Полша скочи на ЕС заради Туск: Мамите!

Брюксел водил политика на двойни стандарти
13 мар 2017 10:37,
35
Полша скочи на ЕС заради Туск: Мамите!
Снимка: архив, Reuters

Полша обвини Европейския съюз в "мамене" и обяви "негативна" политика към Брюксел, след като загуби дипломатическа кампания да изгони собствения си бивш премиер Доналд Туск от поста председател на Европейския съвет, пише в. "Гардиън".

"Излиза, че политиката на ЕС е политика на двойни стандарти и мамене", цитира вестникът думи на външния министър Витолд Вашчиковски.

Още по темата
На срещата на върха в Брюксел миналата седмица Полша единствена гласува против преизбирането на Туск, припомня изданието.

Консервативното евроскептично правителство във Варшава водеше активна кампания против 59-годишния центрист Туск, който беше премиер на Полша от 2007 до 2014 г. преди да оглави Европейския съвет. Според Полша Туск не е трябвало да бъде избиран против волята на собствената му страна.

Лидерите на ЕС обаче гласуваха 27 на 1 да се даде нов мандат от две години и половина на Туск, като против бе само министър-председателката на Полша Беата Шидло.

"Трябва да си дадем сметка, че можем да бъдем измамени във всеки един момент. Трябва да приспособим политиката си и да коригираме поведението си към ЕС. Със сигурност трябва да понижим равнището на доверието си в ЕС. Ще трябва да започнем да водим негативна политика", заяви Вашчиковски, според когото това може да включва "блокиране" на различни европейски инициативи.

Дипломатическият сблъсък извади на показ задълбочаващото се разцепление с Полша, броени седмици преди 60-годишнината на ЕС, на която съюзът се надяваше да покаже единство, и в момент, когато Великобритания се готви да напусне ЕС, отбелязва "Гардиън".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: брюкселПолшатуск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
To преди 7 години
Kravta Voda nestava izvodi koi ot Kakvoto Testo e omesen :-)
8
9
 
14
 
! Отговори
светнат преди 7 години
Че мамят - мамят, спор няма.Независимо от всичките безумия на ЕС не виждам друга алтернатива за България.Че не ни бръснат за слива - и това си е вярно. Дано поне политиците ни са достатъчно умни да изтъргуват гласа ни в ЕС за максимални ползи за страната.
7
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето затова, трябва да се мине към Европа на различни "скорости".Не може всеки ***, па макар и избран демократично в собствената си страна да спъва интеграцията на ЕС. Никой не го кара насила да е там, както едно време във ВД. Като не иска, айде бегом към сибирските или анадолски простори!Останалите ще гласуваме с мнозинство, без право на вето на всеки доморасъл нацист.
6
4
 
15
 
! Отговори
Т. Петков преди 7 години
Господин анонимен, ако ние сме "рушкороби", вие сте евророб. Тук не става въпрос за робство, а за двоен стандарт. Избягахме от един двоен стандарт, за да се натресем на друг, още по-лош. Нека да се махне този двоен стандарт и всичко ще е наред!
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой много майсторски забива клин в ЕС, евала. ЕС трябва да стане по-гъвкаво по отношение на излизащите. Който иска, да си тръгва. Референдум и айде. Реално за държави като нашата, членството в съюза е единственото решение за оцеляване. Може да сме втора категория, но не сме 10-та, както са макетата примерно.Под прикритието на национализма ще си окачим сами въжето. Ще станем нещо като Македония, само че вместо шиптъри си имаме мамалиги и турци.
4
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еййй рушкороби, я се скрийте бе!
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Полша не знам, но за нас ЕС се оказа голяма тесла, набутване...
2
2
 
16
 
! Отговори
Т. Петков преди 7 години
Много жалко, че едва сега, но все пак добре, че разбирате, че в ЕС има двоен стандарт, т.е. "наши и ваши", "наши, но и по-наши", "за едни ЕС е майка, а за други мащеха" (изберте, което ви харесва!)
1
1
 
3
 
! Отговори
To преди 7 години
Setili sa se sled 17God. Po programa I schema na Zapada (USA) I umstvena podkrepa ot UK.a ES be6e marionetkata Im.!!!