Москва притеснена от избора на Тръмп за посланик в Русия

Джон Хънтсман е смятан за "ястреб"
Обновена: 10 мар 2017 14:18 | 10 мар 2017 13:37, Елка Василева
66
Москва притеснена от избора на Тръмп за посланик в Русия
Джон Хънтсман. Снимка: БТА

Съобщенията, че Джон Хънтсман ще е следващият посланик на САЩ в Русия, предизвикаха притеснения в Москва, предаде Ройтерс.

Руски официални лица отбелязаха, че Хънтсман е "ястреб", а прокремълските медии припомниха, че той е известен с враждебната си риторика по адрес на Русия.

Служител от администрацията на президента Тръмп съобщи в сряда, че Хънтсман, който е бил кандидат за президент на републиканците и посланик в Китай и Сингапур, е приел предложението на президента да представлява САЩ в Москва. Номинацията му трябва да бъде утвърдена от Сената.

Руско-американските отношения в момента са в най-ниската си точка след Студената война след събитията в Украйна и обвиненията за хакерски атаки и руска намеса в изборите в САЩ и руските власти следят за признаци докъде може да се сринат, посочва Ройтерс.

"Изборът за посланик в Москва е много показателен", заяви руският сенатор Алексей Пушков, който преди е изразявал надежда, че при Тръмп отношенията между двете страни ще се подобрят.

"Хънтсман оглавяваше Атлантическия съвет, където острите критики срещу Русия са се превърнали в норма. Той определено не е гълъб", допълни Пушков.

Тръмп се обгради главно с хора, които не искат подобряване на отношенията, оплака се руският сенатор. "Това ще направи намирането на допирни точки изключително трудно."

Поредно разочарование за Москва вероятно е съобщението, ако бъде потвърдено, че Тръмп е предложил длъжността висш съветник по въпросите за Русия в Съвета за национална сигурност на Фиона Хил, учен и водеща критичка на руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Комунистическият лидер Генадий Зюганов насочи вниманието на последователите си в социалните медии към статия, в която Хънтсман е описан като политик, мразещ Русия. В нея се припомнят негови думи, че изграждане на по-добри отношения с Москва би означавало Вашингтон да загърби липсата на демокрация и незачитането на човешките права в Русия. Цитиран е и негов коментар от 2012 г. по повод политиката на Обама за "рестартиране" на връзките с Москва, която Хънтсман оприличи на "Потьомкинско село".

Реакцията на Кремъл беше по-предпазлива. Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че Москва би приветствала всеки посланик, който е "убеден привърженик" на идеята за установяване на диалог с Русия. Тази предпазливост показа колко Кремъл е снижил очакванията си за сближаване, откакто руският парламент избухна в бурни овации след новината за изборната победа на Доналд Тръмп, посочва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.