Век по-късно последният руски цар още предизвиква дебати

Светец, тиранин, некомпетентен държавен глава или жертва на историята?
15 мар 2017 19:10, Елка Василева
52
Век по-късно последният руски цар още предизвиква дебати
Снимка: архив, Reuters

Светец, тиранин с ръце, изцапани с кръв, некомпетентен държавен глава или просто жертва на историята? Сто години след абдикацията на Николай Втори и идването на болшевиките на власт Русия продължава да води дебати за наследството на последния си цар, пише Франс прес.

"Няма консенсус в руското общество и сред историците за Николай Втори", обобщава Борис Колоницки, професор по история в известния Европейски университет в Санкт Петербург.

Най-ревностните православни християни почитат канонизирания представител на династията Романови, много руснаци смятат, че той е част от миналото, а повечето историци критикуват слабостта на неговата политика.

Близо половината от участниците в публикувано през февруари проучване на независимия социологически център "Левада" обаче казват, че гледат благосклонно на последния руски цар.

Що се отнася до Владимир Путин, той де факто реабилитира частично Николай Втори и по-общо наследството на руските императори, охулено от съветските власти, намирайки си място в историческата приемственост на монарсите и техните наследници, генералните секретари на Комунистическата партия на Съветския съюз.

Държавният глава откри статуи и изложби в чест на Романови. През декември той зададе тона, обяснявайки, че стогодишнината от революциите от 1917 г. трябва да стане повод за помирение.

Канонизация

За последния пряк наследник на Романови, който живее в Русия, Пол Куликовски, абдикацията на Николай Втори остава обвита в мистерия. "Лесно е можело тя да бъде избегната", обясни пред АФП внукът на една от сестрите на последния руски цар.

"Той е бил изолиран и нито семейството, нито приятелите му са били около него в този съдбоносен момент", отбелязва този 56-годишен мъж, който няма илюзии за бъдещето на Романови в съвременна Русия.

Той цитира по този повод проведено наскоро проучване на общественото мнение, според което само 20 процента от руснаците искат връщане на монархията.

"Дори монархията да бъде възстановена, нищо не указва, че Романови трябва отново да управляват, и така ми е много добре", добавя този мъж, който е израснал в Дания, преди да се ожени за рускиня.

На власт от 1894 г. и разтърсен от революционния устрем през февруари 1917 г., Никола Втори абдикира на 2 март по Юлианския календар (15 март по нов стил) в Псков - малък град близо до Санкт Петербург.

След Октомврийската революция болшевиките арестуват сваления цар и семейството му и ги екзекутират в нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г.

Днес Николай Втори е ключова фигура за част от руските православни християни, тъй като всички екзекутирани представители на династия Романови са били канонизирани като мъченици.

Предстоящото излизане на филма на Алексей Учител "Матилда", който проследява романса между Николай Втори и една балерина, предизвика гнева на православните традиционалисти, които стигнаха дотам да заплашат да подпалят киносалоните, които го показват.

Наскоро монархисти обявиха, че от бюст на Николай Втори в Крим капят сълзи - чудо, което обаче бе отречено от Църквата.

Двойственият статут на Николай Втори се отнася и за неговото семейство. Открити през 2007 г., предполагаемите тленни останки на царевича Алексей и сестра му Мария не може да бъдат погребани, докато Църквата не се произнесе за съдбата им, и са съхранявани временно в кутии в Държавния архив.

Останалите членове на семейството, чиито тленни останки бяха намерени през 1991 г., бяха погребани през 1998 г. с церемония, на която присъства първият руски президент, Борис Елцин.

Лош политик

Народната памет си спомня за "Кървавия Николай", който е виновен за стрелбата по мирни демонстранти по време на революцията от 1905 г.

Историкът Кирил Соловьов разказва една модерна по съветско време шега, че Николай Втори е направил повече за революцията от Ленин.

Той допълва, че политическата криза е била неизбежна, но революцията е можело да бъде избегната, ако царят е бил извършил радикални промени през 1917 г.

Според Борис Колоницки царят "просто не е бил добър политик". "Той не е искал реформи. Бил е верен на своите вярвания на заклет монархист", отбелязва историкът.

"Не съм сигурен, че дори един добър политик би съумял да преведе руския кораб през тези рифове. Предизвикателството е било огромно", прави обаче уговорка Колоницки, отбелязвайки, че Първата световна война е усложнила допълнително ситуацията.

Николай Втори е бил "много вироглав", но е имал малък авторитет и е имал лоша преценка, когато е назначавал своите съветници. "Той е искал да бъде автократ, но не е имал характера на автократ", обяснява Колоницки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
6
 
! Отговори
До Анонимен - 2: преди 7 години
ГРЕШИШ! И ТО МНОГО! Предателят Борис ИЗБИВА ЕДНА ОГРОМНА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ АРИСТОКРАТИ, ВОЕННИ ЛИДЕРИ И ДУХОВНИ ВОДАЧИ И ТОЧНО ЗАТОВА Е КАНОНИЗИРАН ЗА СВЕТЕЦ ОТ ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА! Константин велики и Карл велики СЪЩО НАЛАГАТ ХРИСТИЯНСТВОТО (съответно в Римската и Франкската империи) С ОГЪН, МЕЧ И МНОГО, МНОГО КРЪВ И ИМЕННО ЗАТОВА СЪЩО СА КАНОНИЗИРАНИ ЗА СВЕТЦИ!
19
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия се разпада ден след ден...Алкохолици, наркомани, убийцци - това е Русия.Винаги е била така.
18
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нормални руснаци !Без значение цар, болшевик, крепостен, суки ...
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NAPISETE POREDIZA OT STATII ZA ROTSHID ROCKFELER JACOB SCIFF WARBURG ZA ROLIATA IM V SVETA NESHO INTERESNO ISKAME DA CETEMZAR JAL PIL I SE VESELIL BEZ DA GO E GRIJA CHE TRIBVA DA MISLI I ZA KREPOSNITE SELIANI OT KOITO SA SE VAZPOLZVALI IGRACHITE TARIKATI
16
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСИЯ Е ВЕЛИКА ДЬРЖАВА ЕС СЕ РАЗТУРВА САЩ ЗАЛЯЗВА
15
14
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Настанало е време, когато Русия започва да разпродава... - а и има много чужди територии, които трябва да връща... - Сахалин, Курилските острови, Магаданска област, Южна Осетия, Нагорни Караббах, Крим, Донбас, Луган... - ще започне да им отеснява...
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
па може ли, за нашио свтец, мученик, уволнен сос СМС Иван Гарелов, ни ред да не напишете, срам ме е, че сам българин и русофил!
13
9
 
10
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
РУСНАЦИТЕ ЗАЩО НЕ СИ АНЕКСИРАТ АЛЯСКА ?!МАЙ НЕ ИМ СТИСКА ?!
12
3
 
14
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
До АнонименРуснаците са бесни че руския цар предател подарява Аляска на САЩ.АЛЯСКА НЕ Е ПОДАРЕНА , А ПРОДАДЕНА ! РУСНАЦИТЕ СИ ВЗЕХА ПАРИТЕ !
11
10
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Последният цар е Владимир Владимирович Велики...
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
AMI KAK HAZARCETATA KAK PO MAISTORSKI NACHIN OBIRAT ZLATOTO NA AMERIKANZITE PREZ 1933 CHREZ BANKITE SI BEZPORNO TOVA SA NAI GOLEMITE MAISTORI NA IZMAMATA
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още малко и ще го реабилитирате тоя
8
5
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Нещо ми се мотоляви из спомените , за Разпутин и жена му....
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZARIA SPORED MEN NE E BIL MNOGO UMEN SHOM E OSTAVIL EDNI GERMANSKI HAZARI BANKERI DA GO SVALIAT OT VLAST
6
5
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Очаквам скоро Герберастите даобявят, че от някой билборд на Баце капят сълзи!И двамата имат подобен подход към народа-първия е стрелял по народа, а Баце, в удивителен синхрон със Станишев на времето, нареди да бият баби и старци пред парламента...А и Николай, и Баце сами са направили за свалянето си повече, от всяка опозиция срещу тях.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англе.
4
4
 
6
 
! Отговори
Българин! преди 7 години
САМ СИ Е ВИНОВЕН! Ако беше тръгнал с България и Германия, вместо с разни *** к...та, като сърбите, англичаните и французите ЩЕШЕ ДА ЖИВЕЕ ДЪЛГО И ЩАСТЛИВО И ДА СИ УПРАВЛЯВА ИМПЕРИЯТА! Ама като НЕ СИ ЗНАЕ САМ ИНТЕРЕСА, кой му е виновен?!?
3
1
 
7
 
! Отговори
ВЕЛИКИЙ преди 7 години
Голям пич е бил.
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да стреляш срещу народа си не е много по канона !?
1
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ни го пробутвате тоя, чист диктатор. E крепостните го изритаха, сега какво да направим не са го изритали от много щастие. Между другото ако са намерили децата му няма да е за дълго, защото народа му го е проклел.