Швейцарският парламент против забраната на бурките

Решението обаче ще бъде решено на референдум
9 мар 2017 22:11,
36
Швейцарският парламент против забраната на бурките
Снимка: архив Reuters

Кантоналният съвет - горната камара на швейцарския парламент - се обяви срещу въвеждането на забрана за носене на бурки на обществени места, предадоха ТАСС и БТА.

На състоялото се днес заседание в Берн инициативата за въвеждане на такава забрана, внесена от депутата от десноконсервативната Швейцарска народна партия (ШНП) Валтер Вобман, бе отхвърлена с 26 срещу 9 гласа при 4-ма въздържали се.

Още по темата

През септември м.г. инициативата на Вобман бе подкрепена в Националния съвет - долната камара на парламента. Днешното решение на Кантоналния съвет обаче прави невъзможно по-нататъшното й обсъждане и утвърждаване от парламента.

Въпреки това се очаква този въпрос да бъде поставен на общонационален референдум и последна дума по въпроса за носенето на бурки в Швейцария да имат гражданите чрез гласуване. Инициаторите на референдума трябва да съберат 100 000 подписа, за да стане той възможен.

През 2013 г. за забрана на бурки гласуваха на местен референдум жителите на швейцарския кантон Тичино и това правило влезе в сила там от 1 януари т.г. Забрани за носене на бурки на обществени места вече действат в Белгия и Франция, припомня ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как само в Белгия и Франция? Нали и тук приехме такъв закон.
4
1
 
58
 
! Отговори
1 преди 7 години
Който не забранява исляма унищожава собственат си култура - факт. Исляма не прощава !
3
1
 
51
 
! Отговори
ами преди 7 години
Жалко за хубавата Европа-ще е превърната в халифат,с бурки и хиджаби!
2
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тез хиджаби може и да са добри за пустинята да не ти влиза пясък в устата и прочие ама в Европа нямат място.
1
1
 
56
 
! Отговори
Връх на нахалството преди 7 години
Идват да живеят в Европа, защото така им е по-изгодно, но нагло се опитват да наложат своите норми! Не им стига плиткият акъл да се сетят, че държавите им са на сегашния си хал именно поради начина им на мислене.Която иска да се маскира като бабарок, да си стои в нейната си държава.