Турция отвръща: България да не ограничава правата на малцинствата

Анкара отрече да се меси във вътрешните ни работи
Обновена: 9 мар 2017 13:43 | 9 мар 2017 13:35, Елка Василева
328
Турция отвръща: България да не ограничава правата на малцинствата
Снимка: архив, Булфото

Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, предаде Анадолската агенция.

"Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същество противоречат на основаващата се на правила европейска система", заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.

Изявлението идва след въведеното от България ограничение за разкриване на максимум 35 секции в страни извън ЕС, припомня агенцията. Според турското външно министерство мярката цели да се попречи на българските граждани в Турция да гласуват.

Още по темата

Говорителят каза още, че Турция ще "продължи да осигурява най-идеалните условия за всички български граждани", живеещи в Турция, да гласуват на българските избори този месец.

Същевременно Мюфтюоглу отхвърли като безпочвени слухове твърдения на българското външно министерство, че Турция осигурява "финансови стимули" за хората с българско гражданство в Турция.

"Нито пък Турция се меси във вътрешните работи на която и да било държава", добави Мюфтюоглу, цитиран от БТА.

Припомняме, че преди дни на среща с изселници от България турският министър Мехмет Мюеззиноглу призова сънародниците ни в Турция да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ. "Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува... Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът.

Министърът информира също така за мерки, които ще улеснят престоя на българските граждани от турски произход в Турция, както и за мерки, засягащи здравните и социалните услуги за тях.

След това изказване турският посланик Сюлейман Гьокче беше извикан във външното ни министерство. На срещата зам.-министърът на външните работи Бойко Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания.

Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи, заяви външното ни министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
1
 
! Отговори
5 преди 7 години
5 000 000 sa malko za tezi zemi ,sled 30 godini 3 000 000 şte sa hepten malko ,polovinata rusnatsite, polovinata evropeytsite şte vi iztriyat ot zemyata .Koy mislite şte vi ide na pomoşt.
223
3
 
0
 
! Отговори
DarkLord преди 7 години
България е преди всичко за българите - и след това за малцинствата. На който не му харесва да си тръгва оттука и това е.
222
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анкара не е спряла да се меси. А за малцинствата да не дава акъл. Да се оправя с кюрдите и тогава да говори. До тогава българските турци може и да са изклани...
221
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
егрдогаН Да году ХА повечето турци в бг са ок но тука в сайта тея дето защитават влечугото ернасран са за публичен линч и прогонване при техния любим вождСвобода и равенство за кюрдите в турциЯ!!!!
220
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 281 Турски и Кюрдски телевизии не гледам.Иначе всяка телевизия може да се казва, както си иска .Провери и виж,че от 1993г.ПКК в Германия е смятат за терористична организация и членството и в нея може и в затвора да те вкара.Има осъдени кюрди в Германия,последните са 3 -*** души преди 2месеца.Ердоган преследва политически противници и изгражда еднопартийна власт ,може и съюз от партии.Хубавото за Турция е,че той е на години,лошото е където с възраста изперква повече.
219
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е българите да гласуваме за българска партия, която ЩЕ влезе в парламента.Не ме интересува националното самосъзнание на българите-мюсюлмани.Живеем на кръстопът-нормално е да сме се насочили в различни посоки, но тези, които сме решили да останем тук, първо трябва да мислим за себе си.
218
3
 
2
 
! Отговори
До 278 преди 7 години
НАПИШИ С ЛАТИНСКИ БУКВИ В ЮТУБ Almanya pkk...Какви телевизии гледаш???
217
5
 
5
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Здравейте ***! Мечтая да ви сложа една люта чушка в ибрика и да ви обърна на югоизток да си намерите сами мястото.
216
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 260 Лъжеш в Германия ПКК е забранена ,смятат е за терористична организация,ако имаш в предвид другите кюрдски партии, те не са терористични.Всъщност действително ПКК са терористи.Никой посланик в Турция не си и помисля,да агитира за кюрдска партия.Ердоган дори ,стриктно следи кои чужди журналисти посещават кюрдските райони,някой не получават акредитация даже за Турция,защото са отразявали без разрешение кюрдски интрвюта и събития.
215
7
 
5
 
! Отговори
Осман преди 7 години
Добър вечер на братята ми булгароамчъказлий да сте ми живи и здрави гьотверенсуратлий.
214
5
 
17
 
! Отговори
До туркофилите преди 7 години
Турция се самоунищожава в момента, а простолюдието им го мисли за възход.
213
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те смятат България за своя територия и чак министри пращат за агитация.
212
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Откде накъде, някой дето не живее в страната ми, някой който не плаща данъци, някой който не плаща ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА здравна осигуворка, ще има право да гласува?"Я попитай дали от гласуващите ти сънародници, които се изсилиха в ЕС държавите, колко от тях си плащатат ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА здравна осигуровка и данък...А знаеш ли, че повечето от гласуващите изселници са вече пенсионери:-):-):-)
211
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А ПОТОМЦИ НА ИСЛЯМИЗИРАНИТЕ ХРИСТИЯНИ ОТ РАЗЛИЧНИ (НЕ ТУРСКИ) НАРОДНОСТТИ, КОИТО ПОСТОЯННО СА ЗАБЛУЖДАВАНИ, ЧЕ СА "ТУРЦИ"!!!"Все още има хора, които вярват на комунистическите истории...За. 500 века не малко турци са се изселили от Анадола...
210
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откде накъде, някой дето не живее в страната ми, някой който не плаща данъци, някой който не плаща ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА здравна осигуворка, ще има право да гласува?Дали е в турция, Англия или Америка - няма никво право да гласува!А ***, са мега аругантни, затуй са само гледат да консумират
209
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До seiraНезнам от какво потекло съм. Живея в Турция и се чувстван турчин. Доколкото за България м е родното място и имам пълното право да се бъркам или както викаш да не те оставям на мира.
208
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бюлеНтиниТурските граждани ( двойни, тройни ) няма нужда да ги возят някъде те могат да гласуват под път и над път, по граници, в Германия или която и да е европейска държава.Така се гради демокрация а не с ограничения и забрани.
207
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ ТУРЦИЯ МНОГО ДОБРЕ ВИ ГЛЕДАМЕ СЕИРА!!!А малко по тъмните българи, броите ли ги за малцинство или и те са ви братушки???
206
10
 
12
 
! Отговори
seira преди 7 години
ДО "ДРУГАРИТЕ" ОТ БРАТСКА ТУРЦИЯ:УВАЖАЕМИ "ТУРСКИ БРАТЯ", НИЕ БЪЛГАРИТЕ ОТ Р БЪЛГАРИЯ ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА НИ НЕ СЪЩЕСТВУВА "ТУРСКО МАЛЦИНСТВО", А ПОТОМЦИ НА ИСЛЯМИЗИРАНИТЕ ХРИСТИЯНИ ОТ РАЗЛИЧНИ (НЕ ТУРСКИ) НАРОДНОСТТИ, КОИТО ПОСТОЯННО СА ЗАБЛУЖДАВАНИ, ЧЕ СА "ТУРЦИ"!!!ПРАВОТО НА ВСЕКИ ЧОВЕК Е ДА СЕ САМООПРЕДЕЛЯ КАКЪВ ДА БЪДЕ!ТОВА САМООПРЕДЕЛЯНЕ ОБАЧЕ, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТОЙ Е ТАКЪВ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!!!ПРЕСТАНЕТЕ С ПРОТУРСКАТА ПРОПАГАНДА!!!ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ Р БЪЛГАРИЯ!!!
205
3
 
4
 
! Отговори
бюлеНтини преди 7 години
аве, наште двойно-тройно граждани кога ще ги извозваме с автобуси от Дюселдорф през Виена до Стамбул да гласуват за референдум-дума "сюлиманска президентшия"