Радев: От евросъюз на ценности - съюз на сметки и пазарлък

Президентът срещу тенденцията за Европа на скорости на Европейския съвет
319
Радев: От евросъюз на ценности - съюз на сметки и пазарлък
Снимка: БТА, архив

"Налице е тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък". Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел при пристигането си за участие в заседанието на Европейския съвет.

На него ще се обсъждат и сценариите за "Европа на скорости".

Още по темата
Според Радев от тази седмица Европа няма да бъде същата.

"Тук съм, за да изразя ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС - единството и солидарността, и да се противопоставя на тенденцията за Европа на две скорости - за формирането на център и периферия", посочи държавният глава, цитиран от БТА.

По думите му дебатът за бъдещето на Европа по нови механизми, както се предлагат, едва започва.

Предстои да разгледаме Римската декларация, едва сега започва дебатът по Бялата книга на Европейската комисия - ще приключи през декември, когато ще има някакво решение, което всички очакваме. Дотогава трябва да извършим много задълбочен анализ, да отговорим на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във всяка държава да има анализ от институциите, но и да стигне до всички граждани. Това е важен дебат, посочи президентът.

Той съобщи, че още на 23 февруари е разговарял по телефона с министър-председателя на Малта (председателстваща Съвета на ЕС - бел. кор.) Джоузеф Мускат.

Изказах категорична подкрепа за Доналд Туск, заяви президентът по повод насрочения за днес избор на нов председател на Европейския съвет и очакванията Туск да бъде преизбран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: брюкселЕСРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
14
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Слабите никой не ги пита какво искат само трябва да чакат какво ще наредят началниците до там ни докара тиквата. Въпроса е,че след задалите се избори по европата кой го знае ЕС дали изобщо ще го бъде,а пък ние що ще чиним тогава май за никой от нашите политици не е ясно и едва ли имат някакъв план.
11
4
 
10
 
! Отговори
Андрешко. преди 7 години
Скоростите в ЕС,ще изхвърлят идеята за обединена Европа в дерето на собствените интереси на водещите държави с развити икономики. Това е краят на европйската мечта за европейска федерация. Колко по-рано България напусне този съюз,толкова по-добре за нас и по-зле за политиците,защото няма да имат европейски пари за крадене и ще стегнат държавата да оправи икономиката. Така няма стимул да създадем работеща икономика.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
OBIDENENA EVROPA BESHE SAZDADENA OT HAZAROZIONISTKITE BANKERI SLED VTORATA SVETOVNA VOINA ZA DA SI NALOJAT DOLARA KATO REZERVNA VALUTA V SVETA NAPECATAHA 1700MILIARDA OT FED ZA UJ VASTANOVIAVANE NA EVROPA NABUTAHA NAD 100 milona IMIGRANTI OT AFRIKA I AZIA V EU ZA DA ZAMENIAT NASELENIETO NA EU NATRESOHA SI VOENNI BAZI TUK OTDELIAT SI GLAVNIAT OFIS UK CHE TAM IM SA NAI GLAVNITE CE STANA OPASNO SAS OGANIAT NA KOITO SI IGRAIAT NARECEN MULTIKULTURALIZAM
9
4
 
16
 
! Отговори
Уййй преди 7 години
Меркелица си показа истинското лице гадно двулично. Нанесоха ни пореден удар , след което от нас нищо няма да остане. Истината е че няма матрял в Бг , който да поведе останалите *** тука. С *** либерализъм сме обречени. Трябва да се смени системата по китайски образец , трябва да има държавен капитализъм. Държавата да инвестира в индустрия заедно с частни предприемачи. Да се наложат мита на вносните стоки и да се ориентираме към износ Азия, Африка , Южна Америка. Иначе затваряйте кепенци
8
5
 
22
 
! Отговори
тик так тик преди 7 години
Както на СССР така и времето на ЕС изтича,ако не се реформира ще се разпадне и то болезнено!
7
5
 
21
 
! Отговори
жалко преди 7 години
За съжаление тази прекрасна идея за ЕС беше съсипана от некадърни и зависими политици,те отвътре проядоха ЕС ако създателите на Обединена Европа разберат до къде е докараха техните наследници,ще се обърнат в гроба.
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не сме съгласни, Европа винаги си е била същата, както Папата я нарече стара незадоволена блудница ,но някои хора малко по-бавно схващат нещата. Просто сега виждат истинското и лице ама то не става с Винету иска се прозорлив ум, а у нас почти няма и политици да проумеят нещата.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички институции в Брюксел да се разпуснат. Чиновниците съсипаха идеята на ЕС, корупцията е ужасяваща. Само обслужващ персонал от 2-3, най-много 5 хиляди души и ЕС да се управлява от съвет на министрите на членовете. За какво са ни 100 хил, чиновници? Всички трябва да се поставят под мярка за неотклонение и да се разследват, повечето са за затвора. Да им се вземат всички привилиегии и да се лишат от огромните пенсии. Тези хора дерибействат там и никой не им търси отговорност.
4
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига щуротии, референдум за ЕС искаме както Камерън направи.
3
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според Радев от тази седмица Европа няма да бъде същата."Е това е ясно. Ясно е също, че ние отиваме в девета глуха, още по-наведени и с още по-смъкнати ***.
2
3
 
35
 
! Отговори
Nadia Nikolova 85 преди 7 години
Интереса клати феса.В ЕС всички 'ценности' са подчинени на еврото.
1
13
 
43
 
! Отговори
Слънчеви градини преди 7 години
Браво Радев!