Партията на премиера Марк Рюте печели изборите в Холандия

След него с 19 места в парламента е популистът Герт Вилдерс
Обновена: 15 мар 2017 23:18 | 15 мар 2017 22:48,
114
Партията на премиера Марк Рюте печели изборите в Холандия
Снимка: БТА

Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в Холандия, побеждавайки антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, показват резултатите от екзит пол на компанията Ипсос, цитирани от Асошиейтед прес.

Още по темата

Партията на Рюте е получила 31 от 150 места в долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места - Партията на свободата на десния популист Вилдерс, дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66".

Холандците гласуват днес на парламентарни избори, чийто резултат е по-непредвидим отвсякога. Избирателите избираха между 1000 кандидати от 28 партии. Регистрирана е най-високата за последните 20 години избирателна активност. Пред урните са се явили 81 от регистрираните избиратели.

На днешните избори се гледа като на тест за антиимигрантските настроения в страната. Резултатите от холандските избори, а по-късно през годината и от изборите във Франция и Германия ще покажат също дали след Brexit-а и избирането на президента Тръмп в САЩ сегашните настроения срещу традиционните политически партии представляват непосредствена заплаха за оцеляването на Европейския съюз.

Резултатите от вота бяха непредвидими, тъй като голям брой от избирателите не бяха решили за кого да гласуват дни преди изборите.

Друг фактор за непредвидимост е отхвърлянето от традиционните формации на антиислямската Партия на свободата на популиста Герд Вилдерс. До декември Партията на свободата беше начело по популярност в сондажите с предложенията си за прекратяване на имиграцията, затваряне на джамиите и забрана на Корана, преди подкрепата за нея да намалее през последните седмици.

Една от причините е може би възприетата по-крайна позиция от Рюте, който призова имигрантите да приемат холандските ценности или да си ходят у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
36
 
! Отговори
Менде Мох преди 7 години
До Хенде ХохЗащо пишеш с толкова много правописни грешки? Сериозно те питам!
61
16
 
46
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Хахахааа...от тия17 милиона ,я има един милион холандци.Вдичко е тарамбукас кват си искаш.Абсурд ецда,спечели оня кукувик.А тоя на снимкатс,е типичен холандец,нс нищо не прилича,извратен със сигурност,и с някакво наследсъвено забиляване,вижте му физиономията,истински еврогеец.Холандците са рядко гадна пасмина,и в повечето случаи чифутска.Другото е плява!А,и са по ли лицемерни даже от японците...
60
13
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 89Фъшер, най-ксенофобската нация са рашките ! Те дори не осъзнават, че не са нация, а коминтерновски сбирщайн.Ай чиститу 100 години восър !
59
21
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Язък за подкупите на Путин. Миналия път му мина номера с референдума в Холандия срещу премахване визите за Украйна, който за щастие няма задължителен характер, но тоя път нещата на путлеристите не се получиха.
58
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Холандия сама може да натика турция в *** на прасето, пък камо ли ако още една две държави от бели хора и помагат! Османе бегай си при падишаха и си живей царски там. Махни се от "пропадналата" европа, та без теб да загине ептем бързо:)
57
2
 
44
 
! Отговори
sms преди 7 години
Ей резак що не си стоиш във великата страна а си тръгнал по други държави и да пишеш на чужди за теб езици? А колкото до това че сме били рая ....историята помни доста наши велики победи ,стойте си в турция пърдете си по джамийте кво сте тръгнали по света ? Хапвай свинско и гледай реджеп иведик!!
56
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОСМАНЗевзек си, евала !
55
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Европа разпадна ли се? За Гошоко питам - реве в мазата, не ще да излиза и псува либерастите. Беше си заложил последните 20 стотинки за Вилдерс - сега няма какво да яде. Не ги е срам еврогейците - да вземат последните стотинки на пияндурника. Сега и препарат за вана не може да си купи да се напие. Та кажете кога шъ съ разпада, че да го успокоя за светлото бъдеще, хаха.
54
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пред урните са се явили 81 от регистрираните избиратели."---Това колко процента (%) от избирателите прави? ПРЕГЛЕДАЙТЕ ТЕКСТА ПРЕДИ ДА ПОСТВАТЕ! :)
53
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велик е Ердоган!! С един ход, с една реплика само срина Вилдерс до там, че да се бори за второто място.
52
5
 
55
 
! Отговори
бандит преди 7 години
Нидерландия, незнайно защо наричана Холандия е най-еврейската държава в ЕС. През техните /най-големи в Европа/ пристанища минава основния трафик на контрабанда. Те за това се дървят на Турция и не пускат България и Румъния в "Шенген", щото ако се отвори балканския маршрут на дрогата губят.
51
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубавото е, че популизмът премина апогея си и от тук насетне само ще губи позиции. Някои хора дори тук ще трябва да си търсят друго препитание.
50
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя Рюте ли казваше, че България няма място в ЕС?
49
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тук не става на въпрос за или против мигрантите, никой в европа не желае тази криза изборите бяха за съхранение на европейския съюз и за огромно щастие печели нормална партия а не поредната искаща да капсулира страната си което е пагубно за една малка в сравнение с другите съюзи европа.
48
11
 
45
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Съветският съюз се разпадна демократично - без война и без кръв.Като гледам как фанатично са настроени евро либерастите обаче си мисля, че ЕС без бой няма да го разпуснат.Цяла Европа ще съсипят и унищожат, но ЕС ще пазят до последно ! :)И не виждам на какво основание е приповдигнато им патос. Днес Европа нито е по-богата, нито по-сигурна в сравнение с преди. Факт !
47
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Махнаха електронното гласуване от страх от приятелите от Любянка и резултата е на лице.
46
9
 
40
 
! Отговори
Тео преди 7 години
Тук много "патриот" много путинист, като не ви харесва Европа я марш в Азия ,кеф ви Путин или още по добре Пхенян.
45
7
 
55
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
"Здравите сили" в ЕС явно са взели всички необходими мерки, за да не се повтаря брекзита.Фалшификации, манипулации, а либерастите започнаха да говорят като фашисти само и само да не загубят изборите.Смех !Това обаче няма да спаси еврокочината от разпадане.Само ще удължи агонията ...
44
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
турция пак помогна на премиера
43
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
важното е че ГЕРБ ке падневече и Бойко го знае