници в Кърджали, както руснаци в Крим!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ КОИТО НЕ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ НЯМАТ ПРАВО ДА ИЗБИРАТ КОЙ ЩЕ МЕ УПРАВЛЯВА МЕНЕ!СПРЕТЕ *** ЩИНАТА ХОРА ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ И НЕЗНАЕЩИ БЪЛГАРСКИ ДА МАНИПУЛИРАТ БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБОРИ!КОЛКО ВЕКА ЩЕ ПЛОДЪЛЖАВА ТОВА?А?ОТ 100 ГОДИНИ НЕ СМЕ ТУРСКИ ВИЛАЕТ!
11
1
 
12
 
! Отговори
Канарчето Е.Михайлов преди 7 години
известен повече с прякора ТАНКИСТА, както и сивия кардинал на СДС Косьо Мишев, за когото още тогава публично се знаеше, че е агент на ЦРУ станаха членове на ДОСТ. Заради безкомпромисната им ЕвроНатовска ориентация наверно . Не искам и да си мисля, че става дума за ПАРИ. Щото обикновенния българин все повече се пита щом тия ни теглят натам НЕ Е ЛИ ПО-ДОБРЕ ДА БЯГАМЕ ПО ДАЛЕЧЕ. И да издигнем лозунга :ВЪН ОТ НАТО, ВЪН от ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ, където не ни имат за хора, а територия за бежанци
10
1
 
10
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Трябваше простестна нота да изпратят, което е най-малкото, но пак е нещо не са като Бойко, който екстрадира бежанци от режима в Турция,обратно погазвайки правовия ред!
9
1
 
4
 
! Отговори
месара преди 7 години
а другаря местан - агент павел няма ли да го привикат да даде обяснение защо турчин агитира да се гласува за неговата партия , или още не може да прежали торбичките с " след изборните пощи " , и външно не иска да го стресира допълнително ? ама си е прав агата , щом му нарушават правото да " помага " на бедните .
8
2
 
10
 
! Отговори
Приятеля на Бойко преди 7 години
в Анкара много нагъл бе. Ашколсум Бойко да ти имам приятелите
7
2
 
12
 
! Отговори
ДПС...ДОСТ преди 7 години
винаги е било с този, който ще дойде на власт. Със СДС, БСП, НДСВ, ГЕРБ. ДПС свали Орешарски колкото и да се фукат протестърите с вувузелите. Нинова си е взела бележка надявам се. Затова ТИКВОНТИЙ много държи публично да не се среща с ДПС или ДОСТ. Обаче знаем как МЕстан уж объркал адреса и звънннал на вратата в Банкя. Та пили по едно кафе./щото ги видели / Пеевски и той уж не поддържа контакти с Борисов, а заедно разкостиха КТБ
6
1
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ+ДОСТ+ПЕЕВСКИ преди 7 години
Каква радост за ЕРдоганя- приятеля на Бойко
5
1
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Като го изгоним к'во ? Ще пратят друг. Втори, трети и т.н. Трябва да се търси друго решение на проблема.
4
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога повече БСП на власт!!
3
1
 
14
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
И как го скастри като пиха по едно шербетлия кафе ли ще повярвам ,че вършат нещо когато спрат автобусите на границата. Има достатъчно начини как да ги разтъкават колкото време е нужно за да се върнат сами.
2
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП * ДПС + ДОСТ = ПОБЕДА!!!
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този гнусльо трябва да се разкара от България с шутове на границата. Да го изправят на граничната линия и с един силен, народен шут, да го насочат към господарят му, Ердоган откачалника. Тиквара му наду шушоните като го канеше в МС. И това от страх. Много меко са подходили от Външно. Пак от страх. Еййй, мишки от правителството, поне едно достойнство си запазете!