Европа: Различните скорости не са срещу вас

Не можем непрекъснато да се съобразяваме, че някъде има избори, казва Меркел
10 мар 2017 22:50,
300
Европа: Различните скорости не са срещу вас
Снимка: БТА
Европа на различни скорости не е сценарий срещу България и Румъния, те вече участват в такива по-тесни съюзи със стари и с нови членки.
 
Това коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след днешния лидерски дебат за бъдещето на Европа в Брюксел.
Още по темата
 Юнкер заяви, че е бил изненадан, че някои лидери са решили да коментират 5-те сценария на Еврокомисията, след като трябвало да обсъждат декларацията за бъдещето на ЕС, която трябва да приемат след 10 дни в Рим.
 
"Ние вече имаме тази Европа на две скорости", каза председателят Юнкер, като добави, че не бива да се водят безсмислени дебати.
 
Смисълът на Европа на разллични скорости е, че тези, които искат да вървят по-бързо, не бива да бъдат бавени от другите, които не желаят да полагат допълнителни усилия, каза той.
 
Юнкер посочи, че така нареченото "засилено сътрудничество", което беше въведено с Лисабонския договор през 2009 г., позволява на държавите, които не желаят да следват определени политики, да не участват в тях. Всички имат право да преговарят за условията и да преценят дали това работи за техния интерес, напомни той. 
 
България участва вече в 5 такива формата, сред тях за уреждане на имуществени спорове при разводи, за единното европейско патентно право и за патентния съд и е заявила желание и за европейската прокуратура. 10 от 19-те държави от еврозоната пък преговарят за въвеждане на данък върху финансовите транзакции.
 
По-рано президентът Радев е заявил пред останалите лидери, че "не може да има едно тяло на две скорости". Той съобщи, че е предложил от текста на декларацията от Рим да отпаднат "всички думи", които могат да се тълкуват като разделяне на скорости, както и че е поискал да бъде изрично написано, че парите за подпомагане на по-изостаналите членки на съюза ще продължат да се дават и след излизането на Великобритания от ЕС.
 
В отговор Юнкер посочи, че предложението на Комисията за Европа на скорости, няма отношение към образуването на европейския бюджет.
 
Съюзът, който европейските лидери днес са обсъждали, ще е по-свободен и никой няма да бъде изключен от него или наврян, в кръгове", обясни германският канцлер Ангела Меркел. Тя каза, че всичи държави ще имат достъп до общите проекти, но не не всички ще участват в тях, например ако нямат нужда.
 
Сред новите политики, които Меркел посочи, са отбранителният съюз, който досега беше блокиран от напускащата Великобритания, както и активизиране на отношенията с Африка. Акцент ще бъде поставен върху довършването на цифровия пазар, откъдето се очаква отварянето на нови работни места, на общия пазар и на свободната търговия.
 
"Европейският съюз трябва непрекъснато да се премоделира", заяви Меркел. Тя добави, че Европа иска активно да участва в глобализацията, а не да се крие от нея.
 
В същото време Радев изтъкна, че паневропейски проекти като търговското спорумение с Канада СЕТА са създадени в полза на силните икономики и ще навредят на слабите. Сред компромисите, които България трябва да прави, за да е член на ЕС, той посочи и плана "Юнкер" - най-важната инициатива на настоящата Европейска комисия, коята цели да стимулира частния бизнес за финансиране на проекти от общоевропейски интерес. Същото било положението и с качеството на храните, както и с цената на труда в България.
 
След срещата, като се позова на предстоящите избори в България и в Холандия, Меркел каза, че Европа не може да се съобразява с факта, че в някои държави предстои гласуване, защото избори в различни държави от ЕС има непрекъснато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставили сме Европа да се управлява от хора никога не дишали неклиматизиран въздух, от дъжд ненавалени, от слънце неогряти. Потомствени бюрократи и политици, които са на светлинни години от реалността. Как да те нахранят новите Марии Антоанети, като те идея си нямат с какво се храниш....Трабват ни нови лидери, хора с харизма и визия за Европа. Не радикални либерали натрисащи ни ценности, които са в откровен сблъсък с морал и човешка идентичност. Делим белтъка от жълтъка сега...
113
5
 
29
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Ще ползвате втора ръка продукти за същите цени, ще ви третираме като втора ръка хора, ще бъдете най-бедни в Европа, но повярвайте ми това е защото ви мислим само доброто!
112
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за какво е това бързане към светлото бъдеще. Скоростта на живот вече е непоносима за 60% от населенеието. Какви богати германци, хората са тотално изхабени в Германия, че няма на къде. Има хора без дом, на социални помощи. Да , правителството е силно и богато, защото си изтисква хората като портокали и още и още и после инвестира в "проекти" граничещи с безумие- соларни полета в Мароко за 2 милярда невъзвращаем кредит, самолетни писти в Испания ( неизползваеми сред пустоща)...ей такива истории
111
2
 
9
 
! Отговори
Ла ла ла преди 7 години
А ми да правя е баба Меркел,особено в България ,всяка година избори и какво избираме всие едни и същи докато другите напредват ,работят и променят държавите си,живинка трябва в държавата ,движение.
110
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 152 са натряскали яки/-/.Ама истината беше такава.Жителство да вземеш преди 1990 беше чудо Тоест роден ли си на село..там си и стоиш.Нямаш жителство,не може да живееш в града .Какво е това ,,другаре,,-крепостничество
109
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 166 -забрави че освен да лежи и да пие ракия,нашенеца много обича да плюе света,който му е крив за личните неудачи.Разбира най много от Футбол,Политика,и Икономика....е затова България е най силна в тези области
108
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе българина иска да си лежи,да не се развива,да си пие ракииката и да му дават голяма заплата еи тъй..щото виждате ли бил влязъл в някакъв ЕС.И щото е влязъл,немеца да работи като вол че да' издържа наш ***.
107
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 162 Spiritu ли си Спиртус ли си не знам,но извинявай имаш интелект на....Че кой те спира сега да се изселиш в Германия и да бачкаш за голяма заплата,или викаш на село ,да си се закрепостиш със спирт в ръка и да станш богат е лесно Я кажи това ли предлага Евразииския -
106
18
 
5
 
! Отговори
до 182 преди 7 години
Германия е най-големия пазар за български стоки. Изнасяме за германия 10 пъти повече отколкото за "необятния руски пазар". Германия чрез еврофондовете налива милиарди всяка година в България ( които ние крадем и прахосваме). А че някой чувства че става по-беден сие виновен сам, че е *** и мързелив.
105
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това " Напред към Евразийския съюз" , не изрония ли е или сериозно, мислих да слагам плюс, но ми хрумна, че може и сериозно да е.
104
3
 
24
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Европа на две скорости означава, богатите германци да стават още по-богати, а бедните българи да стават още по-бедни! Кой е виновен за това, комунистите или капитаристите?
103
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ЕС били,,п.едали,,-опрна точка.за трловете.До скоро и с други епитети и обиди ги описвахте.-отново опорни точки за промиване на мозъци.Едвали всички са такива.но в Евразииския саюз -сигурно Въобще не Пият и са трезви като ,,огурчик,,-това поне е факт и се знае от столетия
102
0
 
18
 
! Отговори
бългериа фърст преди 7 години
Европа: Различните скорости не са срещу вас, а са срещу вас!
101
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук има поне 10 трола които с псувни се опитват да ни убедят колко са умни,и тезипсуващите ни канят в Евразииския съюз,дето никой не знае какво всъщност е това понятие.Знаят само че в него участва Русия и нищо повече.Хайде дайте разяснения какво предлага тоз Евразииски съюз,и какви възможности в личен аспект ,,индивидуално,,за всеки предлага,а не общи приказки
100
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне като искате Евразииски ....,знаете ли какво ще правим там,или по точно,Вие в Личен план какво ще правите..ще имате шансамда се пробвате в Сибир или в Евразииския..не се предвижда свободно движение на хора.
99
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С пцувни и обиди,няма да убедите народа ,че да си закрепостен на село или да не можеш да излезеш ,,ако искаш разбира се,,от държавата и да си потъсиш по добро заплащане и живот,Крепостничество-това ли ни предлагате.Да им се обидим на немците и да се ,,Самозакрепостим,,-това ли ни предлагате.Може поне да не пцувате
98
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вулгарния речник и плюенето против свободното предвижване и възможности в ЕС,само ви излага,,другре,,Интелект и факти са нужни,не каруцарски псувни.И вие дето само можете да пцувате по вулгарен начин във форума ,ли искате да управлявате Булгария.
97
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 194Абе какво обясняваш на Роби,те си искат някой да ги закрепости,да им отвори ТКЗС-тата,да им Национализира,,вземе,,имота и да им вкара понятието жителство,че да не могат'да мръднат от селото.Да им каже'че ги пази от злия враг и те ще са доволни и щастливи.Напишете в Гуугл -крепостничество и всичко ще ви се разясни.
96
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е възможности,а не че някой ще дойде у вас ,и ще ти даде една торба с пари ей тъй да си имаш ,да си лежиш и да си харчиш и да си пииваш ракиика.Които го'е'разбрал и се е възползвал е добре,иначе ....само плюене и лаене по форумите
95
2
 
16
 
! Отговори
НРБ преди 7 години
България на задна скорост!!!*** с тези действия разбивате ЕС!!!