Ердоган се закани: Холандия ще си плати!

Холандия пък с опит да деескалира конфликта с Турция
12 мар 2017 15:15, Александър Попов
128
Ердоган се закани: Холандия ще си плати!
Марк Рюте. Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Холандия ще си плати за това, че жертва отношенията със съюзник в НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Ердоган каза, че Турция ще предприеме ответни мерки след изгонването от Холандия на турската министърка на семейството и социалната политика. Турският президент определи като "безсрамно" отношението на холандските власти към министърката Фатма Бетюл Саян Кая.

"Със сигурност те ще си платят и ще разберат какво значи дипломация. Ние ще ги научим на международна дипломация", заяви Ердоган в реч на церемония по връчване на награди в Истанбул, съобщава Ройтерс.

Турският президент посочи, че уместно е обвинил холандското правителство в "нацизъм" и "фашизъм", защото "само този тип режими биха забранили на чуждестранни министри да пътуват в страните им", отбелязва АП.

Вчера холандските власти не позволиха на двама турски министри да правят предизборна агитация в Холандия за предстоящия в Турция референдум за конституционни промени.

"Мислех, че с нацизма е свършено, но не съм бил прав. Нацизмът е жив в Запада", заяви Ердоган.

Той благодари на Франция, която позволи на турския външен министър да говори днес пред турски граждани в град Мец.

След безпрецедентната дипломатическа свада между Холандия и Турция, холандският премиер Марк Рюте каза днес, че ще положи всички усилия за "деескалация" на конфликта с Анкара, който той нарече най-лошият, който страната му е изпитала от много години, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Вчера холандските власти не позволиха на двама турски министри да правят предизборна агитация в Холандия за предстоящия в Турция референдум за конституционни промени.

"Никога досега не съм се сблъсквал с нещо подобно, но ние искаме да да бъдем по-разумната страна. Ако те продължат да ескалират конфронтацията, ние ще трябва да отговорим, но ще направим всичко, което е по силите ни, да свалим напрежението", каза Рюте.

Анкара заплаши Холандия, че ще отговори по "най-твърд начин", след като на двама турски министри не бе позволено да говорят в Ротердам пред местни турски емигранти и да правят политическа агитация сред тях.

"Турция е горда страна, Холандия е горда страна. Ние никога не можем да поддържаме отношения при заплахи и изнудване от този род", каза Рюте, който е в тежка надпревара с антиислямския политик Герт Вилдерс за парламентарните избори, които трябва да се състоят в Холандия в сряда.

Премиерът каза, че неговата страна е в правото си да блокира турски митинги на своя територия, тъй като те представляват заплаха за обществения ред. В Холандия живеят около 500 000 турски имигранти и техните деца. Повече от тях имат двойно гражданство и имат право да гласуват и в двете страни, припомня Ройтерс.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: ТурцияХоландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
38
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
След безпрецедентната дипломатическа свада между Холандия и Турция, холандският премиер Марк Рюте каза днес, че ще положи всички усилия за "деескалация" на конфликта с Анкара, който той нарече най-лошият, който страната му е изпитала от много години, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.Ааа ще се усетиш това да не ти е България дето същия Марк Руте преди няколко години каза "българите са неспособни да създадат работеща държава"А българите се направиха, че не са го чули...
2
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами гонете ***. Докато е време!
1
11
 
45
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Интересно ми е как холандците ще реагират на нахлуването в консулството им и замяната на тяхното знаме с турско. Войни са пламвали и при доста по-безобидни обстоятелства...