Полша скочи срещу "Европа на скорости": Шантаж!

Спазването на нормите на ЕС не било за продан
42
Полша скочи срещу "Европа на скорости": Шантаж!
Беата Шидло. Снимка: БТА

Полша не е съгласна с идеята за Европа "на няколко скорости", заяви днес премиерката на страната Беата Шидло, цитирана от Франс прес. Тя коментира така един от сценариите, предложени за обсъждане на 27-те страни членки на ЕС относно неговото бъдеще след напускането на Великобритания, и в подготовка за срещата на върха в Рим, посветена на 60-ата годишнина на Евросъюза. 

"Ние никога няма да приемем да се говори за Европа на няколко скорости", подчерта тя на брифинг за журналисти в Брюксел след неформалната среща на лидерите на ЕС. Според нея тази среща е "компрометирала единството на съюза". 
 
Вчера Полша се опита да осуети преизбирането на поляка Доналд Туск за втори мандат като председател на Европейския съвет, но не успя и остана в пълна изолация. Само тя гласува против нов мандат за своя сънародник, а после наложи вето върху приемането на заключителна декларация от срещата заради това, че Туск бе преизбран въпреки волята на полската делегация. 
 
Шидло каза пред журналистите, че изобщо не смята срещата на върха за състояла се, тъй като декларацията не е била приета, отбелязва ТАСС. Според нея е имало само обмен на мнения. Тя отказа да разкрие подробности от преговорите, на които, по думите й, е имало размяна на реплики на висок тон. 
 
"Полша няма да позволи на страните от "стара Европа" да я шантажират с пари и смята, че спазването на нормите на ЕС не е за продан" - така отговори тя на въпрос как Варшава се е отнесла към думите, приписвани на френския президент Франсоа Оланд, който упрекнал Полша, че отстоява някакви норми и правила с парите на Западна Европа. 
 
ТАСС цитира информирани източници, според които по време на спора за преизбирането на Туск за председател на Европейския съвет, Оланд казал: "Правилата са ваши, но парите са наши". Шидло реагира саркастично, като каза на брифинга днес, че няма намерение "да гледа сериозно на президент с 4 процента подкрепа". 
 
"Ако лидерите на ЕС мислят, че могат да шантажират с пари, то перспективите пред ЕС са печални. Не може държавите от нашия регион да бъдат разглеждани като страни, които трябва да благодарят за членството си в ЕС, -отбеляза полската премиерка, цитирана от ТАСС. " Ние сме се борили за това, строим потенциала на общността, развиваме се по-бързо от всички и използваме своите привилегии на общо основание. Полша не се страхува от шантаж. Не всичко се купува с пари", подчерта тя. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: есПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оланд казал "парите са наши"? Ами така е - например Софийска вода я държат французи и парите на българите отиват във Франция.
7
4
 
33
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
хаха къде отидоха евроатлантичедките ценности, май накрая си дойдохмр нс думата, който плаща той поръчеа музиката....и ся пак Путин тоз зъл гении е виновен, началото на края, Тръм врътна кранчето и взеха за пари да се карат и фа си гледат в паниците...
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поляците няма да се съгласят с пълзящия комунизъм , ако има ЕС , Туск беше назначен от левите сили подпомагани от Меркел Оланд Рахой и Италия в тази групичка липсват продажния Ципрас и Ердоганя просто северните страни ще се отделят Меркел и уж противникът и Шулц ще загубят в Германия разбра се че разчитат на гласове от арабски произход - най - бедните намерили рай в Германия та скандинавците ще ни оставят ако ще да станем от 4 -я свят
5
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросната дописка е от ТАСС и се явява поредната манипулация, целяща дискредититране на ЕС.
4
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се отделим източноевропейците в отделна организация, ние сме си близки открай време, една неутрална организация, която няма да се кланя нито на Изток, нито на Запад! Високомерните западноевропейци нека се давят в афро-мюсюлманската вълна!
3
24
 
7
 
! Отговори
опааа оля се преди 7 години
Гужук не дрънкай за разпад че ще ядеш кремвирши цял животец и ше лижеш пияни руски дирници
2
5
 
31
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Представяте ли си го тиквата на такава среща с клепнали уши и подвита опашка пред големите началници как "самоотвержено" защитава националните ни интереси ,ама друг път.
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Охо, щом е имало и размяна на реплики на висок тон на срещата за бъдещето на ЕС, значи нещата логично вървят към разпад!