Русия разполага сили в Египет близо до Либия?

Кайро отрече да има руски контингент в страната
14 мар 2017 09:07, Елка Василева
48
Русия разполага сили в Египет близо до Либия?
Снимка: архив, Reuters

Русия, изглежда, разполага през последните дни специални сили във военновъздушна база в Египет близо до границата с Либия, казаха американски, египетски и дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

Подобни действия може да засилят тревогата на САЩ от увеличаване на ролята на Русия в Либия.

Цитираните американски дипломатически източници заявиха, че всякакво такова разполагане на руски сили може да е част от опити да бъде подкрепен либийският военен командир Халифа Хафтар, който претърпя неуспех, след като на 3 март Бригадите за защита на Бенгази нападнаха контролирани от неговите сили петролни пристанища.

Американските служители, които пожелаха анонимност, казаха, че САЩ наблюдават, както изглежда, руски сили за специални операции и безпилотни самолети в Сиди Барани на около 100 км от египетско-либийската граница.

Според египетски източници от областта на сигурността става дума за 22-членна група от руски специални сили. По думите им Русия е използвала и още една египетска база в Марса Матрух в началото на февруари.

Египет отрече да има руски контингент на негова територия.

"Няма нито един чуждестранен войник от която и да е чужда страна на египетска земя. Това е въпрос на суверенитет", каза египетският военен говорител Тамер ар Рифаи.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
25
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Демократизаторите...трябва да разберат най-сетне, че света не им е бащиния!Не съм фен на Русия...но в случая приветствам!Писна ми от американски из*гъзици!
7
0
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Напоследък в Либия са се навъдили много либио-фашисто-жидо-пидораси-бандеровци, и либийския братски народ трябва да бъде освободен от тях.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми ще разполага Русия е велика дьржава а ЕС се разтурва бежанците играят кючек в Европа строят джамии говорят на арабски Доналд Трамп май се оказа още по залухан от Обама
5
6
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
Кузя трябва да има къде да зарежда на път за Сирия.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дано! След топлите прегръдки с Ердоган преди дни явно ще очакваме рязко увеличаване на мигрантския поток към Европа от либийските брегове.
3
2
 
35
 
! Отговори
Явно преди 7 години
американците трудно понасят мисълта,че не са единствената супер сила!
2
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде е Кузя?
1
1
 
20
 
! Отговори
маке преди 7 години
опааааааааа