Турция отвръща: България да не ограничава правата на малцинствата

Анкара отрече да се меси във вътрешните ни работи
Обновена: 9 мар 2017 13:43 | 9 мар 2017 13:35, Елка Василева
328
Турция отвръща: България да не ограничава правата на малцинствата
Снимка: архив, Булфото

Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, предаде Анадолската агенция.

"Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същество противоречат на основаващата се на правила европейска система", заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.

Изявлението идва след въведеното от България ограничение за разкриване на максимум 35 секции в страни извън ЕС, припомня агенцията. Според турското външно министерство мярката цели да се попречи на българските граждани в Турция да гласуват.

Още по темата

Говорителят каза още, че Турция ще "продължи да осигурява най-идеалните условия за всички български граждани", живеещи в Турция, да гласуват на българските избори този месец.

Същевременно Мюфтюоглу отхвърли като безпочвени слухове твърдения на българското външно министерство, че Турция осигурява "финансови стимули" за хората с българско гражданство в Турция.

"Нито пък Турция се меси във вътрешните работи на която и да било държава", добави Мюфтюоглу, цитиран от БТА.

Припомняме, че преди дни на среща с изселници от България турският министър Мехмет Мюеззиноглу призова сънародниците ни в Турция да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ. "Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува... Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът.

Министърът информира също така за мерки, които ще улеснят престоя на българските граждани от турски произход в Турция, както и за мерки, засягащи здравните и социалните услуги за тях.

След това изказване турският посланик Сюлейман Гьокче беше извикан във външното ни министерство. На срещата зам.-министърът на външните работи Бойко Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания.

Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи, заяви външното ни министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
14
 
! Отговори
Rado преди 7 години
Ще дадем същите права на българите в Турция , каквито тя дава на кюрдите! И те са малцинство
163
1
 
17
 
! Отговори
бай Спиро преди 7 години
Сега е момента България да постави остро въпроса за сериозни финансови компенсации за 500 геноцид + реално изплащане на заграбените имоти на българи, както пред Турция, така и пред международната общност !
162
0
 
18
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 7 години
За Турците тия не са спрели да се месят в БГ работи.Аз съм за закриване на всички секций зад граница
161
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а как гласуват турските граждани по секции за гръцките избори - с леща, или там са на кило маслини
160
1
 
14
 
! Отговори
до 210 преди 7 години
Благодари на българите за търпението, защото само заради него Възродителния процес беше в един епизод,а не цял сезон бъдете благодарни,че сме добри с вас
159
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дами и господа, твърдящи, че етносът ви е турски ( спорно ), радвайте се на правата и свободите, които ви осигурява република България, ако ли не, спомнете си, че тук сте просто на гости, и виннаги можете да се приберете при,,султан" Ердоган, във,,велика" Турция !
158
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите си нямаме и представа какъв късмет сме извадили с това, че българските турци са едни от най-търпеливите и работливи хора в региона. Всичките тези издевателства върху тях не биха били търпяни например от босненци или косовари.Благодаря ви мои съотечественици за търпението. Популистката вълна ще отмине и пак ще живеем мирно и в разбирателство както сме го правили през вековете.
157
0
 
4
 
! Отговори
До БАШИБОЗУК преди 7 години
ела да го направиш турскочакаме те :))))))
156
1
 
17
 
! Отговори
да преди 7 години
пази боже сляпо да прогледнеБългария направи от изселниците хора, научи ги да четат и пишат и като отидоха в Турция станаха големите врагове на Българияхрани куче да те лае...турчин и благодарност - от умрял писмо
155
19
 
1
 
! Отговори
БАШИБОЗУК преди 7 години
България пак ще е Турско
154
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В***рв***рска Турция, ще учи европейски държави на демокрация, айде у лЕво !...България е европейска държава ли....Хахаха...Спечели си златния скункс съвсем заслужено.
153
1
 
12
 
! Отговори
Годзилчо преди 7 години
До Анонимен А някой там са родени и не знаят нито една дума но решават съдбата на нашите деца !
152
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Във Фейсбук Турското знаме събира по 10-милиона харесвания за ден. А нешето знаме не може да събере и 1000. То пък ние няма и как да ги съберем 10-милиона, като сме останали около 3,5-4 милиона чисти Българи. Ей ще ни завземат тези БАШИБОЗУЦИ, те вече веднъж са го направили, трябва да внимаваме.
151
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
, всички фирми да са турски и да се чудиш къде да бачкаш, да се държат в собствената ти страна с теб все едно си на гости.Ела, заповядай, момче, с хляб и сол те чакаме.......Радвам се, че си разбрала и почувствала как се чувстват турците в останалата част на също тяхната собствена държава.
150
0
 
9
 
! Отговори
Годзилчо преди 7 години
най-идеалните условия за всички български граждани", живеещи в Турция...Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България......Объркана работа като самите мангаля,хем български хем турски!
149
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някой е в състояние да обедини българите, то това е начинът! Колкото повече местанчовци, ердоганчовци и подобни се изживяват като ментор на народа, та дори и на мин.председателя, толкова повече ценим историята и страната си! Благодарим!
148
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В***рв***рска Турция, ще учи европейски държави на демокрация, айде у лЕво !
147
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Вие сами се пъхате под светлината та да ви видим, че ви има на света. Никой не се интересува от вас. Не ви ли стана вече ясно? "ПО СКОРО ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ...ВИДЯЛИ НОВИНАТА КАК НА ЕДНА БЪЛГАРКА В АНГЛИЯ СА И СПРЯЛИ ЛЕЧЕНИЕТО..."НЕ Е ВАЖНО ДА ТЕ ОБИЧАТ, ВАЖНО Е ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТЕБ" (турска народна поговорка) БЪЛГАРИТЕ ЗАЩО ГИ НЯМАШЕ В ВОЕННАТА СРЕЩА В АНТАЛИЯ.:-) ОТ мен толкова чао ви :-):-):-) сипете си по една домашна...
146
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добър ден ве амчъкистанци!!!
145
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кога, ще даваме двойно гражданство на хора, които знаят средно по 40 думи на български, за които,,анаватан"(родината-майка) е Турция, които не внасят един лев в държавния бюджет, дори напротив, само го източват, които лягат и стават с идеята, че един ден България, ще е част от Турция, с две думи,,пета колона", хора врагове на България !