Турция отвръща: България да не ограничава правата на малцинствата

Анкара отрече да се меси във вътрешните ни работи
Обновена: 9 мар 2017 13:43 | 9 мар 2017 13:35, Елка Василева
328
Турция отвръща: България да не ограничава правата на малцинствата
Снимка: архив, Булфото

Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, предаде Анадолската агенция.

"Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същество противоречат на основаващата се на правила европейска система", заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.

Изявлението идва след въведеното от България ограничение за разкриване на максимум 35 секции в страни извън ЕС, припомня агенцията. Според турското външно министерство мярката цели да се попречи на българските граждани в Турция да гласуват.

Още по темата

Говорителят каза още, че Турция ще "продължи да осигурява най-идеалните условия за всички български граждани", живеещи в Турция, да гласуват на българските избори този месец.

Същевременно Мюфтюоглу отхвърли като безпочвени слухове твърдения на българското външно министерство, че Турция осигурява "финансови стимули" за хората с българско гражданство в Турция.

"Нито пък Турция се меси във вътрешните работи на която и да било държава", добави Мюфтюоглу, цитиран от БТА.

Припомняме, че преди дни на среща с изселници от България турският министър Мехмет Мюеззиноглу призова сънародниците ни в Турция да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ. "Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува... Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът.

Министърът информира също така за мерки, които ще улеснят престоя на българските граждани от турски произход в Турция, както и за мерки, засягащи здравните и социалните услуги за тях.

След това изказване турският посланик Сюлейман Гьокче беше извикан във външното ни министерство. На срещата зам.-министърът на външните работи Бойко Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания.

Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи, заяви външното ни министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"за това се обясняваш по български сайтове като ученичка,защото си с голямата длъжност и заплата:)))))и като се събуди краката ти отвити :))))"АКО БЕШЕ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ И ДОЦЕНТ В ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ...ЩЕШЕ ДА РАЗБЕРЕШ ЗА КАКВО СЪМ ПРЕД КОМПА:-) ВЪРИ ПИЙ МЛЕКЦЕТО...:-)
123
1
 
11
 
! Отговори
. преди 7 години
а, бе тия изселници защо са в Турцияа,вярно..сменихме им животинските имена с човешки християнски и избягахати го правиш човек в Европа,а то се връща в Анадола
122
5
 
5
 
! Отговори
Грубер преди 7 години
Турция е права,че българското правителство ограничава правата на етническите българи, които са малцинство.
121
8
 
5
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Скоро...скоро...роми, и етнически турци ще са избирателно мнозинство у нас....по чисто ФИЗИОЛОГИЧЕСКИ причини ! Е....тогава българското малцинство може да заеме "нишата" им! Интересни времена идат братя българи! Чудя се само - България ли ( след референдум ) ще се присъедини към Турция...или Турция - към България!Най-накрая ще стигнем Босфора!Хвала на чисто българските политици, които пратиха българите в странство!
120
3
 
13
 
! Отговори
:) преди 7 години
с картонената турска армия, която без месечната американска издръжка е кръгла нула смешния Ердоган може да плаши смешните турци
119
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ataturk se opita da gi ochovechi,no sreshtu genite e bezsilen.Na turcinut ne mu trqbva svoboda, choveshki prava I cennosti,toi si iska nqkoi da mu kazva v kakvo da vqrva, kakvo da misli, qde,pie I tn.
118
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ако помните историята имаше една война по време на която Българската Армия е стигнала до портите на Цариград.Сега май ще трява да влезем вътре‼"ТРЪГВАЙТЕ! И ДВАТА ТАНКА ВИ ЧАКАТ НА ПАРКИНГА...КОЛКО ЩЕ СТЕ :-) ЩОТ ИСТАНБУЛ Е ВИАЛЕТ С 15 МИЛИОНА... ПЪК ТО ДОКЪТО СТИГНЕТЕ ИСТАНБУЛ ЗНАЕ ЛИ СЕ...ОЛЕ ПОНЕ НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ, СИПИ СИ ЕДНА ДОМАШНА С ТУРШИЙКА И ЩЕ СЕ УСПОКОИШ...:-):-):-)
117
1
 
7
 
! Отговори
До 157 преди 7 години
Ми като си толкова добре, какво си се разревал? Гледай си там кефа и не реви по форумите като не те натиска някой. Или ти си активист на ДОСТ и реването ти е в кръвта.
116
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция светска и демократична държава Тиквостан държава от третия свят на 63-то място в света по всички показатели и на първо място по смъртност, престъпност, корупция и демография. Най-добре на волгарите да се забрани със закон да гласуват и да им се отнеме гражданството, че пак ще докарат команистите.
115
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България пази правата точно на малцинствата. Но има нужда да се поограничат претенциите на турския посланик в България
114
3
 
15
 
! Отговори
забранено в чужбина преди 7 години
В България няма турско малцинство, а българи с бг паспорти които говорят и турски език. Турците са в Турция и нямат право на глас в бг изборите. Който живее в чужбина, се връща в България и гласува тук.
113
3
 
2
 
! Отговори
до 157 преди 7 години
за това се обясняваш по български сайтове като ученичка,защото си с голямата длъжност и заплата:)))))и като се събуди краката ти отвити :))))
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До eniЗа съжаление през въпросната война България е имала армия. В момента нема нищо.
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малцинствата като всички останали имат право на труд и оттам право на социални-здравни осигуровки,оттам издръжка,подържка на семейство,обучение на деца безплатно до края на средно образование-12 клас както и други права свързани с финансовите възможности за семействата на малцинствата в някои случаи когато всички са пълнолетни колкото и да бързат да са таквиз извън норми,на нашите сънародници щом ги водят български граждани дали им усигуряват тез възможности или работят кат хамали,осигурили ДОСТ
110
1
 
6
 
! Отговори
eni преди 7 години
Ако помните историята имаше една война по време на която Българската Армия е стигнала до портите на Цариград.Сега май ще трява да влезем вътре‼
109
1
 
2
 
! Отговори
до 151 преди 7 години
абсолютно безгласна буква сте, пък можеш да си фантазираш колкото искаш:))и нищо е можете да направите !!!!
108
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"изселниците бяха роби на българите в България,а сега са роби на турците в Турция:)"ЕЛА ДА ВИДИШ КАКЪВ РОБ С КАКВА ДЛЪЖНОСТ И КАКВА ЗАПЛАТА СЪМ...ТОВА ВЕЧНИЯ РОБ ЛИ НИ ГО КАЗВА...
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоганова Турция първо да престане да ограничава правата на собствените си граждани, пък после да раздава непоискан акъл.
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Turciq nqma rabota nito v Evropa, nito na Balkanite.Tova e aziatska strana i mqstoto i e v Asia.Vsqka jaba da si znae giola.
105
3
 
3
 
! Отговори
Ти преди 7 години
Без намеса в България!!!КИНЕТЕЕ МРАКА!