Турция гласи ответни мерки, но без икономически санкции

Анкара изпрати две дипломатически ноти до Амстердам
13 мар 2017 11:52,
58
Турция гласи ответни мерки, но без икономически санкции
Фатма Бетюл Саян Кая по време на пресконференцията след завръщането си от Кьолн Снимка: Reuters

Турция е изпратила две дипломатически ноти до Холандия във връзка с дипломатическия спор, който се разрази, след като властите в западноевропейската страна отказаха достъп до страната на двама турски министри.

Шарже д'афер на Холандия беше привикан в Министерството на външните работи на Турция за трети път в рамките на няколко дни.

Още по темата

Анкара се закани да накаже Амстердам, но в какво може да се изрази заканата?

Фатма Бетюл Кая Саян, министърът на социалните политики и семейството, която беше експулсирана от Холандия обясни, че на първо място може да се анулира сътрудничеството между двете страни в разузнавателната дейност. Телевизионният канал НТВ, цитиран от БТА, посочи, че между двете страни има много сериозно сътрудничество в тази сфера, но то временно ще се преустанови.

Турция ще забрани на холандски военни самолети да ползват нейното въздушно пространство, ще преустанови действието на холандските ракетни установки "Пейтриът" край Адана и ще поиска холандските военни да се завърнат в страната си.

Анкара призова холандският посланик да не се връща засега в Турция. Консулските служби на Холандия в Турция са затворени за неопределен срок.

Анкара обаче няма да прилага икономически санкции спрямо Холандия, заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчи.

Стокообменът между двете страни възлиза на 6,1 милиарда долара, като преимущество има вносът - 3,9 млрд. долара, холандските инвестиции в Турция са около 21 млрд. долара срещу 9 млрд. долара турски инвестиции в Холандия.

Близки до управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ считат, че забраната на холандските власти да пуснат турските министри и разразилата се криза ще имат положителен ефект за ПСР.

Депутатът Хюсеин Коджабайък в коментар за тв канал А хабер заяви: "Всъщност не трябва да се сърдим на Германия и на Холандия. Даже трябва малко да им благодарим. Защото забраните, които ни наложиха, ще повишат нашия рейтинг за референдума за конституционните промени най-малко с два пункта като реакция на техните действия. Може със сигурност да очакваме, че колебаещите се и даже част от избирателите, които са склонни да гласуват с "не", поради грубите действия на холадските власти може да променят позициите си към "да".

В същото време турски анализатори коментират, че след изборите в Холандия на 15 март може да се очаква нормализиране в отношенията между двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
ОСМАН преди 7 години
ИМПЕРИЯТА ИМ ДАДЕ ДВЕ ЛУКОВИЦИ.А ПЪК ТЕ СИ СЪЗДАДОХА ИСТОРИЯ ЗА ЛАЛЕТАТА.ПРЕДСТАВЯМ СИ КОЛКО ЗАБЛИДЕНИ КОМУНИСТИ ИМА ТУК .КОИТО НИЩО НЕ ЗНАЯТ ЗА ИСТОРИЯТА И ЗА ЛАЛЕТАТА.И СИ ПРЕДСТАВЯТ ВЛЕМЕ РАЗДЕЛНО ЗА ИСТИНА.ЗА ЛЕВСКИ .ЗА БОТЕВ .ЕДИН НАРОД С ЛЪЖЛИВА ИСТОРИЯ.КОЛКОТО И ДА БЯГАШ ОТ ИСТИНАТА ТЯ ИДВА ПРИ ТЕБ .РАНО ИЛИ КЪСНО.ДОЛУ БСП...
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ценностната система на по-младите хора е също като европейската, а консерватизмът на Анадола постепенно отмира----- koy i kak da vi obyasni ce nie ne sme evropeytsi i ne ni vilniva evropeyskata kultura tam sistemi mistemi kakvoto imat a anadola ne moje da otmira nikoga poradi prostata pricina ce anadola e sistnosta na turtsia
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо западните МЕДИИ мълчат за Метин Фейзиоглу ---------- proceti biografiyata na metin feyzioglu kade si trignal da sravnyavas covek ot ranga na metin feyzioglu s ovcarya erdogan ey zaradi takiva kato teb erdogan e na vlast ot 15 g. no kraya vi nablijava
33
2
 
1
 
! Отговори
jumbo преди 7 години
Le le to tuka e pilno s trolove na Reco psihopata,samo da vi popitam v valuta li vi palstat ili v turski liri.Ako raboti te na minmalna zaplata za 1400 liri napravo ste jiv ziyan.Hitri lisitsi steeeeeeee izsilnitsi.
32
0
 
1
 
! Отговори
фото преди 7 години
горкия Баща на турците с отчаян поглед към небесата, вместо мечтаната европейска култура - пак шалвари и никаби. добре поне, че не са изгонили и холандските туристи.
31
4
 
3
 
! Отговори
ДОСТ преди 7 години
До 33В Турция имаше много преврати, всички организирани от запада. Мендерес го свалиха 1960. А следващия преврат беше през 1980 - от диктатора Еврен.
30
4
 
4
 
! Отговори
До Ангел преди 7 години
Ангеле, колко време си живял в Турция...извод не се прави гледайки скат, алфа, снн и др западни медии. Най-добър извод се прави ако живееш в една държава, да видиш какви привилегии имаш и от какво може да се възползваш, какво ти дава и тн. Какви ти са изводите за България? Какви възможности ти дава...здравеопазване и висше безплатно, държавни жк с много добри изплащания, работна ръка, заплати, пенсии...твоите депутати как представляват България?
29
4
 
3
 
! Отговори
До Ангел преди 7 години
Тез работи ги слушаме от 15 години как сме вървяли назад...Колко от пишещите са идвали в Турция...,та то и не е достатъчно да си идвал даже, трябва известно време да живееш тук да видиш какви възможности ти дава една държава и така да направиш извод. Извод не се прави гледайки алфа, скат, снн, и др западни медии. Какъв извод правиш за България?
28
3
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Ес трябва да спаси стотиците милярди инвестиции които имат в Турция докато е време.Трябва да се затворят Евро заводите и компании в Турция защото много скоро там ще бъде бойно поле.Ердоган ще спечели референдума и ще стане диктатор ,вече официално.Разбирате че ако всичко зависи от него е въпрос на време да предяви и териториални претенции към съседните държави.Това разбирасе ще е края на него и Турция.Така че ако искат Европейците да не пускат бомби върху инвестициите си трябва да ги изтеглят!
27
4
 
4
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Прав си колега...Факт е, че Ердоган е силен и умен това не им харесва...След Ататюрк републиканската партия не успя да води добра политика...та то нямаше и друга...После излена Мендерес добър беше и хооп преврата на Кенан Еврен и го убиха...след години излена пак добър лидер Тургут Йозал и хооп отровиха го...ЕРДОГАН няма да го дадем!
26
5
 
4
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 7 години
Ердоган кара ЗИЛ стана за резил! Вай резиль вай резиль, Реджепа хапчетата май пак не си е пил ;))))
25
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 7 години
До сминдух енд чесънСамо се чудя на турците?! Не стига, че холандците безплатно им пазят въздуха - ами ще ги гонят?! Това ми се вижда тъпо! Може би си мислят, че вече няма заплаха?!
24
0
 
6
 
! Отговори
Ханибал преди 7 години
На мустакатият ов.чар не му стиска да наложи икономически санкции,че тогава недоволните от режима му ще станат повече от доволните и ще го отнесат като куцо пиле домат. Най добре за него е да иде до обора и да оправи овцетее както той си може и да изпусне парата.
23
0
 
4
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До 27Защото *** не се хапят един друг
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смръдливите козари мога само да ду//хат към вятърните мелници на Холандия и да мечтаят *** им да стане градина като на холандците. Погледнете козарите, езика отврат, дзурлести, хъхлести, кривоглави, живеещи в 13 век, необичайни от никого юо света, останали в изолация от всички, насаждащи исляма, агресивни, вресливи и нагли. Най-много да пр//ъднат с/у някоя мелница и да я завъртят. Били велика нация? Маймюни та маймюни.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ мълчат за убития Немски войник от Турците в клетка на пкк...Уби се немски войник...защо мълчат, ДА ДАДАТ СМЕТКА КАКВО Е ПРАВИЛ ПРИ ПКК!!! Нали Ердоган "храни" терористи...Лицемери...А бай *** си мисли, че щом нашите телевизии и западните медии не го показват значи няма такова нещо...овце.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо западните МЕДИИ мълчат за Метин Фейзиоглу (не е политик), който миналата седмица е правил агитация в холандия за "НЕ", било е излъчено в холандски телевизии та ХОЛАНДСКА ДЕПУТАТКА грабва микрофона и вика на 16 април гласувайте за НЕ...ЛИЦЕМЕРИ.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като минат изборите в ниската земя ще се успокоят. Просто Рюке се опита да открадне малко гласове от Вилдерс и султана се възползва максимално от ситуацията защото има нюх за тези неща. Просто предизборни циркове.
18
1
 
4
 
! Отговори
1453 преди 7 години
"Стокообменът между двете страни възлиза на 6,1 милиарда долара, като преимущество има вносът - 3,9 млрд. долара"днесбг трбява да си смени преводача, бърка внос със износ!
17
2
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Сткообмена е много сериозен ,така че в името алъш вериша най вероятно ще се сдобрят и то много скоро