Япония почете паметта на жертвите от труса и цунамито преди 6 г.

Жертвите на стихийните бедствия са близо 16 000
11 мар 2017 12:36, Елка Василева
11
Япония почете паметта на жертвите от труса и цунамито преди 6 г.
Снимка: Reuters

Цяла Япония почете с минута мълчание паметта на жертвите от стихийните бедствия на 11 март 2011 г.

Траурната церемония в центъра на Токио започна в 14:46 ч. местно време - точно в същата минута, когато преди 6 години край североизточното крайбрежие на Япония стана най-мощното в националната история земетресение с магнитуд 9, предизвикало разрушително цунами.

Височината на вълната на някои места превиши 40 м. Тя стана главна причина за гибелта на хиляди хора. По последни данни жертви на стихията станаха 15 893-ма души. 6 г. по-късно други 2550 души все още се смятат за безследно изчезнали. Над 120 000 души не могат да се върнат по домовете си след евакуацията.

Още по темата

Стихийното бедствие доведе и до катастрофата в АЕЦ "Фукушима 1" в едноименната префектура. Там излязоха от строя системите на енергоснабдяването и охлаждането, в резултат на което се разтопи ядреното гориво в три реактора и това бе съпроводено от взривове и изхвърляне на радиация в атмосферата и в морето. Заразени бяха обширни прилежащи територии, откъдето бяха евакуирани десетки хиляди хора.

На траурна церемония в Националния театър в центъра на Токио днес говори премиерът Шиндзо Абе, предаде ТАСС. Той благодари на световната общност за помощта и подкрепата, оказани след бедствието, и каза, че неговата страна трябва да сподели получения опит за предотвратяване на последствия от стихийни бедствия в бъдеще.

Правителството смята да преразгледа мерките за безопасност и плановете за готовност за бедствия, използвайки за целта "ценните уроци", извлечени от ужасяващите последствия на трагедията".

На церемонията говори и по-малкият син на японския император Акихито - принц Акишино. "Всички ние се надяваме, че онези, които се оказаха в сложна ситуация, няма да бъдат забравени и ще дойде ден, когато те ще живеят в мир и спокойствие", посочи той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех кой ли правеше земетресенията преди сащ и русия ... Това конспирациите са голяма работа :D
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 6Брех кога успяха ги тестват коя е по-мощна бе :D
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Активен си рубладжиче.Само имай предвид, че руската СУРА е много по-мощтна от ХААРП,и че фашистът путин не би се колебал да я използва.От отчаяние...
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ФАЩ още не могат да простят на японците за пърл харбър и отвреме на време им правят мизерии с разработеното от нацистите още ХАРП
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иии лудите пристигнаха...
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може пък Фашия и хер Путллер да са използали СУРА.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фукушима е най-страшната ядрена катастрофа в историята! Дори в момента излъчва на километър от централата по 540 бекерела в час. Смъртоносната доза е един бекерел. И нищо не правят за неутрализирането и.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ФАЩ да си признаят че ползваха ХААРП него ден целенасочено!