Век по-късно последният руски цар още предизвиква дебати

Светец, тиранин, некомпетентен държавен глава или жертва на историята?
15 мар 2017 19:10, Елка Василева
52
Век по-късно последният руски цар още предизвиква дебати
Снимка: архив, Reuters

Светец, тиранин с ръце, изцапани с кръв, некомпетентен държавен глава или просто жертва на историята? Сто години след абдикацията на Николай Втори и идването на болшевиките на власт Русия продължава да води дебати за наследството на последния си цар, пише Франс прес.

"Няма консенсус в руското общество и сред историците за Николай Втори", обобщава Борис Колоницки, професор по история в известния Европейски университет в Санкт Петербург.

Най-ревностните православни християни почитат канонизирания представител на династията Романови, много руснаци смятат, че той е част от миналото, а повечето историци критикуват слабостта на неговата политика.

Близо половината от участниците в публикувано през февруари проучване на независимия социологически център "Левада" обаче казват, че гледат благосклонно на последния руски цар.

Що се отнася до Владимир Путин, той де факто реабилитира частично Николай Втори и по-общо наследството на руските императори, охулено от съветските власти, намирайки си място в историческата приемственост на монарсите и техните наследници, генералните секретари на Комунистическата партия на Съветския съюз.

Държавният глава откри статуи и изложби в чест на Романови. През декември той зададе тона, обяснявайки, че стогодишнината от революциите от 1917 г. трябва да стане повод за помирение.

Канонизация

За последния пряк наследник на Романови, който живее в Русия, Пол Куликовски, абдикацията на Николай Втори остава обвита в мистерия. "Лесно е можело тя да бъде избегната", обясни пред АФП внукът на една от сестрите на последния руски цар.

"Той е бил изолиран и нито семейството, нито приятелите му са били около него в този съдбоносен момент", отбелязва този 56-годишен мъж, който няма илюзии за бъдещето на Романови в съвременна Русия.

Той цитира по този повод проведено наскоро проучване на общественото мнение, според което само 20 процента от руснаците искат връщане на монархията.

"Дори монархията да бъде възстановена, нищо не указва, че Романови трябва отново да управляват, и така ми е много добре", добавя този мъж, който е израснал в Дания, преди да се ожени за рускиня.

На власт от 1894 г. и разтърсен от революционния устрем през февруари 1917 г., Никола Втори абдикира на 2 март по Юлианския календар (15 март по нов стил) в Псков - малък град близо до Санкт Петербург.

След Октомврийската революция болшевиките арестуват сваления цар и семейството му и ги екзекутират в нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г.

Днес Николай Втори е ключова фигура за част от руските православни християни, тъй като всички екзекутирани представители на династия Романови са били канонизирани като мъченици.

Предстоящото излизане на филма на Алексей Учител "Матилда", който проследява романса между Николай Втори и една балерина, предизвика гнева на православните традиционалисти, които стигнаха дотам да заплашат да подпалят киносалоните, които го показват.

Наскоро монархисти обявиха, че от бюст на Николай Втори в Крим капят сълзи - чудо, което обаче бе отречено от Църквата.

Двойственият статут на Николай Втори се отнася и за неговото семейство. Открити през 2007 г., предполагаемите тленни останки на царевича Алексей и сестра му Мария не може да бъдат погребани, докато Църквата не се произнесе за съдбата им, и са съхранявани временно в кутии в Държавния архив.

Останалите членове на семейството, чиито тленни останки бяха намерени през 1991 г., бяха погребани през 1998 г. с церемония, на която присъства първият руски президент, Борис Елцин.

Лош политик

Народната памет си спомня за "Кървавия Николай", който е виновен за стрелбата по мирни демонстранти по време на революцията от 1905 г.

Историкът Кирил Соловьов разказва една модерна по съветско време шега, че Николай Втори е направил повече за революцията от Ленин.

Той допълва, че политическата криза е била неизбежна, но революцията е можело да бъде избегната, ако царят е бил извършил радикални промени през 1917 г.

Според Борис Колоницки царят "просто не е бил добър политик". "Той не е искал реформи. Бил е верен на своите вярвания на заклет монархист", отбелязва историкът.

"Не съм сигурен, че дори един добър политик би съумял да преведе руския кораб през тези рифове. Предизвикателството е било огромно", прави обаче уговорка Колоницки, отбелязвайки, че Първата световна война е усложнила допълнително ситуацията.

Николай Втори е бил "много вироглав", но е имал малък авторитет и е имал лоша преценка, когато е назначавал своите съветници. "Той е искал да бъде автократ, но не е имал характера на автократ", обяснява Колоницки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон пред паметта на невинно убитите- цар Николай Втори и семейството му.
39
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последния византиец най-после ритнал камбаната.
38
3
 
7
 
! Отговори
Распутин преди 7 години
плаче Николай за Матушка Рус, неговите повтарят бесовството срещу православен народ, както преди сто години на Балканите, освен това още се кланят на мавзолея, джамии вдигат в Москва, с антихриста съюзници срещу християни
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До уменТо и тука стана нещо подобно след съветската окупация.
36
4
 
18
 
! Отговори
умен преди 7 години
Истината е крита близо век. Това е болшевишки преврат, Власт на Антихриста. Разрушени са над 5000 църкви, разстреляни само в първите години са над 100 хиляди свещеника. Ленин е автор на първите концлагери от рода на Гулаг, на масовия терор, на геноцида на руския народ. Говори се за над 20 милиона избити руснаци, унищожена е руската интелегенция, православието. Русия пада под мрака на Антихриста.
35
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слаб цар,некадърното му управление помага за разпада на империята,трябвало е да продължи твърдия консервативен режим на баща си Александър lll.Постига го съдбата на дядо си царАлександър ll Освободителя на крепостните и направил реформи,и като награда убит от левичари и разни конспиратори.Руснака разбира само от силна здрава ръка която знае ,кога и как даудря.
34
10
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До до 38Двама руснака се броят за един американец... - все пак са крепостни селяни...
33
6
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 7 години
Той откъде да знае човека че Русия е 153 мил а САЩ са 325 мил
32
7
 
0
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
До Анонимен ама ти си голям *** да пишеш че сащ три пъти има повече население от русия ти откри новата америка
31
5
 
0
 
! Отговори
издислав преди 7 години
***. Де сте?
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя не го наричаха "кървавия Николай"? Явно тогава са го познавали по-добре от сегашните коментиращи русофоби!
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз между впрочем обичам Владимир Владимирович Путин. Наздраве!
28
11
 
4
 
! Отговори
В ЮТУБ КЛИПОВЕ преди 7 години
ЖИЗНЬ В РОССИИ !ВЕЛИКА РУСИЯ ,ВЕЛИКА МИЗЕРИЯ !КЪДЕ И КАК ЖИВЕЯТ ОФИЦЕРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ ?!ЖИВОТ ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ !
27
14
 
3
 
! Отговори
млад бандеровец преди 7 години
Същия е и Путин-убива свой и чужди(Немцов,Политковская....и още хиляди),самотен компплексар,без семейство и скоро народа ще го линчува!
26
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ са бита карта. Русия е новият световен лидер.
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ВЯРВА НИТО НА ЕУРОПАТА СТАРА НИТО НА АМЕРИКА ДА НЕ ГОВОРИМ , ЧЕ ДАЖЕ ЕРДОГАН СИ ПРАВИ ГАРГАРА С ТЯХ АЗ АКО СЬМ НА НЕГО ОТВАРЯМ ВСИЧКИ ГРАНИЦИ ЮРУШШШШШ КЬМ БУЛГО И ЕВРОПАТА НАГОРЕ АМА И ТОВА ШЕ СТАНЕ ТРАЙ КОНЬО ЗА ЛЮЦЕРНА
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСАЩ имат 3 пъти повече население от Русия.
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как последен цар, бре, а *** кво е? А, извинявайте, той е император. Стават грешки.. Ама стадото в страна огромная е свикнало по акъла на един чиляк да се води, та си искат императорчета и мизерия. Предимно мизерия де. Щом ги влече..
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЛЕЙТЕ СИ ВАЩЕ КОНЧИНКИ ВЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ТАЗИ РУСИЯ КО ГИ МИСЛИТЕ ТЕЗ ПИЯНИ РУСНАЦИ !!!ГЛЕЙТЕ СИ ВАЩЕ КОНЧИНКИ ПИЙТЕ СИ ПЬРЦУЦАТА И ГЛЕЙТЕ ГЕНЕРАЛА ПО БИТИВИТУ
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само град Ню Йорк има 7 пъти по-голяма икономика от цялата Русия.Представете си какво са всички Щати ...