Заради избора на Туск: Качински видя германска доминация

Според него с избора на Доналд Туск са нарушени правилата на съюза
9 мар 2017 21:51,
20
Заради избора на Туск: Качински видя германска доминация
Снимка: Reuters

Решението на лидерите на ЕС да преизберат Доналд Туск за председател на Европейския съвет показва, че съюзът е доминиран от Германия, каза лидерът на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Той заяви това на брифинг в парламента във Варшава днес.

Консервативното правителство на Полша беше силно против преизбирането на Туск - бивш полски премиер, който е тясно свързан с центристката опозиция, припомня БТА.

Според Качински европейските лидери са нарушили правилата на ЕС, номинирайки Туск за втори 2,5-годишен мандат на единия от трите най-високи поста в съюза.

Още по темата

"Нарушено беше правилото, че високопоставени служители в ЕС трябва да имат подкрепата на собствените си страни", каза той пред журналистите. Туск, отбеляза той, "наруши нормите за неутралитет, намесвайки се радикално в полските вътрешни работи", а също така водеше неизгодна за Полша миграционна политика. Затова, добави Качински, Туск не може повече да "действа под бяло-червеното знаме" на Полша.

Лидерът на управляващата партия изрази разочарование от позицията на Унгария, която не подкрепи Полша на срещата на върха и също гласува за Туск. "Ние обаче разбираме колко силен беше натискът, виждаме, че ЕС върви по път, който ще го направи част от историята, ако не слезем от него", посочи той, цитиран от ТАСС.

В същото време Качински нарече "глупости" всякакви приказки за възможно излизане на Полша от Евросъюза заради преизбирането на Туск начело на Европейския съвет.

Според полския външен министър Витолд Вашчиковски преизбирането на Туск за председател на Европейския съвет е знак, че Европейският съюз е "подчинен на диктата на Берлин". "Начинът, по който стана този избор, ни казва много неща за Европейския съюз и за пътя, по който е поел. Сега знаем, че ЕС е под диктата на Берлин", каза външният министър, цитиран от Франс прес. След минисрещата във Версай, на която стана ясно, че се подготвя Европа на няколко скорости, "се ражда европейско сдружение, което е силно отровно и може да навреди на редица държави", заяви Вашчиковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
ahahaa преди 7 години
алоооо съквартирантййтеее,,, които не иска в ЕС да изиза беее, не е нужно да харчим милиярди на Вас, аре вън...
16
0
 
0
 
! Отговори
поляците преди 7 години
До св.св.Маркс и Енгелс
15
2
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
С всеки изминат ден Качински все повече заприличва на Ердоган...
14
3
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
27 държави ''за'' Туск, 1- против Туск (Полша), но .......''диктатът на Берлин''
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13 Най-важото е ,че не е,, етнически поляк,, а гражданин на Полша с не етническо полско самосъзнание. Сиреч ........ с хазарско потекло . ТРОЛЕЕЕЕЕеееее!!!!!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Егати *** *** .Разбира се че няма ,,етнически славяни ,, има синоним -словени -хора на словото.Има Словакия ,Словения ,словени ,славяни ..,нещо като мляко и млеко Окъде ти светна че някой говори за ,,етнически славяни,,? Словени защото с древните времена ,историята ,достиженията на тази група,сродни народи се запазвали устно ,чрез словото. Иначе написано на книга можеда бъде унищожено в размириците и войните . Както и Турчин, е синоним и омразна дума в Османската империя.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати жалките *** сте. Значи в Полша няма лагери защото не е на пътя на емигрантите. Лагери няма и в Никарагуа и в Конго и в Суринам. Пак по същата причина - не са на пътя на емигрантите. Другия па *** говори за славяни. Няма такова понятие етнически славянин. Поляците станаха за смях с тоя цирк, дори любимия на троловете Орбан се разграничи. Предложиха някъв световно не известен политик - послушко на сегашния премиер, който разбираемо получи 1 глас.
10
2
 
5
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
"....ЕС е под диктата на Берлин" - Вярно! Иначе поляците ни изместиха като най-големи циркаджии в ЕС!
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой ли от вас не се усеща ,досеща ,догажда , че Туск ще бъде избран и избиран защото не е етнически поляк, нито славянин . Въртете, сучете ,това е . Колкото Арсениев, Турчинов ,Аваков,Тимошенко,Валцман -Порошенко са ,,украинци ,,толкова и Туск е поляк . Затова ще бъде избиран ,а вие само ще си ,,чешите,, езиците и ще пишете глупости.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Влади В бокса оставаме заради коалиционната партньорка на Тиквата и ГЕРБ ,другарката му от БКП- МЕГЛЕНА КУНЕВА .Що се правиш на т.ъп?
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно подкрепям действията на полското правителство. Няма как човек като Доналд Туск укрил терористичният акт на Путин срещу Лех Качински и целият държавен апарат на Полша от 2010 година да бъде укриван от правосъдието чрез европейски имунитет. Щом помагаш на терористи значи си терорист.
6
4
 
19
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Естествено, че е прав! И всички, които го плюят - очевидно забравят, че за разлика от "българската дядова ръкавичка" в Полша нямат лагери за тарамбуки ...нямат Харманли..Елин Пелин...Първогор, и не се чудят къде да разпределят арабскопакистаноафганистански навлеци...и всякаква неидентифицирана мюсюлманска с*г*а*н!
5
21
 
7
 
! Отговори
Огън служба преди 7 години
Като толкова не му харесва, да излиза от ЕС ! Володя го чака с разтворени обятия.Е време е някой вечно недоволстващ тарикат да изгори.Да се готви унгареца.
4
3
 
23
 
! Отговори
дрон преди 7 години
Баце Бойко трябваше да се кандидатира и веднага щяха да го изберат.Той и баба Меркел са си много близки и това му гарантираше победата.Ама на...тръгнал тук да се занимава с избори.Там е истината и голямата пачка.Баце не знаеш къде да се кандидатираш и за какво, а щеше да оправи ЕС както оправи нас.Няма да чуя от устата думите му "АЗ се справих с всички проблеми на евросъюза АЗ".
3
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според него (Качински) с избора на Доналд Туск са нарушени правилата на съюза."---Така е, пан Качински! Ама, и Патока Доналд Туск е като нашия Боко ТикФ - ПОСЛУШКО на баба Меркелица! За да кльопа на ЕС-софрата още 2 и половина години!
2
19
 
12
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Единия брат-бобър срита камбаната, тогава в Смоленск, на Ту154, ама остана дтугия.Заради такива изцепки от въшкари от Полша и Унгария искат сега да ни натикат в Б-група. Стойте си на ос.рания г.ъз, *** от Изтока и не се правете на важни. Европа ви даде много *** - сега ядем полски отровни гъби, яйца и домати, през лятото, какво по-вече?Заради полското и унгарското нахалство ще ни оставят в бокса!
1
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горкото детенце Качински, не му дадоха играчката и сега ще плачееееееееее.