Датският премиер застана зад Холандия

Поиска отлагане на срещата си с турския си колега
12 мар 2017 18:18, Александър Попов
89
Датският премиер застана зад Холандия
Ларс Льоке Расмусен. Снимка: Reuters

Премиерът на Дания Ларс Льоке Расмусен обяви днес, че от солидарност с Холандия, предлага отлагане на посещението на турския премиер Бинали Йълдъръм в Копенхаген, предадоха Ройтерс и БТА.

"Неотдавнашните нападки на Турция срещу Холандия не може да не бъдат засегнати на предстоящата среща. Имайки предвид това, аз предложих на турската страна да я отложим", се посочва в съобщение на датския премиер.

Двустранните разговори между премиерите на Дания и Турция трябваше да се състоят този месец. Ръководителят на датското правителство обяви, че Копенхаген следи събитията в Турция "с голяма тревога".

Още по темата

"При обикновени обстоятелства, това не би попречило на срещата и ние бихме изказали нашите опасения открито. Но, отчитайки характеристиките, които Анкара даде на западните демокрации, срещата би означавала, че Дания се отнася към действията на Турция по-меко отколкото е в действителност", добави Расмусен. "При обикновени обстоятелства за мен би било удоволствие да поговоря с г-н Йълдъръм, както това стана в Анкара на 10 декември", посочи датският премиер.

Дипломатическият скандал между Амстердам и Анкара започна вчера с отказано разрешение за кацане в Холандия на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който искаше да говори на митинг пред турски избиратели в Ротердам.

Холандските власти забраниха изявите в страната на турски политици, които набират подкрепа за референдума за конституционни промени в Турция следващия месец. Независимо от забраната, вчера от Германия в Холандия пристигна турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая. Холандската полиция не й даде възможност да говори пред турската диаспора и също така блокира входа на турското консулство. Няколко часа по-късно министърката бе обявена за "нежелан чужденец" и с полицейски ескорт бе изпратена до границата с Германия.

В отговор турският премиер критикува действията на Холандия и заяви, че Анкара ще предприеме "най-сурови" ответни мерки. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и външният министър Мевлют Чавушоглу обвиниха Холандия в "нацизъм" и "фашизъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
западът наритва джудетата- тирани, ние какво правим?
41
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво пичове!!! Така се действа срещу турчина
40
30
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Големия въпрос е как да си делнем Холандия със суринамците, и те са много, и ние сме много, ще се стигне до леене на кръв!
39
3
 
48
 
! Отговори
защо преди 7 години
А защо мълчи Брюксел?или Холандия не е в ЕС?!
38
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция се държи като Реджеб Иведик. Добър, ***, агресивен и комплексиран.
37
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай Реджеп Кончитите!
36
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук пък ги оставаме ДПС-ето да агитира на турски...не е луд, който яде баницата
35
18
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
Холандия, Дания и България заедно могат да победят Турция на война.Затова трябва още повече да се обединим! България и Дания да легализират тревата; България и Холандия - еднополовите бракове; а Холандия и Дания - шкембе-чорбата!
34
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво!!! Скоро всички ще се опъшчат срещу самозабравилия се султан-ислямист-фашист!
33
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега схващате ли защо Холандия, основно, ни държи извън Шенген? Защото тук им правим теманета на тези, на които те им пускат конна полиция с палките.
32
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швеция също удари по турците - отменили са договора за наем на зала за проправителствен митинг в Стокхолм.Ще ги пъдят до дупка.
31
0
 
43
 
! Отговори
Рюте преди 7 години
Качвам ги всичките туркета на кораба и да се махат от тука. Писна ми от тая смрадлива ***, Амстердам стана огромно гето заради тия ***.
30
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с референдум и без все същата ***. Предполагам, че всичките тия циркове с Холандия е да се отклони вниманието на хората от истинските им проблеми - арести, терор, атентати, срив на валутата. Какво ли не.
29
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да си спечели референдума на Ердоган не му е нужна измама. Там преобладаващото население е нискообразовано селско. Интелигенцията е концентрирана в Истанбул и Анкара, но вече е добре наплашена, а и е твърде малобройна, особено след арестите на по-влиятелните от тях напоследък.
28
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хич няма да си мълчим. Айде Ердоган ако има дуп....е да пуска орди. Тоя е страхлив та стой та гледай. Репчи се на Путин после отиде да ближе. Какво стана с прословутия Гюлен? Нали поставяше условия на Сащ? Нищо и половина. Дрънчи на кухо.
27
40
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гейовете се поддържат!!! Браво! Комици!
26
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган ще си спечели референдума, но Турция ще бъде изолирана от най-богатия си съсед - ЕС. Тук ще проличи и единството на Европа - всички ще скокнат срещу Турция. Дания вече го стори, на Германия още малко й трябва, Австрия, Унгария, Словакия... отдавна говорят за това, а когато Европа го отсвири и Путин ще му бие шута, заради Су-то и защото вече няма да му е полезен във всяването на раздори в ЕС.
25
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще спечели референдума с измама то е ясно ! дано не съм прав !Аз обаче друго се чудя защо е толкова нагъл ..къде се е чуло видяло министри да ходят по чуждите държави да агитират .Сега ЕС трябва да е единен и да застане зад Холандия
24
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как искате кремълския президент на България да се изкашля по такава деликатна тема и обиди най-добрия приятел на ***, Ердоганя? Я по тихо и стига сте църкали по форума. Нито една руска държанка няма да каже нещо, нито бялата красавица, нито Каракачанката, никой.
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как ще спечели Турция от референдума?НИКАК!Все същата ***. Защо Ердоган и Путин са се разбрали, разплащанията да стават в турски лири и рубли. Защото турската валута все по вече се срива.Ердоган го знае прекрасно. Надява се чрез референдума да закрепи нещата. Но няма да стане. А пък на Запад вече не му искат обезценената валута. Искат евро и долари.