Швейцарският парламент против забраната на бурките

Решението обаче ще бъде решено на референдум
9 мар 2017 22:11,
36
Швейцарският парламент против забраната на бурките
Снимка: архив Reuters

Кантоналният съвет - горната камара на швейцарския парламент - се обяви срещу въвеждането на забрана за носене на бурки на обществени места, предадоха ТАСС и БТА.

На състоялото се днес заседание в Берн инициативата за въвеждане на такава забрана, внесена от депутата от десноконсервативната Швейцарска народна партия (ШНП) Валтер Вобман, бе отхвърлена с 26 срещу 9 гласа при 4-ма въздържали се.

Още по темата

През септември м.г. инициативата на Вобман бе подкрепена в Националния съвет - долната камара на парламента. Днешното решение на Кантоналния съвет обаче прави невъзможно по-нататъшното й обсъждане и утвърждаване от парламента.

Въпреки това се очаква този въпрос да бъде поставен на общонационален референдум и последна дума по въпроса за носенето на бурки в Швейцария да имат гражданите чрез гласуване. Инициаторите на референдума трябва да съберат 100 000 подписа, за да стане той възможен.

През 2013 г. за забрана на бурки гласуваха на местен референдум жителите на швейцарския кантон Тичино и това правило влезе в сила там от 1 януари т.г. Забрани за носене на бурки на обществени места вече действат в Белгия и Франция, припомня ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
34
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Дори в единствената истинска Демокрация парламента /горна камара/ се опитва да ходи по нервите на гражданите! За това пък са истинска Демокрация, нещата се решават с Референдум - Глас Народен, Глас Божи!
24
0
 
37
 
! Отговори
Объркали саПонятията преди 7 години
До Не по тематаВъв всички европейски карти, правени в периода ХV-ХХ в., българската етническа територия е ясно очертана и върху нея е написано БЪЛГАРИЯ.През известен период от време Италия е била част от Австроунгарската империя, но никой не твърди, че е била "Австрийска територия".Днешните турски историци разказват разни неща на децата, но това не променя историческата истина- 6 века разселват групи мюсюлмани насам-натам, мъчат се да бъдат нещо като Византия, но имат проблеми чак до днес.
23
0
 
41
 
! Отговори
Не по темата преди 7 години
България не е османска територия и Турция не може да се меси във вътрешните и работи. Когато е създадена българска държава никой не е чувал за турци изобщо
22
0
 
38
 
! Отговори
соросопитек преди 7 години
До edinРешението е умни политици с оригинални и силни решения!Като Ататюрк,дето му казвали,че е невъзможно да махне фереджетата в Турция!Е,той наредил всички *** задължително да носят фередже!И с фереджетата било до там!Така че толерастията и образованата демокрастия са нещо хубаво,но един умен политик е за предпочитане!
21
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 21То няма лошо всеки да се облича с каквото му харесва, ама тия не са облечени, а опаковани. И не е ясно отдолу какво има - жена ли е, мъж ли е, дали не е помъкнал арсенал да взриви цял мол или просто е някоя добре охранена ханъма.Така че щом подобно облекло застрашава сигурността на околните, не може да бъде приемливо. Демокрацията дава права, но не бива да отнема правата на другите, а те имат право да се чувстват в безопасност.
20
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тц тц тц язък за швейцарския шоколад ! кравата като срещне бурката и ще и секне млякото. а бурката като разпаше пояса и ще им хвръкнат банките.
19
2
 
51
 
! Отговори
Рашо преди 7 години
Ако им се яви на швейцарците някой *** целия опасан с бомби, много бързо ще си сменят мнението. Засега минават метър, ама никой не е застрахован.
18
1
 
55
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Не мога да ги разбера тези...какво има,да мислят?!?То е Очевадно че,трябват забрани и то не само за пингвините но и за джамии байрями и тем подобни дивашки идиотщини!!!Те нещата вече са извън контрол от простотията им,какво ще ми се чудят!?!?..луда,работа!
17
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
междувременно един интереририран мултикултурно, дано не е пак Максудианец, гонил с брадва безбурките в Дюселдорф
16
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До edinЯд те е, нали?Нашите жени са по-хубави, интелигентни са и 90% от тях не са к/ви, въпреки че извънбрачният секс не се наказва жестоко, както е при вас!А вашите чаршафосани були са дебели повлекани, ограничени и озлобени и използват анонимността на бурката и на фереджето, за да ходят да мърсуват с когото им падне. Но човек не може да ги обвини - никой не ги пита, когато ги омъжват, нормално е да си намерят любовник по свой вкус, след като повечето от тях едва търпят мъжа си по принуда.
15
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швейцарският парламент трябва да нареди на тия още по 5 чаршафа и по едно одеяло да носят, какво ни занимавате с тия бурки ли са булки ли са техен си е проблема, както искат тъй да ходят изобщо не ми пречат.. Но след като е демокрация всеки би трябвало да може да се облича както му харесва... в Русия няма подобни проблеми със демокрацията а във диктаторския ЕС на червените либерасти дори не можеш да се облечеш. Руснаците са светлинни години пред ЕС.
14
23
 
34
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
Искаш да кажеш ще се събличат като европейските жени и краката им да са вечно навирени към тавана е няма да стане. ЕС минава твърдо за традициите и националните ценности тъй че много ти здраве нека жена ти си вири краката и се облича както магистрална жрица със чуждите жени не се занимавай. Щом не ти харесват европейските правила заминавай си за краваристан там няма бурки и кремълски жужета прав ти път.
13
2
 
47
 
! Отговори
edin преди 7 години
Против бурките съм. Жените (а и мъжете) трябва да се ограмотят и сами да свалят тези чували. В същото време съм против забраните. Едно време ни забраняваха дънките и дългите коси. Не искам това време да се върне. Малко по малко губим свободи, веднъж тръгнали по този път не знаем до къде ще стигнем. Решението е просвещаване и приобщаване а не забрани.
12
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да на швейцарците другото им е наред. И сега ще оправят и бурките.""""""Аз за тука говорех, ама ние сме по-тарикати от швейцарците. Първо от бурките почваме
11
0
 
39
 
! Отговори
Мамон преди 7 години
До Анонименпокрий се, Маймоне, тука има и чужди мъже!
10
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кви бурки бе смешници, всичко ни на ред само бурките остана да оправим."Да на швейцарците другото им е наред. И сега ще оправят и бурките. А ние с тебе ще духаме супата и ще си броим проблемите дето само се увеличават.
9
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В арабски страни забраняват на жените един куп неща... включително облекла като къси поли и да ходят без определени покривала на главите.Това е техният дом и да си поставят изисквания колкото искат.Обаче като отидат в чужд дом, ще се съобразяват с неговите изисквания. Ако не им харесват, да не ходят.Аман от двоен аршин.
8
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви бурки бе смешници, всичко ни на ред само бурките остана да оправим.
7
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много вериятно швейцарците ще ги забранят.Много грозно явление и много дразнещо там. Вървя си из красиви алпийски градчета в сърцето на Европа, родно място на протестантството, дом на свободни мислители....Изведнъж стадо (защото не са една две нормално вървящи) дебели нинджи завити в черни чаршафи изникват. Шумни богати арабки, дето нито те нито мъжете им потни вода някога са пили. По ръцете бижута като мутри.Противна гледка. Тези изпълнения да си ги правят в нуфтените си дупки в пясъка.
6
1
 
48
 
! Отговори
Е преди 7 години
Ще го приемат, няма място за бурки в сърцето на Европа, нито където и да е на континента!