Терористи се крият зад името на... Олимпийски плувец!

Измамата била открита, когато бирници се явили със сметката за ток
Обновена: 13 мар 2017 11:50 | 13 мар 2017 11:37,
3
Терористи се крият зад името на... Олимпийски плувец!
Питер Тимерс на Олимпиадата в ЛондонСнимка: архив Reuters

Терористи откраднаха самоличността на известен спортист, оставяйки го да им плати сметката за ток. Това съобщават белгийските медии в навечерието на първата годишнина от терористичните нападения в Брюксел на 22 март, при които загинаха 32 души, а над 400 бяха ранени.

Поредната жертва на терористите се оказа вицеолимпийският шампион по плуване Питер Тимерс, който е записан като титуляр на сметката за ток в едно от жилищата, използвани от клетката на "Ислямска държава".

Тимерс е в шок, че самоличността му е била открадната и използвана, за сключване на договор с една от компаниите, които доставят елетричество, съобщават медиите.

Сметката е за жилище, използвано от терористите в населения с мигранти квартал "Скарбеек". Не е ясно дали това е апартаментът, в който тримата атентатори от летището прекараха нощта преди атентата.

Името на плувеца станало известно на разследващите, след като те успяха да влязат в изхвърления в кошче за боклук пред апартамента компютър на групата.

За семейството на спортиста изненадата дошла, когато компанията доставчик на ток им изпратила последно предупреждение да си платят сметките преди да ги даде на бирници.

Питер Тимерс получил искането в началото на февруари, въпреки че никога не е бил клиент на компанията. Според съпругата му до този момент те не били получавали сметки или подканяния да си платят задълженията.

Наложило се семейството да доказва, че никога не живяло в Брюксел, тъй като компанията доставчик смятала, че те са се преместили от столицата или пък че давали жилището под наем.

При последвалото разследване се установило, че обитаваната от терористите тайна квартира е била вписана на името на Тимерс, като за сключването на договора, е използвана датата му за раждане. Компанията не разкрива дали те са разполагали и с други лични данни на спортиста. 

Междувременно още едно откритие, свързано с изхвърления компютър, показа, че терористите са съгласували плановете си за нападение в телефонен разговор със Сирия, в деня преди атаките.

Разговорът, продължил около 10 минути, потвърждава версията, че те са бързали, подплашени от ареста в Брюксел на Салам Абдеслам - единственият оцелял от парижките атентатори, няколко дни по-рано. Записът показва как те са се уточнявали да използват общо 100 кг експлозив за бомбите на летището и в метрото.

"Работим трескаво. Кълна се, братко, Аллах ми е свидетел, че имахме много планове. Много идеи... Но трябва да работим сега или ще изгнием в килия", казва Ибрахим ел Бакрауи, който се самовзриви на летището.

По-нататък терористите уточняват часа на атаката, така че да засегнат пътниците от американски, руски и израелски полети.

Те обясняват, че се отказват да стрелят по хората (както беше направено в Париж), за да не бъдат обезвредени от охраната на летището и решават да взривят три бомби в залата за заминаващи пътници.

"Решихме, за да достигнем максимален брой жертви, да се разпръснем и да действаме едновременно, иншалах", казва Нажми Лашрауи, вторият от камикадзетата.

Аудиозаписът в компютъра е използван за изпращане на криптирано звуково съобщение до техни съмишленици в Сирия. В същата машина е открито и писмо до белгийското правителство, писано на 21 март 2016 г., нощта преди атаките. Не е известно дали то е било изпратено или е останало само чернова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Адзура преди 7 години
До фактиЕ, специално терористите от Брюксел, са си местно население. Родени и отрасли в Белгия и Франция. Така, че никой не ви ги разселва. Сигурно не знаете, че има и български мюсюлмани в редиците на ИДИЛ.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах!Ах, ах и ах!