Само Полша гласува срещу поляка Доналд Туск

Въпреки заканата Беата Шидло не е напуснала заседанието
Обновена: 9 мар 2017 18:45 | 9 мар 2017 18:44,
13
Само Полша гласува срещу поляка Доналд Туск
Снимка: Reuters

Доналд Туск беше преизбран за председател на Европейския съвет с 27 на 1 гласа. Единствено правителството на неговата родина Полша гласува срещу него, но силите й не стигнаха да му попречи да продължи през следващите 2,5 години.

Туск, който излезе от залата, където европейските лидери заседават в Брюксел, бил повикан обратно след вота и посрещнат с аплодисменти, съобщи високопоставен източник.

Още по темата

Той добави, че след това лидерите преминали към следващата точка от дневния ред, без полския премиер да напусне заседанието. По-рано полски източници съобщиха, че Варшава е готова на всичко, за да блокира Туск, включително да напусне срещата на върха и така да попречи на лидерите да вземат решения, за което е нужно съгласието на всички.

Полша е гласувала и против включването на избора на председател в дневния ред на заседанието, но останалите са го подкрепили.

Преизбирането на Туск слага край на традицията за избор на председателите на Европейския съвет с консенсус – такъв беше събран за двата мандата на белгиеца Херман ван Ромпой, както и за първия мандат на Туск, който тогава беше предложен от цялата Вишеградска група (Чехия, Полша, Словакия и Унгария).

Източникът съобщи, че конкурентът на Туск, полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски не е бил допуснат да се представи на лидерите, тъй като, за да могат гости да присъстват на срещата на върха е нужно единодушие, каквото Полша не е могла да осигури.

Преди вота полската премиерка Шидло е обяснила пред 27-те си колеги защо Варшава не желае Туск. Според полското правителство той използва високопоставената си европейска позиция да влияе на вътрешнополитическия дебат в страната, като застава на страната на опозицията. Той се обявил публично за блокирането на бюджета на правителството в Сейма като по този начин дори се опитал да свали правителството.

Доналд Туск беше лидер на "Гражданска инициатива" – най-голямата в момента опозиционна партия в Полша и премиер до идването на власт на евроскептичната дясноконсервативна "Право и справедливост" на Ярослав Качински.

Качински и Туск са отявлени политически врагове и се смята, че оттеглената подкрепа е политическо отмъщение. Вместо Туск правителството издигна неговият съпартиец Яцек Сариуш-Волски, който няма късмет. Той вече има провалена амбиция да стане премиер, да бъде еврокомисар, а сега не успя да стане и председател на Съвета.

Преди началото на заседанието на европейските лидери в Брюксел полския премиер Шидло заяви, че "страните, които не разбират полската позиция, водят ЕС към дестабилизация".

"Човек, който няма подкрепата на родната си страна, не може да бъде президент на Съвета", каза тя.

27-те й колеги, включително България, представена от президента Румен Радев, показаха обратното. За избор на председател на Европейския съвет се изисква квалифицирано мнозинство, а не единодушие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно си го знаят какъв е. То и тук не е ли така в повечето случаи.
11
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10 Доста смешно изказване като се има пред вид, че всички страни с изключение на Полша го подкрепиха. Излиза че в ЕС има 27 безхаберници и само поляците са умни. Истината е че Туск има личен конфликт с премиера на Полша - това е.
10
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, не, Поляците имат достойнство и се срамуват от продажника Туск целуващ задниците на западноеевропееца
9
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия поляците удариха дъното на простотията. Може да сме доволни, вече не сме най големите смешници.
8
0
 
33
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Ти май си доста пиян ... или другиран
7
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От поляк по-смотано нема.
6
6
 
34
 
! Отговори
33 преди 7 години
Между другото по същия начин с квалифицирано мнозинство се гласува и за санкциите срещу Русия, така че тези закани на Нинова за вето са празни приказки.
5
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бе ние искаме изход, за да изнасяме кисели краставички и мотокари за Русия...
4
10
 
36
 
! Отговори
Туск е пич преди 7 години
Супер, че го избраха. Сега малко реформа в ЕС и на няколко скорости. Писна ми! Който не иска интеграция да се разкара...
3
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев, каза ли си за санкциите? Че пияниците са гладни като вълци...
2
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо за санкциите не е ли изръсил комбайнеро?
1
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българска работа