Имигрантите ги чакат тежки времена в Холандия

В страната се е насадила омраза срещу проевропейската политика на отворени врати
10 мар 2017 22:00, Елка Василева
41
Имигрантите ги чакат тежки времена в Холандия
Снимка: Reuters

Десетки мигранти са намерили убежище на бивш кораб болница в един от холандските канали, възползвайки се от програмата "Легло, баня, хляб" за търсещите убежище. Но надеждите им да се установят в Холандия избледняват с увеличаването на подкрепата за крайната десница преди изборите.

Сондажите показват, че крайнодесните ще удвоят електората си на изборите на 15 март, възползвайки се от опасенията, че продължаващата от години мюсюлманска имиграция заплашва да подкопае холандската идентичност. Въпреки статистическите данни, че в Холандия има много по-малко чужденци, отколкото обичайно се смята, много избиратели са на мнение, че мюсюлманските имигранти не успяват да се интегрират и източват някога щедрата социална система, пише Ройтерс.

И дори крайният националистически лидер Герт Вилдерс да не влезе в управляваща коалиция, тъй като традиционните партии отказват да работят с него, той успя да даде антиимигрантска насока на политическите програми и на тези партии.

В северния крайбрежен град Грьонинген десетки мюсюлмани - африканци, араби и малко иранци - седят на празни маси и разговарят тихо в жилищните помещения, обособени на кораба, на който някога лекували болни. Те изчакват решението на съда, след като са обжалвали отказа на властите да им предоставят убежище - процес, който се точи от години, а през това време Холандия започна твърда политика по отношение на икономическите мигранти. Междувременно те са благодарни, че са намерили подслон от суровия вятър в Северно море.

Грьонинген отвори кораба за 100 мигранти, търсещи убежище, по програмата "Легло, баня, хляб" през януари, след като правителството на премиера консерватор Марк Рюте спря финансирането й. Градът планира да разшири капацитета на центъра до 300 души към края на годината.

Тридесетина други холандски градове и села финансират центрове за бежанци по същата програма. Те приютяват хиляди кандидати за убежище.

"Преди четири години бях сам. Знаете как е животът навън, без помощ. Но сега съм благодарен", заяви Муса Сал. Той е избягал от политическо насилие в Гвинея, Западна Африка, и се скитал из Европа, преди да пристигне в Грьонинген. Сал и останалите са наясно със засилването на антиимигрантските настроения, представлявани от Вилдерс, лидера на антиислямската Партия на свободата, но не проявиха желание да обсъждат чувствителни вътрешнополитически теми.

"Бих искал да остана тук и да работя като фризьор. Започнах да изучавам езика. Невъзможно е да се върна в родината си за момента. За мен там е опасно", каза той.

Под натиска на популистите на Вилдерс правителството на Рюте наложи една от най-строгите имиграционни политики в ЕС след 2012 г. То спря финансирането на програмата "Легло, баня, хляб" и намали периода за подслоняване на кандидати за убежище, получили отказ, на 28 дни.

Правителството разшири и списъка на "безопасните" страни, в които мигрантите с отхвърлени молби за убежище може да бъдат връщани законно, а също забрани на мюсюлманките да покриват лицата си на обществени места. Националистическото течение, променящо холандската политика, отразява дълбокото озлобление в обществото към мигрантите в страна, известна дълго време със своя либерализъм и културна толерантност, произтичащи от свързаната с мореплаването вековна история.

Добронамереността, с която бяха приети стотици хиляди марокански и турски работници преди няколко десетилетия, се е превърнала в омраза срещу проевропейската политика на отворени врати, която може да накара до 20 процента от избирателите да подкрепят Партията на свободата на изборите следващата седмица.

Това може да направи партията на Вилдерс най-голямата в парламента, макар че все още изглежда малко вероятно тя да влезе в правителство, тъй като всички традиционни партии отказаха да се коалират с нея.

Но разминаващите се мнения между партиите, участващи в изборите, по въпроса колко имигранти да се приемат и къде да бъдат подслонени, може да направи формирането на следващото правителство сложна и продължителна задача.

Делът на незападните имигранти в тази страна основателка на ЕС нарасна от 7,5 на сто от населението през 1996 г. на 12,1 на сто през 2015, според статистиката. Когато през 2015 г. рекордните 1,2 милиона търсещи убежище - често мюсюлмани, бягащи от гражданската война в Сирия, наводниха ЕС, Холандия прие 43 хиляди от тях, което е горе-долу среден показател за съюза.

Тази година Холандия прие 2546 кандидати за убежище на един милион жители. За сравнение в Германия те са 5441, а във Франция 1063, показват данни на Евростат.

Приемът в Холандия е спаднал наполовина през 2016 г. благодарение на сделката между ЕС и Турция, намалила имиграцията през турска територия към съседна Европа. Въпреки това обаче усещането за броя на мюсюлманите в Холандия в голяма степен надхвърля реалността.

През 2016 г. проучване на Ипсос установи, че според повечето холандци 19 процента от 17-милионното население са мюсюлмани, а в действителност те са 5 процента. Подобно разминаване между усещане и действителност Ипсос установи и във Франция.

Вилдерс обвинява мароканците, че са главният виновник за престъпността в страната и че източват социалната система. Той иска да бъдат затворени границите за незападни имигранти, да бъдат закрити стотиците джамии и Холандия да излезе от Европейския съюз.

Йесе Клавер от партията "Зелени леви" смята, че холандската култура е застрашена не от имиграцията, а от нетолерантната крайна десница.

"Ние не сме расистка страна. Не става дума за имигранти или за исляма. Става дума за социални и икономически проблеми. За хора, които трябва да плащат големи данъци и да не могат да свързват двата края."

Грьонинген и други градове решиха да плащат за мигрантски центрове, след като преговорите с кабинета на Рюте за финансирането на програмата "Легло, баня, хляб" се провалиха.

Властите в Грьонинген казват, че те спазват решението на Европейската комисия за социалните права към Съвета на Европа от 2014 г., че предоставянето на подслон и медицинска грижа за бездомните е фундаментално човешко право.

Изпълнителният директор на "Хюман райтс уоч" Кенет Рот обвини традиционните партии, че не се противопоставят на популистите преди изборите в Холандия, Германия и Франция, а възприемат техните политически позиции заради краткострочни политически изгоди.

Подобна критика не разколеба консерваторите на Рюте. Той публикува открито писмо през януари, седмици преди започването на предизборната кампания, че имигрантите трябва да приемат холандските ценности и да се интегрират или да си ходят у дома.

Имигрантите реагираха с ужас и гняв в социалните медии. Допитване от миналия месец показа, че 40 процента от турците и мароканците вече не се чувстват у дома в Холандия.
 

/БТА/
 


41
Още по темата: Холандияимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
0
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 години
Смиреност и толерерантост спрямо ислямската инвазия!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама турците пък кой ги гони от дома им и що щаг из европа?
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тежко им е, много им е тежко. Дайте им по една булка и гледайте как за нула време ще нацвъкат още по 5 гладни гърла...силно нещастни и замислени за бъдещето си са...Не са се наредили пред местното училище, а на социалните програми увисват веднага....
22
0
 
21
 
! Отговори
Сп€€€нс преди 4 години
М да може и 0,1% да са чужденците , но ако ти се изсипят 200 калпака народ изпият и изядат каквото има по масите и си тръгнат без да платят , ще ти се стори че че са 99%
21
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята за настаняване на кораби е добра,ние трябва да я приложим и усъваршенстваме,като корабите,трябва да са на 1-2км.в морето.От време на време с хеликоптер,ще им се хвърля ,хляб и вода,на брега да има картечно гнездо,за да бъде респектиран всеки плувец-бежанец.Същото може да се приложи и на някой от многоброините острови по Дунава,даже се сещам за един,доста ***,може да побере.Някой мигранти може да се използват по за строеж на магистрали ,почистване на речни корита,банкети на пътища и др
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полициците не пишат законите случайно!!
19
0
 
24
 
! Отговори
ББС преди 4 години
До До 24

Ами недей бачкай в дюнер,бачкай като адвокат,лекар-5 дни в седмицата,добро заплащане
18
1
 
49
 
! Отговори
Мюмюн преди 4 години
Най ми кеф на кораба у холандия, след като си хапна и пийна, да се уригна и да се изпикая през борда. И след това да изпитам гняв и ужас че ще трябва да работя.
17
3
 
55
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Ами Великобритания го направи преди 2г. Социални и детски до второ дете.....Останалите си ги гледай както си искаш.
16
0
 
29
 
! Отговори
Гггг преди 4 години
Мдаааа така е когато свободното движение на хора и капитали за жителите на ЕС стане движение на всеки и където,когато иска и без докумети.
15
33
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Когато започнеш да бачкаш в дюнер тогава дрънкай глупости.....Там се бачка по 12 часа на ден по 6 дена в седмицата....Няма празници и нова година....
14
3
 
47
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 4 години
Няма проблеми, във Китай има работа за всеки. Голямата флота на Холандия да ги праща на контейнеровози. И острови и джамии ще се им построят. И после, голяма пристанищна вълна.
13
12
 
48
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Не само да плюем по форумите, а да гласуваме за Каракачанов на изборите, жалко че нямаме друг по-подходящ като Орбан или Вилдерс.
12
2
 
77
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 4 години
Който е ходил в Амстердам, че се съгласи, че там почти не се срещат био-холандци.
Желая успех на Вилдерс !!!
11
11
 
25
 
! Отговори
Ротердам преди 4 години
Пълни глупости. Само коректност съм видял от холандците до момента. Всичко е пазарлък, но това че сум българин пи никакъв начин е съм го усетил като отношение. Виж от българите тука бая мръсотия - то не е завист, не са коментари как аз съм добре, а пък те, не са интриги за гърба....
10
1
 
96
 
! Отговори
Премиерът Рюте казал преди 4 години
в открито писмо, "че имигрантите трябва да приемат холандските ценности
и ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ
или да си ходят у дома".

В отговор, "Имигрантите реагираха С УЖАС И ГНЯВ в социалните медии ... 40% от турците и мароканците вече не се чувстват у дома в Холандия" ?!?!

Разбрахте ли сега? Философията на имигрантите мюсюлмани е: "Идвам, за да ме храниш и да ти наложа насила моите норми! Ако поискаш да се съобразявам с твоите, аз изпитвам ужас и гняв и НЕ ЖЕЛАЯ ДА СЕ ИНТЕГРИРАМ !"

Какво да говорим повече?
9
1
 
51
 
! Отговори
"Либерализъм и преди 4 години
културна толерантност", срещу какво?
Срещу твърдия отказ на пришълците да се съобразят с културните традиции и ценности на приелата ги и ХРАНТУТЕЩА ГИ държава!
Стотици джамии? Човек може да се моли и у дома си, но вместо това капризничи, че символите на християнската вяра обиждат религиозните му чувства!
"Източват социалната система" - поне 2 часа дневно обществено полезен труд?
"Главен виновник за престъпността в страната" са имигрантите - насила ли ги кара някой да вършат престъпления?
8
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да се опише по точно . Емигрантите реагираха с ужас и гняв в социалните медии . На какво ? Те трябва да приемат холандските ценности или да си ходят . Не те не могат да ги приемат защото те са дошли тук да живеят на наш гръб . Да не работят , да насилват и убиват , да възцарат халифат . Как така някой ще се опитва да ги спре .
7
0
 
63
 
! Отговори
А бе хора преди 4 години
Няма нужда ислямските мигранти да бъдат мразени и обиждани!Това е лошо!Просто трябва най-любезно да бъдат пратени там,откъдето са дошли!Може и другаде,евентуално,стига да не са в Европа....
6
0
 
48
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Ох кат почне големия кютек у Европата, каубоите кви трилиони ще изкарат от продажба на оръжие. И тая война нема приключи за 4-5 години