Девет души в битка за генерален директор на ЮНЕСКО

Те ще преминат събеседване на 26 и 27 април
16 мар 2017 22:49, Анисия Иванова
12
Девет души в битка за генерален директор на ЮНЕСКО
Снимка: Reuters

Девет страни членки на ЮНЕСКО предложиха по един кандидат за генерален директор на организацията на мястото на българката Ирина Бокова, чийто мандат изтича тази година, предаде Франс прес.

Азербайджан, Виетнам, Египет, Катар, Китай, Гватемала, Ирак, Ливан и Франция предложиха кандидати за генерален директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата с централа в Париж, се казва в изявление на ЮНЕСКО.

Генералният директор се предлага от Изпълнителния съвет и се назначава от Генералната конференция за срок от четири години.

Деветимата кандидати ще преминат събеседване в Съвета на 26 и 27 април. Съветът ще обяви решението си през октомври с тайно гласуване. Предложението му ще се разгледа от Генералната конференция на ЮНЕСКО през ноември, където също ще има тайно гласуване.

ЮНЕСКО има 196 страни членки и 10 асоциирани членове, припомня БТА.

Четирима от деветимата кандидати са араби, издигнати от Египет, Катар, Ирак и Ливан. Анализатори предупреждават, че генерален директор от арабска страна ще предизвика разделения в ЮНЕСКО, където често са се разразявали политически спорове между Израел и арабските страни, отбелязва Асошиейтед прес.

Арабските страни обаче смятат, че е техен ред да оглавят организацията. Те изтъкват, че ЮНЕСКО е била ръководена от европейци, азиатци, африканци и американци, но никога от арабин от учредяването на организацията през 1945 г. след Втората световна война за насърчаване на световен мир чрез култура.

Кандидатурата на Франция е министърката на културата Одре Азуле, подкрепяна от президента Франсоа Оланд. Смята се, че тя е със силни позиции, тъй като централата на ЮНЕСКО е в Париж, отбелязва АП.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
Циник преди 2 години
Пука и на Бокова....с тази пенсийка ще се смее на българските балъ*ци...и като другарката Поптодорова ще се уреди някъде на завет!
Ще си пие ичкията на Шанзелизе, и ще ви гледа сеира как се гърчите!
ЮНЕСКО...ООН...ЕС...тези световноизвестни съкращения означават, че никога няма да и се наложи "потна да пие вода"!
5
1
 
7
 
! Отговори
евреи преди 2 години
Евреите управляват България от 1944 г. насам. Циг АНЪТ Живков казва "Мен ме свалиха няколко евреи". Ето ги пък тези сега евреите - Бокова, Кристалина, Поптодорова, Софиянски, Васил Божков, Шулева, братя Велчеви, Герджиков (копие на Нетаняху), Цветелина Бориславова, Дянков, Луканов и още много други в управлението. Не ги гледайте, че са с български имена. Те имат друг Бог. Българи тук не са управлявали от 1944 г. Тези ще ни унищожати и са близо до нашия край.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Арабските страни обаче смятат, че е техен ред да оглавят организацията."
---
Арабските страни да не смятат така, защото едни от тях са в Азия, други - в Африка.
Т.е. азиатци и африканци, които вече са ръководили ЮНЕСКО.
По тяхната логика сега е ред на австралийците.
3
4
 
12
 
! Отговори
Юне$$ко спи-BG спи преди 2 години
Юнеско спи,
рушат се тук старини,
Бокова спи,
не знае нали ??
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се подложат на унизителен разпит за да ги проверят дали за пари, постове и власт сa готови на всичко, като едни евроатлантици. Ама да дарим пари за история, архитектура, паметници хич ни няма, ето защо изгониха Бокова и Калинкова, сега ще изгонят и тия.
Като вземем големите директорски заплати и рушвети ще си купим 5 чанти със ядене и ще плюскаме като прасета цяла нощ.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много бе, сигурно дават добри кинти!