По данни на НАТО: Похарчили сме за отбрана 1.3% от БВП

Делът на САЩ във военния бюджет на Алианса - 46%
Обновена: 13 мар 2017 22:33 | 13 мар 2017 22:33, Веселина Йорданова
13
По данни на НАТО: Похарчили сме за отбрана 1.3% от БВП
Снимка: архив, Ройтерс

НАТО представи днес данни за разходите за отбрана на държавите от пакта, според които през миналата година по неокончателни изчисления нашата страна е отделила средства, равни на 1.3 на сто от БВП в това направление (1.187 млрд. лева).

От общите отбранителни разходи нашата страна е похарчила 12.55 на сто за военно оборудване, като целта е да бъдат достигнати 20 процента, предаде БТА.

В годишния доклад за дейността на алианса се допълва, че България участва в мисиите на пакта с 86 бойци в Афганистан и с 10 - в Косово. 

Делът на САЩ във военния бюджет на НАТО за 2016 г. възлиза на близо 46 на сто, а общата сума на разходите за отбрана на 28-те страни членки през годината е бил 892 милиарда долара по фиксирани цени от 2010 г. Това се казва в публикувания днес доклад на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде ТАСС. 
 
В документа пише, че делът на САЩ в отбранителните разходи е 45,9 на сто, а на европейските държави и Канада - оставащите 54,1 процента. За пръв път военните разходи на европейските страни членки бележи годишен ръст от 3,8 на сто. 
 
ТАСС коментира, че тези числа нагледно потвърждават тезата на Вашингтон, че американските разходи за колективната отбрана са непропорционално големи. 
 
В доклада се посочва, че европейските страни и Канада са се ангажирали в срок до 2024 г. да повишат нивото на отбранителните си разходи до 2 на сто от своя брутен вътрешен продукт. За 2016 г. военните разходи на 27-те страни членки (без САЩ) е 1,47 от техния БВП. 

13
Още по темата: армияНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Така така е било преди 1 година
Зам. - министърът на отбраната Орхан Исмаилов...Сега е в ДОСТ!!!!!!!!!!!!
А докато е бил Орхан Исмаилов,който сега е в ДОСТ в министерство на отбраната........
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България мрази фашистите от USA.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плевела и Тиквата държаха ниски заплатите за да може да снасят милиарди на господарите си от НАТО.
7
9
 
4
 
! Отговори
USA the best преди 1 година
България мрази Рашка
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха!Какъв бюджет за неъществуваща "армия"!Освен ако не се има предвид караула пред пЛезидентството,военният оркестър и бригатите ли,или ротите,или взводовете,дето изпълняват мисии по света, по чистене на нужниците на войниците от "висшите" раси!

А всичко останало,дето е откраднато,да се счита за комисиона на колониалната администрация по поддръжлата!
5
1
 
4
 
! Отговори
да преди 1 година
такъв бюджет и не им стига май балона там е голям и като се спука и с толкова бюджет общ за обща отбрана странна работа и сме скръб даваш 2 процента от БВП после плащаш от бюджета заплати купуваш техника от бюджета значи реално ще стане 4 от БВП или аз не разбирам сега даваме 1,3 от БВП в обща каса и получаваме мижава база с няколко мрашляка без наша техника що за простотия абе далавера
4
7
 
12
 
! Отговори
Искаме мир! преди 1 година
Не искаме НАТО! Искаме мир!
3
7
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
И какво сме имали ние? Питам за един приятел.
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо ни принудиха всичко което имахме,да го унищожим(кражби близо двайсет години)сега да създаваме всико наново...ей това кравара е много прос...ттт
1
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
DA ZNAEM RUSIA E GLAVNATA ZAPLAHA A NE ROMITE KOROMPIRANTE POLITIZI I MAFIATA V BALGARIA ISLIAMSKITE BEJANZI NE SA ZAPLAHA RUSIA RUSIA