Европа: Различните скорости не са срещу вас

Не можем непрекъснато да се съобразяваме, че някъде има избори, казва Меркел
10 мар 2017 22:50,
300
Европа: Различните скорости не са срещу вас
Снимка: БТА
Европа на различни скорости не е сценарий срещу България и Румъния, те вече участват в такива по-тесни съюзи със стари и с нови членки.
 
Това коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след днешния лидерски дебат за бъдещето на Европа в Брюксел.
Още по темата
 Юнкер заяви, че е бил изненадан, че някои лидери са решили да коментират 5-те сценария на Еврокомисията, след като трябвало да обсъждат декларацията за бъдещето на ЕС, която трябва да приемат след 10 дни в Рим.
 
"Ние вече имаме тази Европа на две скорости", каза председателят Юнкер, като добави, че не бива да се водят безсмислени дебати.
 
Смисълът на Европа на разллични скорости е, че тези, които искат да вървят по-бързо, не бива да бъдат бавени от другите, които не желаят да полагат допълнителни усилия, каза той.
 
Юнкер посочи, че така нареченото "засилено сътрудничество", което беше въведено с Лисабонския договор през 2009 г., позволява на държавите, които не желаят да следват определени политики, да не участват в тях. Всички имат право да преговарят за условията и да преценят дали това работи за техния интерес, напомни той. 
 
България участва вече в 5 такива формата, сред тях за уреждане на имуществени спорове при разводи, за единното европейско патентно право и за патентния съд и е заявила желание и за европейската прокуратура. 10 от 19-те държави от еврозоната пък преговарят за въвеждане на данък върху финансовите транзакции.
 
По-рано президентът Радев е заявил пред останалите лидери, че "не може да има едно тяло на две скорости". Той съобщи, че е предложил от текста на декларацията от Рим да отпаднат "всички думи", които могат да се тълкуват като разделяне на скорости, както и че е поискал да бъде изрично написано, че парите за подпомагане на по-изостаналите членки на съюза ще продължат да се дават и след излизането на Великобритания от ЕС.
 
В отговор Юнкер посочи, че предложението на Комисията за Европа на скорости, няма отношение към образуването на европейския бюджет.
 
Съюзът, който европейските лидери днес са обсъждали, ще е по-свободен и никой няма да бъде изключен от него или наврян, в кръгове", обясни германският канцлер Ангела Меркел. Тя каза, че всичи държави ще имат достъп до общите проекти, но не не всички ще участват в тях, например ако нямат нужда.
 
Сред новите политики, които Меркел посочи, са отбранителният съюз, който досега беше блокиран от напускащата Великобритания, както и активизиране на отношенията с Африка. Акцент ще бъде поставен върху довършването на цифровия пазар, откъдето се очаква отварянето на нови работни места, на общия пазар и на свободната търговия.
 
"Европейският съюз трябва непрекъснато да се премоделира", заяви Меркел. Тя добави, че Европа иска активно да участва в глобализацията, а не да се крие от нея.
 
В същото време Радев изтъкна, че паневропейски проекти като търговското спорумение с Канада СЕТА са създадени в полза на силните икономики и ще навредят на слабите. Сред компромисите, които България трябва да прави, за да е член на ЕС, той посочи и плана "Юнкер" - най-важната инициатива на настоящата Европейска комисия, коята цели да стимулира частния бизнес за финансиране на проекти от общоевропейски интерес. Същото било положението и с качеството на храните, както и с цената на труда в България.
 
След срещата, като се позова на предстоящите избори в България и в Холандия, Меркел каза, че Европа не може да се съобразява с факта, че в някои държави предстои гласуване, защото избори в различни държави от ЕС има непрекъснато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 182 Аууу каква лексика,какъв изискан речник имаш.А бяхте преди една година о толкова Вежливи,макар и в зелено облечени.И за кого е ЕС,щото още сме слепи явно
153
3
 
12
 
! Отговори
Вън от ЕС преди 7 години
Абе докога ще я търпим тоя ЕС? Всеки, който напише нещо против ЕС го трият тук! Какво получихме от ЕС-наложиха ни гейове и техните паради, бедност, затворихме заводите , опрапастихме образованието и здравеопазването си! Аз лично не искам да сме в тоя ЕС повече и хич да не ни плашат.Последни сме по бедност в Европа, корупция..И това-откакто сме в ЕС! Кое му е хубавото на тоя ЕС,че толкова е лошо да излезем от него?
152
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 179 Според мен са се завърнали около 1 000 000 само за 1 ден.Урааааа...Урааааа
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 179 велик си.Какви сравнения само правиш.Какви анализи само.Ако одариш още една парцуца,направо Професор ставаш
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 175 Пиши ,пиши, отдава ти се мисълта.Пиши че да се посмеем.
149
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 175 Ми да се разпада ,какво чака още.Я му кажи да побърза:-) :-) :-) :-) че нещо се бави:-) :-) :-) ха ха .Ми ти в личен план по добре ли ще станеш.По добре ли ще живееш.Или викаш държавата ще ти даде всичко,ти само ще си лежиш и ще наглеждаш печката дали гори.и ракиика а?
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно ,изведнъж Троловете който цяла сутрин псуваха ЕС ,сега изчезнаха от темата
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето 167 си мисли че Лошият запад е ,,изсмукал,,интелигенцията на България.Е какво да му кажеш на такъв ,,капацитет,, с каскет.И тия хора искат да управляват.
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Евразииския съюз начело с Руссияията,всичко е безплатно.Не ти се налага да работиш.Лежиш си а държавата ти дава за стотинки газ,бензин,ток,храна-първо качество/но не знам кой я е произвел когато всички лежат,но дават/кола,апартамент...даже боярашник и той е безплатен,или май е копейки.Всички хора от целия свят се стичат да живеят там.Урааа другарииии.Айде наздраве.
145
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 167 Аийде червените мозъци с една мозъчна гънка пак реват.Запада е виновен.Той Насилствено ,Открадна нашите учени и не ще да ни ги върне..Ми нали зариди тоя Комунизъм дето учителя,лекаря,инжинера Бяха Обслужващ персонал на Работническата класа тия хора избягаха.Избягаха от простотията,селенията и мизерията В България останаха само червената Работническа класа дето сега вие че нямало лекари в селата и махалите.Ми защо да стоят тук-за да са обслужващ персонал и да ги плюят ежедневно ли
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори тикви няма да родят милиардите МУ!
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция има аутсорсинг, защото, ако нямаше, цялата турска нация щеше да замине за Германия.За жалост у нас преминахме критичната точка, след която не можем да структурираме работеща самостоятелно икономика с явно недостатъчна и недобре структурирана работна ръка.На Бай ви Ху* милиардите няма да родят!
142
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Как по-точно ще възстановим икономиката си..."Как така да си възстановяваме икономиката, когато никога преди тя не е била в по-добро състояние? Може би само донякъде през 30-те години на ХХ в. Просто се поинтересувай и ще се убедиш.
141
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо сме на задна?Защото Западът изсмука всичко читаво като работна ръка от Изтока, даже и от Турция.Как по-точно ще възстановим икономиката си без мозъци, с тикви и калинки ли?!
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20 - ВЕКА някакви тъпчовци се опитват да въведат живота в оптимум състояние и не са успели . За какво има да се фукаме още ?
139
0
 
5
 
! Отговори
Очевидно преди 7 години
С ЕС ще се случи същото като с Австро-Унгария, СССР, Чехословакия и Югославия.
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Адам СмитВече ти цвъкнаха един минус. Явно на някои истината изобщо не им изнася, защото не съответства на паралелната реалност, в която живеят. Я да видим колко още ще получиш.
137
2
 
1
 
! Отговори
Адам Смит преди 7 години
"Това са пълни измислици! В Сърбия и Македония, както минималната така и средната заплата са далеч по-ниски от тези в България!"Прав си, но не само в Сърбия и Македония.Средна заплатаСърбия - 440$Македония - 392$Русия - 450$България - 1024 лв при курс на долара 1.85 = 554$journaldunet/business/salaire/serbie/pays-srbjournaldunet/business/salaire/macedoine/pays-mkd\\bs-life.ru/rabota/zarplata/srednyaya-zarplata2016.htmlhttps://vesti.bg/bulgaria/za-
136
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До с ЕС - без ЕСТова са пълни измислици! В Сърбия и Македония, както минималната така и средната заплата са далеч по-ниски от тези в България!
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 155 Еи излизаме от ЕС и венага задминаваме Македонци,Сърби,Гърци,Немци,Англичани,Африканци....абе всички задминаваме..Щооотооо ЕС ни пречиииии да ги задминем:-) :-) :-)