Европа: Различните скорости не са срещу вас

Не можем непрекъснато да се съобразяваме, че някъде има избори, казва Меркел
10 мар 2017 22:50,
300
Европа: Различните скорости не са срещу вас
Снимка: БТА
Европа на различни скорости не е сценарий срещу България и Румъния, те вече участват в такива по-тесни съюзи със стари и с нови членки.
 
Това коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след днешния лидерски дебат за бъдещето на Европа в Брюксел.
Още по темата
 Юнкер заяви, че е бил изненадан, че някои лидери са решили да коментират 5-те сценария на Еврокомисията, след като трябвало да обсъждат декларацията за бъдещето на ЕС, която трябва да приемат след 10 дни в Рим.
 
"Ние вече имаме тази Европа на две скорости", каза председателят Юнкер, като добави, че не бива да се водят безсмислени дебати.
 
Смисълът на Европа на разллични скорости е, че тези, които искат да вървят по-бързо, не бива да бъдат бавени от другите, които не желаят да полагат допълнителни усилия, каза той.
 
Юнкер посочи, че така нареченото "засилено сътрудничество", което беше въведено с Лисабонския договор през 2009 г., позволява на държавите, които не желаят да следват определени политики, да не участват в тях. Всички имат право да преговарят за условията и да преценят дали това работи за техния интерес, напомни той. 
 
България участва вече в 5 такива формата, сред тях за уреждане на имуществени спорове при разводи, за единното европейско патентно право и за патентния съд и е заявила желание и за европейската прокуратура. 10 от 19-те държави от еврозоната пък преговарят за въвеждане на данък върху финансовите транзакции.
 
По-рано президентът Радев е заявил пред останалите лидери, че "не може да има едно тяло на две скорости". Той съобщи, че е предложил от текста на декларацията от Рим да отпаднат "всички думи", които могат да се тълкуват като разделяне на скорости, както и че е поискал да бъде изрично написано, че парите за подпомагане на по-изостаналите членки на съюза ще продължат да се дават и след излизането на Великобритания от ЕС.
 
В отговор Юнкер посочи, че предложението на Комисията за Европа на скорости, няма отношение към образуването на европейския бюджет.
 
Съюзът, който европейските лидери днес са обсъждали, ще е по-свободен и никой няма да бъде изключен от него или наврян, в кръгове", обясни германският канцлер Ангела Меркел. Тя каза, че всичи държави ще имат достъп до общите проекти, но не не всички ще участват в тях, например ако нямат нужда.
 
Сред новите политики, които Меркел посочи, са отбранителният съюз, който досега беше блокиран от напускащата Великобритания, както и активизиране на отношенията с Африка. Акцент ще бъде поставен върху довършването на цифровия пазар, откъдето се очаква отварянето на нови работни места, на общия пазар и на свободната търговия.
 
"Европейският съюз трябва непрекъснато да се премоделира", заяви Меркел. Тя добави, че Европа иска активно да участва в глобализацията, а не да се крие от нея.
 
В същото време Радев изтъкна, че паневропейски проекти като търговското спорумение с Канада СЕТА са създадени в полза на силните икономики и ще навредят на слабите. Сред компромисите, които България трябва да прави, за да е член на ЕС, той посочи и плана "Юнкер" - най-важната инициатива на настоящата Европейска комисия, коята цели да стимулира частния бизнес за финансиране на проекти от общоевропейски интерес. Същото било положението и с качеството на храните, както и с цената на труда в България.
 
След срещата, като се позова на предстоящите избори в България и в Холандия, Меркел каза, че Европа не може да се съобразява с факта, че в някои държави предстои гласуване, защото избори в различни държави от ЕС има непрекъснато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #192:Бъди реалист!Всичко зависи от мат'ряла,не от "политиците"!Те са марионетки,които кукловодите размахват пред мат'ряла,който от своя страна много обича този театър и въобще не желае да го променя!А промяната е ясна - един шут и на куклите и на кукловодите и да се хваща здраво на работа,сам да си оправя работата,а не вечно да клечи пред КУРните и чака някой да го оправи!Да,ама де такъв народ!Виж какъв хубав мат'рял - хептен е станал на глина!
173
0
 
0
 
! Отговори
до 192 преди 7 години
Оперделено лъжеш, мой човек. .............. Има хиляди примери, как способните хора се оценят навсякъде. И милиони примери , как мързеливите никъде не ги искат.
172
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Всяко изявление на Радев, предизвиква смях. Той ще се окаже напълно неадекватен, заложник на БСП и генерал Деси. Как пък няма в БГ един умен и честен човек. Като започнеш с Доган, преминеш през Станишев, опреш се до Боко Тиквата и сега навлезеш в необраното лозе със Сидеров, Каракачанов, Симеонов и *** . Господ да пази България..Бягайте от БГ...няма спасение.
171
0
 
1
 
! Отговори
хахахаааа преди 7 години
Вижте заглавието Те ни наричат "вас". Явно не сме от тях
170
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВивианГерманците за най-мързеливите работници в ЕС и с най-високи заплати и искат да запазят статуквото. Всеки който е работил в Германия го знае. Те в петък не работят.
169
0
 
0
 
! Отговори
MoX преди 7 години
Смисълът на съюза е участниците в него да си помагат - един е с по- добро финансово положение, друг - с географско разположение, трети - с интелектуален потенциал и всеки се съобразява с проблемите на съдружника( а не - имаш.избори - оправяй се. напр.)Ако всеки си пази неговото за него и взима от общото, за да дърпа напред, това вече не е съюз, а съперничество - война. Без армии и кръв, но война.
168
4
 
2
 
! Отговори
Вивиан преди 7 години
Работа и непрекъснати промени за доброто на държавата трябват на нон стоп,оба.е на българина нито му се работи ,нито му се у.и ,как да стане бе хора ,как да сме рамо до рамо с тия които искат да променят държавата си ,затова по развитите икономики вземат такива решения,защото те са катъра който тегли колата.
167
1
 
4
 
! Отговори
Дедо ви преди 7 години
А ОТ ТЕХНИТЕ ИЗКУСТВЕНИ БЪРКОЧИ. 9. ДА ПРИЕМАМ МИГРАНТИ И ДА ИМ СЕ УСМИХВАМ ДОКАТО ТЕ ХВЪРЛЯТ ХРАНАТА, КОЯТО ИМ ДАВАМ И Т.Н. И Т.Н. МОЖЕ БИ ЩЕ ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА НА ТЕЗИ, КОИТО ОСТАВАТ В ЕС И ЩЕ ПРОМЕНЯТ МНОГО НЕЩА, ИНАЧЕ.....И АЗ СИ ТРЪГВАМ ОТ ЕС
166
0
 
2
 
! Отговори
до 191 преди 7 години
Точно така е, както го описвате. Италия има най-големите дългове, и ако не е Драги, отдавна да е фалирала. Германците завиждат на преуспелите тук Българи не по-малко от сънародниците (не всички естествено) ни в България. За 10-тина години българите в Германия си понакупиха жилища или си построиха къща, при положение, че две-трети от био-германците живеят под наем. А иначе са с голямо мнение за себе и и съжаляват бедните по света...
165
3
 
1
 
! Отговори
Нахакаха ли ви го ? преди 7 години
С две думи - като не искате да слушате и да правите реформи оправяйте се....Радев нали беше против СЕТА а сега искаш да си заедно с Германия? Е как да стане затова и ни избутват полека лека назад, защото няма реформи писна им да ни плюят по докладите и ВИЕ нищо да не правите. Всички политици сте за Въжето ! ВСИЧКИ !
164
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам 2 виши образования завършени в топ западни университети. Владея 5 езика и съм лаурят на награда от топ водещ немски университет. Кандидатствах по научна програма с колеги от други държави и се оказа, че само защото съм с българско гражданство ще ми се заплати 3 пъти по-малко. Въпреси че съм най-квалифицираният кадър и съм ръководител на проекта. Факт, който ме унижава и би унижил всеки български интелектуалец.
163
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отвратително е когато в името на защитата на американски, немски и прочие интереси забравяте че ПЪРВО сте българи и когато обиждат държавата ви не обиждат само цър.вула Гошо, но и майките ви, бащите ви и прочие. Не си мислете, че за англичани или французи има значение колко сте умни. Стига им да видят българския ви паспорт.
162
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 191 Така е ,така е...по леко само да не вдигнеш кръвното.Я им се разсърди на тия гадни европеици,дето обиждат супер развитите във всяко.отношение балканци.Пък ще видим те какво ще правят като им се разърдиш.Как ще ти се молят тогава ,ама ааа....немаа...
161
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 190 :-) :-) :-) Щом чрез нас Англичаните са си решили въпроса с ***,пакистанци...работата е ясна.А между другото я им се обади по телефона на Европеиците и им кажи твоите претенции:-) :-) :-) да ти плащат,дето им пазиш границите.Явно всичко се свежда до пари.Искаш някой да ти плаща а ти...Много си ми под нивото за да продължа да ти отговарям...Абе може и да пробваш да им звъннеш на Европеиците ...може пък и да ти...платят. аха ха ха .Звънни им един телефон,колко му е.Аха ха ха ха
160
2
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Какво значе ЕС? Германия, Франция, Италия, Испания наричат всички останали ***, а балканите направо - второ качество! Кои са тия? Германия е арабска държава без армия и собствена политика, Франция бомбандира Либия след като Кадафи й даде огромен заем, че да не фалират. Италианските банки са собственост на араби /факт/, а Испания е фалирала и мразена от собствения й народ. Тия ли държави са ЕС? Тия ли щие заповядват и ще дърпат Европа? Не, благодаря! Найн, Но мерси, Но порфавор, БАСТА!
159
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сми в Ес само да им пазим границите, че да не ходят при тях хубавците. Иначе още не сме в шенген, второ качество сме, *** си ги изпращат тука и като храна и като посланици, а като капак ни ползват за изтривалки да си уреждат проблемите в страните си - Англия напр. ни използва за да се разправи с пакистанците и ***, ама не директно, че са им колонии. Ей за това сме им. Предлагам като искат да ги пазим да си платят! Като наемаш охранители плащаш, нали. ПЛАЩАЙТЕ!
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно,Сърбия и Македония не са в ЕС,но и заплатите и пенсиите им са по-високи от нашите.Пък дори си нямат валутен борд.Еее,и какъв е извода?Според мен,че и без ЕС ще оцелеем,а може и да сме по-добре.ЕС е само касичка за управляващите,за народа-късата клечка.
157
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде,бе,а срещу кого са?
156
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 183 Ти спокойно можеш да се отървеш от ЕС ,например емигрирай в Сибир
155
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 183 Ми преди 2007 на кое място бяхме в Европа ...а на 1-во място.:-) :-) :-) :-) Особено при твоя Жан Виденов ,наистина доходите летяха главоломно,За една нощ и милионер.ааа какъв живот беше а.