Москва притеснена от избора на Тръмп за посланик в Русия

Джон Хънтсман е смятан за "ястреб"
Обновена: 10 мар 2017 14:18 | 10 мар 2017 13:37, Елка Василева
66
Москва притеснена от избора на Тръмп за посланик в Русия
Джон Хънтсман. Снимка: БТА

Съобщенията, че Джон Хънтсман ще е следващият посланик на САЩ в Русия, предизвикаха притеснения в Москва, предаде Ройтерс.

Руски официални лица отбелязаха, че Хънтсман е "ястреб", а прокремълските медии припомниха, че той е известен с враждебната си риторика по адрес на Русия.

Служител от администрацията на президента Тръмп съобщи в сряда, че Хънтсман, който е бил кандидат за президент на републиканците и посланик в Китай и Сингапур, е приел предложението на президента да представлява САЩ в Москва. Номинацията му трябва да бъде утвърдена от Сената.

Руско-американските отношения в момента са в най-ниската си точка след Студената война след събитията в Украйна и обвиненията за хакерски атаки и руска намеса в изборите в САЩ и руските власти следят за признаци докъде може да се сринат, посочва Ройтерс.

"Изборът за посланик в Москва е много показателен", заяви руският сенатор Алексей Пушков, който преди е изразявал надежда, че при Тръмп отношенията между двете страни ще се подобрят.

"Хънтсман оглавяваше Атлантическия съвет, където острите критики срещу Русия са се превърнали в норма. Той определено не е гълъб", допълни Пушков.

Тръмп се обгради главно с хора, които не искат подобряване на отношенията, оплака се руският сенатор. "Това ще направи намирането на допирни точки изключително трудно."

Поредно разочарование за Москва вероятно е съобщението, ако бъде потвърдено, че Тръмп е предложил длъжността висш съветник по въпросите за Русия в Съвета за национална сигурност на Фиона Хил, учен и водеща критичка на руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Комунистическият лидер Генадий Зюганов насочи вниманието на последователите си в социалните медии към статия, в която Хънтсман е описан като политик, мразещ Русия. В нея се припомнят негови думи, че изграждане на по-добри отношения с Москва би означавало Вашингтон да загърби липсата на демокрация и незачитането на човешките права в Русия. Цитиран е и негов коментар от 2012 г. по повод политиката на Обама за "рестартиране" на връзките с Москва, която Хънтсман оприличи на "Потьомкинско село".

Реакцията на Кремъл беше по-предпазлива. Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че Москва би приветствала всеки посланик, който е "убеден привърженик" на идеята за установяване на диалог с Русия. Тази предпазливост показа колко Кремъл е снижил очакванията си за сближаване, откакто руският парламент избухна в бурни овации след новината за изборната победа на Доналд Тръмп, посочва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Богат емигрант завеща милиони на училище в Лом" новината днес.Българинът е напуснал България преди нахлуването на руските ***. Заминал за САЩ, забогатял. Сега оставил милиони в завещание на училището, където е учил. Парите са за деца, които учат в университети в Западния свят.Няма и стотинка за образование в Империята на злото МАСКВА. Опа! Там и университети няма!!!!!!! ***!
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пиянството е хубаво нещо. Махмурлукът след това е ужасен.
50
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шахматиста от Кремъл,отново в мат.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да изкара дълго.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук е пълно с коментарите на 1, 2-*** високоинтелигентни интелигенти
47
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** тепърва ще има да бере ядове.
46
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха-ха, изглежда, че блядистанския вожд не е чувал пословицата "Храни куче да те лае". Защо го ручахте шампанското бе aбдали? Това ли е великият вожд който предвижда всичко и играе 8 хода напред?
45
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМИ МОСКВА ИСКАТ ТЕ ДА СИ ИЗБИРАТ ПОСЛАННИЦИТЕ. ПУТИН НЯМА НАСИТА ,ГОРКИЯ ЩЕ СЕ ПРЪСНЕ ОТ МЕРАК ТОЙ ДА Е НАЙ-ВИСШАТА ИНСТАНЦИЯ ,ТОЙ ДА ДИКТУВА ПРАВИЛАТА ПО СВЕТА...
44
1
 
10
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 7 години
днес е на поклонение в МОСКВА. Турчеещата се общност нещо да кажете
43
7
 
15
 
! Отговори
ПУТИН преди 7 години
им се присънва в кошмарите на сороските мишлета. Споко, бе Той такива малки по.серльовци не яде. Само големи тигри укротява
42
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рейгън е.а ***..та на СССР!Кой ли ще е следващият, погаврил се с Русия?
41
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджето вече е в перманентна диария.Нашите русофили-тоже!
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е то голяма изненада, беше ясно че при тръмп ще имат много по лоши отношения.
39
4
 
9
 
! Отговори
ВСИТЕ АТЛАНТИЦИ преди 7 години
станали ОСМАНЦИ. Какво е туй чудо брей! Най-мрачния агент на ЦРУ Косьо Мишев -сивия кардинал на СДС барабар с ТАНКИСТА Е.Михайлов на османска ясла в ДОСТ. Още някой? Пешков, Кутев? Нещо да кажете
38
2
 
7
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 7 години
явно е активирал яничарския корпус у нас
37
7
 
3
 
! Отговори
Зъбльо преди 7 години
Хората нямат какво да ядат, тия харчат пари за посланници в чужбина!
36
1
 
6
 
! Отговори
скаут преди 7 години
не се притеснявайте виждам,че вас с удоволствие ви гледа Ердоган,дерзайте .......само така ще "спасите " България!
35
13
 
13
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
РУСКИТЕ АЛКОХОЛИЦИ САМО ДЕТО ИЗХАРЧИХА ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ ЗА ДА ПОМОГНАТ НА ТРЪМП ДА СЕ ДОБЕРЕ ДО ВЛАСТТА ! КАКТО ВИНАГИ СМЕТКИТЕ КОИТО ГИ ПРАВЯТ В КРЕМЪЛ НЕ ИЗЛИЗАТ ВЕРНИ НА ПАЗАРА !
34
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснaците сaподчовеци, всеки е нaясно с този фaкт! Белият Вожд Тръмп ще им види сметкaтa, Aмерикa ще нaложи мир по светa със СИЛA!
33
2
 
11
 
! Отговори
Кутев преди 7 години
Спокойно, хибриди мои юначни, всичко върви по план!Чувам, че някои се тревожат - питат, бяхме за Радев, той се оказа европеец и натовец. Бяхме за Тръмп, той гледай го какво прави...Спокойно! Това е планът! Иначе, ако вземем, че победим, кой ще ни плаща? А така, има за нас процент от газта, аз си взимам за мене половината, на вас ви раздавам другата половина. Можем да го караме вечно така.Затова, спокойно! Четете си всяка сутрин опорните точки, работете и не се притеснявайте от противоречия.